Taxa pe ambalaj: Pentru sticla cumpărată cu 1,10 lei, producătorul dă statului 2 lei
agrointeligenta.ro -Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale este la curent cu problema taxei pe ambalaj care riscă să falimenteze mulți dintre producătorii români. Astfel, din discuțiile avute cu liderii din sectorul agro-alimentar, a reieșit că noua valoare a taxei de mediu ajunge să fie mai mare decât costul de achiziție al ambalajului.
”S-a stabilit o taxă de doi lei pe kilogram. Am discutat, de exemplu, cu producători de vin care mi-au spus că achiziționează sticla în Franța cu 1,10 lei și în final vor trebui să plătească mai mult pentru preluarea deșeurilor”, a declarat ministrul Achim Irimescu, subliniind că a solicitat Ministerului mediului să aibă o discuție cu producătorii pentru a nu se ajunge la situații extreme de falimentare sau de scumpiri în lanț. ”Nu sunt împotriva unei taxe, dar să fie o taxă care să nu conducă la faliment”, a mai spus Irimescu.
Vă reamintim că astăzi, negocierile dintre producători și Ministerul Mediului nu au ajuns la nici un rezultat, urmând ca noua taxă pe ambalaj – majorată de la 65 de lei pe tonă la 2.000 de lei pe tonă, să se intre în vigoare de luni, 25 ianuarie.
”În conformitate cu Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, operatorii din sectorul agroalimentar care au încheiat contracte de reciclare a ambalajelor, conform listei afișate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, plăteau o taxă pentru ambalajele puse în piață în medie de 65 lei/to. În situația creată membri noștri sunt obligați să plătească ca taxa de mediu un tarif de peste 2.000 lei/to, cu implicații în dublarea prețurilor recipientelor și creșterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. Precizăm că o astfel de măsură va avea un impact negativ în ceea ce privește competitivitatea sectorului agroalimentar românesc. Relațiile contractuale dintre producători și cei care s-au angajat să presteze servicii de reciclare a ambalajelor sunt încă în vigoare până la sfârșitul anului 2015 însă operatorii autorizați nu respectă prevederile contractuale”, explică președintele Federației Naționale Pro Agro, organizație care, de la anunțarea noii taxe, încearcă să convingă Guvernul de efectele nefaste și imediate ale noii taxări.
În Ungaria, aceeași taxă este de aproape 9 ori mai mică
O taxă similară pentru ambalaje au și alte țări, precum Bulgaria sau Ungaria, însă la ei, nivelul birului este unul mult mai mic. Vorbim despre 0,2 leva/kg, adică 0,45 lei/kg, de cel puțin patru ori mai mică decât ce s-a introdus în România. ”În Bulgaria, ceea ce plătește operatorul economic este tariful către operatorul autorizat de transfer de responsabilitate, care este similar celui practic de operatorii români până acum”, explică Emil Dumitru, președintele Federației Național Pro Agro. În Ungaria, taxa se plătește numai către stat și este de 19 HUF/kg de sticlă (aprox. 0,27 ron/kg), potrivit informațiilor funrizate de producătorii de acolo.