• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Taxa de 2 lei/kg de ambalaj pune lacătul pe multe fabrici, avertizează Romalimenta. Se cere suspendarea obligațiilor de plată până la clarificarea situației

    Gabriela Gimbășanu -

    În ziua care s-a dat startul noii taxări pentru ambalaje, liderii importanți ai sectoarelor ce vor fi puternic afectate au susținut ieri o conferință de presă. Producătorii au cerut suspendarea obligației de a plăti 2 lei/kg pe ambalaj, precizând că legislația nu este clară, iar nivelul de taxare este și de 10 ori față de ce plătesc alte state din zona noastră. Mai mult, s-a prezentat și impactul pe care îl va avea taxa majorată în comerțul alimentare, fiind vorba, de o cheltuială în plus ce se va adăuga costurilor de producție și care va conduce la creșterea prețurilor.

    Conferința de ieri seară de la sediul Romalimenta a evidențiat toate aspectele acestei ”crize a reciclării ambalajelor” și a fost susținută de către Emil Dumitru – președintele Federației Naționale Pro Agro, Sorin Minea – președintele Romalimenta, Aurel Tănase – președintele OIPA legume-fructe, Dorin Cojocaru – președintele APRIL, Ovidiu Gheorghe – președintele Patronatului National al Viei si Vinului, și Dragoș Frumosu – președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

    Au solicitat suspendarea obligațiilor de plată

    Federația Romalimenta a solicitat, în cadrul discuțiilor de la Ministerul Mediului să se suspende obligațiile de plată, până la rezolvare și clarificarea problemelor legislative generate de legea 249/2015.

    ”Astăzi industria alimentară se află într-o situație de criză: impunerea unor plăți generate de neîndeplinirea țintelor de reciclare din cauze independente de industrie. Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situația atrage după sine consecințe economice grave în rândul producătorilor locali de alimente și implicit al populației. Am solicitat în repetate rânduri Ministerului Mediului suspendarea obligație de plată a contribuției la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producătorii care și-au îndeplinit obligațiile legale și au contracte de plasare a responsabilității, până la soluționarea crizei. De asemenea, ne dorim crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil și controlabil pentru toți actorii din lanțul de reciclare”, a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

    45 milioane de euro nota de plată a industrie către Mediu

    La sfârșitul săptămânii trecute, industria alimentară a mai primit o lovitură: unul dintre reciclatori au declarat că acele cantități care le-a declarat în cursul anului trecut sunt false și potrivit legii, deși el este cel care a făcut falsul cei care vor suporta nota de plată sunt tot cei din industria alimentară. ”Cantitățile declarate în fals de către unul dintre reciclatori ajung la 55.000 tone. În bani, conform taxei de mediu, vorbim despre 25 milioane de euro. Practic, contribuția industriei alimentare va crește cu încă 25 milioane de euro, adăugate la cele 20 milioane de euro restante din lunile noiembrie și decembrie ale anului 2015, în total 45 milioane de euro, bani care se vor regăsi într-o formă sau alta în prețul de la raft. În timp anul 2017, contribuția totală a industriei se va ridica la 230-250 milioane de euro în urma aplicării taxei de 2 lei pe kilogramul de ambalaj”, a explicat președintele Romalimenta la cât se ridică nota de plată a industriei către fondul de mediu.

    România ar putea intrat în infringement

    Nefuncționalitatea legii adoptate anul trecut a dus la apariția acestui blogaj care va atrage după sine o procedură de infringement pentru România, plățile penalităților fiind suportate tot de populație.

    ”Producția primară are un parteneriat cu industria alimentară. Încercăm să construim împreună, să atragem fonduri europene și să creem locuri de muncă și să avem valoare adăugată în România. Mi se pare aberant ca o instituție cum e Ministerul Mediului astăzi să ne trateze cu așa mare indiferență în condițiile în care oricât de mari ar fi suprataxele pe care le instituie, în ceea ce privește reciclarea, mai devreme sau mai târziu, România va intra în infringement. Din punctul meu de vedere complicitatea Ministerului Mediului și a instituțiilor din subordine, prin faptul că au acreditat aceste OTR-uri anual, le-au auditat, deci cu alte cuvinte cunoșteau situația reală din piață, deci sunt complici pe situația dată și cu toate astea refuză să discutăm problemele cu adevărat serioase, de reducere a acestei suprataxe pentru că nu este fundamentată. Administrația fondului pentru mediu ne-a oferit un răspuns aberant la o nelămurire pe care am trimis-o printr-o adresă publică. Se pare că procentele de nerealizare a reciclării, un organism de transfer poate să distribuie în mod aleatoriu, după bunul lui plac, procentul de nerealizare a reciclării. Practic o firmă poate să fie penalizată cu 100% prin aplicarea taxei de 2 lei, iar o altă firmă nu primește nici o penalizare”, a explicat Emil Dumitru, președintele Pro Agro situația dificilă a industriei alimentare.

    Taxa de mediu va fi suportată de consumator

    Taxa de mediu va ajunge să fie suportată tot de buzunarul consumatorului, pentru că orice încărcare a cheltuielor industriei aliemntare se va regăsi din plin la prețul de la raft.

    ”Această colectare nu este o colectare benevolă sau o taxă așa cum este numită de Ministerul Mediului, ci vorbim despre o penalitate adresată industriei românești. Prin ignoranță sau cu bună știință este un atac frontal adus industriei. Faptul că în aceste luni ministerul Mediului și primul ministru nu au reacționat este un mare semn de întrebare pentru noi. În opinia noastră, singura soluție pertinentă și reală pe termen scurt este adoptarea unei ordonanțe de urgență de către guvernul Cioloș prin care să proroge termenul de obligație de plată a operatorilor economici până la crearea unui cadru juridic, unui cadru legislativ optim pentru toți jucătorii din piață. Această penalitate adresată împotriva industriei este adresată și împotriva consumatorului român, pentru că este un cost care se va regăsi fie asupra inputurilor, presiune pe furnizor, fie în prețul de la raft”, a adăugat Ovidiu Gheorghe, preșdintele PNVV.

    Conform estimărilor celor din industrie, se va resimți o creștere a prețurilor în lunile imediat următoare, cel mai probabil de Paște sau în primele luni de vară.
    Sectorul de conserve legume-fructe primul care va cădea

    Așa cum arată estimările făcute de Aurel Tănase, președintele OIPA legume-fructe, primul sector care va înregistra cel mai mare procent al falimentului în rândul procesatorilor, ca urmare a aplicării taxei de 2 lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat este sectorul de conserve legume-fructe.

    ”Sectorul de conserve legume și fructe este cel mai năpăstuit, noi punem în piață aproximativ 40.000 tone de sticlă, echivalent borcane pe care le furnizăm la care se adaugă încă 10.000 tone de borcane goale care se vând în supermarket. Dacă înmulțim această cantitate cu doi lei vom vedea că foarte mulți vor avea de plătit la fondul de mediu mai mult decât obțin prin valorificarea producție. În aceste condiții pe cei mai mulți dintre ei îi paște falimentul. Suma este echivalentul profitului anual pe care îl poate realiza o fabrică de conserve legume-fructe. Noi lucrăm cu produse ieftine, un borcan de conserve pleacă de la fabrică cu 2,1-2,3 lei, deci în acest context cei mai mulți falimentari vor fi din rândul sectorului de conserve legume-fructe”, se arată dezamăgit Aurel Tănase, președintele OIPA legume-fructe.

    Sectorul laptelui va fi puternic afectat

    Așa cum s-a întâmplat atunci când prețul laptelui românesc a scăzut ca urmare a instituirii embargoul rusesc, cam același lucru se va întâmpla odată cu instituirea acestei taxe de mediu, care va împovăra și mai mult fabricile de procesare a laptelui din România.

    ”Piața laptelui din România a început să decadă încă de când avem embargoul cu piață rusă. Dacă vă amintiți încă de atunci am avut probleme de concurență neloială față de produsele lactate venite din spațiul intracomunitar. Această concurență neloială s-a răsfrânt asupra prețurilor materiilor prime, deci asupra prețului laptelui provenit de la fermele din România. Nu s-a putut merge cu presiune pe comerciant, ci presiunea s-a mutat pe producător, la materia primă, și au avut de pierdut fermieri. Produsele cele mai afectate ca urmare a introducerii costului suplimentar pe ambalaj vor fi cele ieftine, care se adresează pensionarilor și familiilor nevoiașe, pentru că acolo impactul costului pe ambalaj va fi mult mai mare. Impactul va fi resimțit de consumatorul amărât, asta nu înțelege Guvernul actual”, a declarat Dorin Cojocaru, președintele APRIL.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!