Schema prețului fix la lapte, soluția impusă de fermierii irlandezi pentru stabilizarea pieței
agrointeligenta.ro -Fermierii irlandezi au încetat să mai aștepte soluții miraculoase de la Bruxelles, așa că au decis să pună presiune pe piața internă pentru a stabiliza prețul laptelui. Cel mai nou program pentru crescători vizează o schemă pentru un preț fix la preluarea laptelui, cu indici de calitate bine stabiliți și pentru a căror depășire, fermierii sunt recompensați cu bonusuri.
Dairygold este cea mai mare cooperativă agricolă de producție din sectorul laptelui din Irlanda, cu peste 3.000 de furnizori de lapte și o procesare anuală de 960 de milioane de litri de lapte, echivalentul a 18% din producția națională. De bunul mers al afacerii Dairygold, deja o formă de asociere ce a depășit venerabilă vârstă de 100 de ani, depind, astfel zeci de mii de familii de irlandezi, așa că nu a surprins pe nimeni când a fost făcut anunțul introducerii unui preț fix pentru laptele preluat din fermele locale.
Schema prețului fix la lapte a fost adoptată ieri de board-ul cooperativei Dairygold și prevede ca pentru fiecare litru de lapte, fermierii să încaseze un minim de 30,2 eurocenți (echivalentul a 1,37 de lei cu toate taxele incluse) la indici de 3,6% grăsime și 3,3% proteină. În urma aplicării acestei scheme, oficialii cooperativei au estimat că prețul mediu plătit pe litru va ruca la 33,5 eurocenți pe litru.
Schema este una voluntară și va fi aplicată pentru perioada martie 2016 – august 2017 și include și o prevedere privind cantitatea de lapte pe care o pot preda fermierii și care, în acest interval, nu poate să crească cu mai mult de 15%. Mai mult, până pe 4 martie, fermierii din cooperativă trebuie să anunțe dacă intenționează să crească volumele cu 5, 10 sau 15%, astfel încât forma de asociere să poată avea o perspectivă asupra costurilor viitoare.
Cooperativa Dairygold nu este însă primul jucător care introduce schema prețului fix în Irlanda. În noiembrie, o decizie identică a fost anunțată de Glanbia – liderul de pe piața națională, care a propus fermierilor un pachet cu un preț de 30,25 eurocenți pe litrul de lapte cu 3,6% grăsime și 3,3% proteină.