De luni explodează prețurile! Eșec în negocierile reducerii taxei pe ambalaj. Producătorii cer o întâlnire de urgență cu premierul Cioloș
Gabriela Gimbășanu -Negocieri fără rezultat! Producătorii din industria agro-alimentară nu au ajuns astăzi la nici o înțelegere cu Ministerul Mediului privind o eventuală amânare sau reducere a taxei pe ambalaj, al cărei cuantum a fost majorat de la 65 de lei pe tonă la 2.000 de lei pe tonă, ajungând astfel la 2 lei pe fiecare kilogram. Cum autoritățile vor începe să aplice sancțiuni de pe 25 ianuarie, adică de luni, producătorii nu au altă soluție decât a mări prețurile pentru a face față noii valori a taxei.
Scumpesc sau falimentează
Majorarea taxei pe ambalaj pe care producătorii români din industria agroalimentară o au de achitat către Ministerul Mediului, din cauza faptului că Organizațiile de Transfer de Responsabilitatea (OTR – n.r.) nu și-au îndeplinit obiectivele de reciclare a amabalajelor utilizate de industrie va conduce nu doar la scumpirea cu 30% a alimentelor românești, dar foarte mulți producători vor pune lacătul pe ușă, întrucât taxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat este nejustificat de mare.
”Legat de întâlnirea pe care am avut-o azi la Ministerul Mediului, Federația Națională Pro Agro a fost inițiatorul unei dezbateri pe ceea ce înseamnă injustețea generată de suprataxa accea de 2 lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat. Legea 249 adoptată așa pe repede înainte, nu prevede obligativitatea acelor organisme de trasfer să suporte costurile dacă nu realizează cota de deșeuri care trebuiesc selectate conform contractelor pe care le-am avut cu aceste OTR-uri (Organizații de Transfer de Responsabilitatea – n.r)”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.
Nu s-a ajuns la nici o concluzie
Chiar dacă și-au arătat nemulțumirea față de prevederile incluse în Legea 249/2015 și și-au susținut punctul de vedere, liderii din industria alimentară au ieșit de la ședință așa cum au intrat, fără nici o promisiune de remediere a situației.
”Este frustant să vă spun că în urma discuțiilor de azi nu am ajuns la nici o concluzie, ba mai mult decât atât, în Legea 249/2015 nu garantează nimeni, chiar dacă eu producător am încheiat un contract valabil cu un OTR și OTR-ul nu și-a realizat obiectivele, cota de reciclare, nu garantează nimeni că va fi sancționat OTR-ul, ci doar va fi sancționat producătorul pentru diferența nereciclată. Nu am ajuns la nici o concluzie. Ni s-a răspuns că domnii din conducerea actuală a Ministerului Mediului sunt puși să respecte legea, nu să încalce legea. În timp ce noi am aplicat legea, așa cum au făcut-o ei”, și-a arătat indignarea liderul Pro Agro.
La unguri taxa este de 0,27 lei pe kilogram
Tocmai pentru a demonstra cât de aberantă este introducerea unei taxe de 2 lei pe kilogramul de ambalaje nereciclate, președintele Pro Agro a ținut să-i informeze pe șefii de la Ministerul Mediului că, la vecinii noștri unguri taxa este de numai 0,27 lei pe kilogram, aproape de 9 ori mai mică.
”În cadrul întâlnirii le-am oferit câteva informații care sper că le-au înțeles și dumnealor, cum ar fi că în Ungaria taxa este 0,27 lei pe kilogram, deci de aproximativ 9 ori mai mică, față de taxa din România de 2 lei”, a adăugat reprezentantul industriei alimentare.
2.000 lei pe tona de deșeuri nerecilcate va duce la insolvență
Faptul că aceste OTR-uri au fost descoperite cu foarte multe nereguli a condus ca în lunile noiembrie și decembrie să nu mai facă colectarea și selectarea deșeurilor și asta a condus, se pare la situația în care, cei penealizați să fie tot producătorii, care vor intrat în incapacitate de plată.
”Ei nu au făcut colectare și nici noi nu ne-am atins cotele de reciclare, iar în legislația actuală a mediului se prevede această suprataxă de 2 lei pe kilogram, deci 2.000 lei pe tona de ambalaj nereciclat. Este o sumă enormă, ținând cont de faptul că secotrul agroalimentar folosește foarte multe ambalaje care trebuiesc reciclate, în special sticlă și sticla fiind foarte grea va conduce chiar și la incapacități de plată și implicit la anumite insolvențe a unor firme din industria agroalimentară, ceea ce este revoltător”, avertizează liderul Pro Agro.
Dublă taxare a producătorului
Așa cum chiar liderul din indiustria alimentară a ținut să precizeze, sistemul de reciclare a ambalajelor din România, nu este un sistem viabil, iar de 10 ani de când a fost pus la punct acest sistem și-a demonstrat imposibilitatea de a funcționa.
”Federația Pro Agro se consideră nedereptățită față de această măsură care nu este de fapt o culpă a producătorilor din România, ci mai degrabă a sistemului care nu funcționează cu reciclarea, a acestor Organisme de transfer care sunt verificate anual de către Agenția Fondului de Mediu și de către Ministerul Mediului. Se știe că în 10 ani de când funcționează acest sistem de reciclare, acesta nu este viabil. Este un paradox ce se întâmplă, noi (producătorii – n.r.) plătim la OTR, OTR-ul trebuie să-și realizeze obiectivele de reciclare, și dacă nu realizează aceste obiective tot noi producătorii, suntem obligați să plătim și această taxă de 2 lei. Este strigător la cer, este injust pentru că vorbim de o dublă taxare, se încalcă un principiu fundamental”, a explicat repezentantul industriei alimentare.
Producătorii vor o discuție cu premierul
”Astăzi o să revenim cu o adresă către domnul prim-ministru Dacian Cioloș, care înțelege foarte bine eforturile pe care industria alimentară le face, pentru a fi competitivă în piață. Așteptăm cât de urgent posibil să ne întâlnim și să explicăm poziția noastră, pentru că pe data de 25 ianuarie se vor stabili, prin obligații de plată emise de către Agenția Fondului de Mediu, această suprataxă de 2 lei. Va fi deja foarte târziu, iar producătorii care sunt de bună credință, o parte din ei se vor afla în situația de a nu mai putea să continue pentru că aceste sume nu le-au avut prevăzute în buget și sunt nejustificat de mari”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.