Subvenții ovine: cum se face înscrierea oilor în Registrul Genealogic și care sunt costurile pe care trebuie să le suporte crescătorii
Roxana Dobre -Înscrierea efectivelor de ovine în Registrul genealogic al rasei și COP, controlul oficial al performanțelor ca și condiție necesară pentru primirea banilor europeni sub formă de sprijin cuplat i-a pus în încurcătură pentru unii oieri care spun că procesul este destul de greoi. Măsura nu este însă cunoscută de ieri, de azi, ci din 2014.
Atunci România a cerut Comisiei Europene derogare pentru anul 2015, iar aceasta i-a mai păsuit un an pe oieri timp în care aceștia trebuia să se acomodeze cu noua cerință. În 2016 pentru sprijinul cuplat s-ar încadra circa 500-600 de mii de capete efectivul care reprezintă doar 10 la sută din totalul oilor din fermele crescătorilor. Fermierii care vor să se înscrie o pot face până pe 15 decembrie 2016 cu mențiunea că acest demers îi poate încadra doar pentru sprijinul cuplat din 2017.
Ce trebuie să facă crescătorii pentru a se înscrie în Registrul Genealogic
Ca să se înscrie în Registrul Genealogic crescătorii trebuie să efectueze mai întâi COP, controlul oficial al performanţelor după origine și productivitate sau după performanță proprie. Fermierii trebuie să se adreseze unei asociații acreditate sau pot merge la prima asociație din județ despre care știu. De menționat că oierul nu trebuie să facă parte din asociația respectivă.
Vă recomandăm să citiți și: Lista asociațiilor acreditate pentru conducerea registrelor genealogice din sectorul de creștere al ovinelor
”Fermierul se poate adresa celei mai apropiate Asociații sau Oficiului Județean pentru Zootehnie care să îl orienteze către asociația acreditată din județul respectiv. Asociațiile acreditate sunt obligate să primească cererea fermierului indiferent unde acesta este membru. Dar, ceea ce trebuie să țină cont fermierul este să aleagă o asociație acreditată și mai ales să fie pe rasa pe care o crește el. Adică nu poți merge la o asociație acreditată pe Țurcană dacă tu crești Karakul“, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată Secretar General al Federației Romovis.
După ce fermierul depune cererea că dorește controlul originii și al productivității, o comisie trebuie să se deplaseze la ferma respectivă și să constate că acele animale au apartenență la rasă. “Deci nu pot ca un hibrid să îl introduc în controlul oficial. Pentru înscriere statul român susține 70% din această activitate iar fermierul vine cu 30%. Un exemplu ar fi la producție pielicele unde fermierul vine cu circa 1,70 de lei iar restul de 4,30 este suportat de stat. La producție lapte fermierul vine cu 6, 5 lei și statul român cu 15 lei“, ne-a mai explicat crescătorul.
Fermierii care nu s-au înscris deja NU se mai încadrează pentru sprijinul cuplat alocat anului 2016
Fermierii care depun începând cu 1 martie cererea unică nu se mai pot încadra cu înscrierea în Registrul Genealogic dar pot face demersurile pentru anul 2017.
“Anul acesta fermierii nu se mai pot încadra pentru sprijin dar cei care doresc să beneficieze pentru 2017 pentru că activitatea de control oficial începe cel târziu în luna septembrie și se încheie odată cu aprecierea animalelor și a produșilor sau în funcție de control. Deci crescătorii pot depune cereri, noi demarăm procedura de a introduce animalele în controlul oficial și Registrul Genealogic începând din 2016 care începe cu campania de montă sau autorizarea berbecilor pentru montă dar crescătorul beneficiază de subvenție doar din 2017“, mai spune Ionică Nechifor.
În momentul în care va fi înscris în Registrul Genealogic, fermierul poate vizualiza și online, printr-un program pus la dispoziție de Romovis, animalele care sunt înscrise. De menționat că la înscrierea în Registrul Genealogic nu mai există costuri pentru că statul român intervine 100 la sută cu susținerea cheltuielilor. Secretarul General al Romovisa a ținut să treacă în revistă și avantajele înscrierii în Registrul Genealogic care, spune el, sunt enorme. “În timp fermierul poate spune că are animale cu origine, poate valorifica reproducători și poate beneficia, pe termen lung, de un ajutor de minimis. Și automat și valoarea animalului crește“, a mai completat Ionică Nechifor.
De ce România nu mai poate cere derogare pentru 2016?
Ionică Nechifor ne-a explicat că pentru 2016 România nu ar mai avea posibilitatea să ceară o derogare în ceea ce privește înscrierea oilor în Registrul Genealogic. Motivul: acesta trebuia trimisă deja la CE până la 30 august 2015. “Nu mai există nicio posibilitate pentru 2016 așa cum a afirmat și domnul ministru Irimescu, și eu știam regula aceasta pentru că la 30 august 2014 s-a notificat pentru derogarea pentru 2015. La 30 august 2015 era data limită la care se puteau face anumite derogări pentru 2016. Dacă aceste lucruri sunt clar stabilite și nu se mai poate face nimic înseamnă că pentru anul 2016 situația este clară“, a menționat secretarul general al Romovis.
El spune că foarte important este să nu se întâmple același lucru și în 2017. “Și atunci până la 30 august 2016 să stăm la masa discuțiilor, să pregătim bine această derogare pe care România să o facă în așa fel încât să ținem cont și de performanță dar și de nevoile fermierilor, ca să nu se mai întâmple și în 2017 același fenomen. Deci totul depinde să aflăm noi la Ministerul Agriculturii dacă se mai poate face ceva astăzi, în prezent, pentru 2016. Dacă nu eu recomand crescătorilor care își doresc acest lucru să demareze cât mai repede procedurile pentru înscrierea în Registrul Genealogic“, a conchis Ionică Nechifor.