• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii protestează împotriva impozitării abuzive: „De banii de la UE nu se poate atinge nimeni”

    agrointeligenta.ro -

    Majoritatea agricultorilor contestă impozitul forfetar pe venit care le este impus şi se plâng că nu au fost consultaţi de oficialii de la Ministerul Agriculturii înainte de luarea deciziei.

    Unii susţin chiar că a fost încălcată legistlaţia comunitară în domeniu, pentru că de banii veniţi de la UE “nu se poate atinge nimeni”.

    Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Brăila, susţine că noile impozite nu se pot aplica pentru că este imposibil de evaluat valoarea bazei de calcul. Situaţia este şi mai complicată când agricultorul lucrează mai multe parcele.

    Şi Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Călăraşi, este nedumerit de nivelul normei de venit, mai ales că producţia diferă de la o regiune la alta, ba chiar de la un an la altul.

    “Nu ştiu dacă la norma de venit anual se va ţine cont de grupele de productivitate. Nu se poate calcula o medie pe regiuni, pentru că nu poţi compara, de exemplu, pământul de la Sarichioi cu cel de la Dor Mărunt. Unul este de o calitate foarte slabă, cu un regim pluviometric slab, celălalt este cu peste 500 de milimetri de precipitaţii pe an. Apoi, un tip de sol este foarte bun, altul slab, deci nu se poate calcula o productivitate medie. Pe de altă parte, poţi să ai un an foarte bun, cu o recoltă bună, iar anul următor să fie unul prost de nu îţi mai scoţi nici cheltuielile. Partea proastă este că, te subvenţionează chipurile , dar pe partea cealaltă vine şi te omoară”, spune Ciulinaru.

    Într-un comentariu pe contributors.ro, Mircea Moldan, deţinătorul unei ferme de câteva zeci de hectare, spune că impozitarea ca principiu este normală dar că modul în care este aplicată îi va ruina pe fermierii mici, pentru că este aplicată „după ureche”:

    Exista o unitate de masura , UDE (unitate de de dimensiune economica) cu care se poate masura cat de mare este o gospodarie (mi se pare aiurea denumirea “exploatatie’..pe cine dracu` exploateaza o baba cu 2 porci si 3 gaini?).

    Fermele de semisubzistenta sunt cele care au 2-8 UDE..putem deduce ca cele de subzistenta au 2 UDE sau mai putin.

    Sa verificam acum ce inseamna 2 UDE vs care este pragul de la care incepe “sangerarea” taranilor, in viziunea Chitoiu…sau Constanitin, nu stiu cine a produs “porcaria” asta.

    -1 porc=0.19 UDE….2UDE = 10 porci…vs 6 cat propune Chitoiu

    -1 vaca de lapte=0.881…2 UDE = 2,27..vs 3 propus

    – o oaie=0.084 UDE…2UDE=23 de oi…vs 10 propus

    -1ha grau=0.174 UDE…2 UDE=11,49..vs 2 propus

    -1ha ovaz=0.102UDE…2 UDE=19 ha

    etc, etc

    Altfel spus doar la vaci a nimerit-o..in rest e varza, valorile rezultate aplicand normative UE sunt mult mai mari decat ce se propune a fi prag de neimpozitare. Vor sa-i impoziteze si pe aia care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta.

    Cum s-au calculat acele valori? De ce pentru un program de finatare , in speta masura 141, se utilizeaza niste criterii…iar pentru impozitare altele? (care or fi alea nu stim..probabil dupa ureche)

    Cum arată birurile
    Începând cu acest an, agricultorii persoane fizice care au peste 2 hectare de teren agricol sau mai mult de trei vaci sau şase porci vor plăti un impozit pe venitul din activităţi agricole. Acesta se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţile desfăşurate pe baza normei anuale de venit.

    În plus, se mai aplică şi o cotă de 5,5% care reprezintă contribuţia automată la asigurările de sănătate. Cât despre norma de venit, ea variază de la câţiva lei la un anumit număr de animale până la 8.000 de lei pe ha în cazul legumelor cultivate în spaţii protejate.

    În sectorul vegetal, pentru o suprafaţă cuprinsă între 2 şi 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei, respectiv 395 lei pentru suprafeţe de peste 50 de hectare. Dacă facem şi un calcul simplu, vedem că agricultorul nu rămâne cu prea mulţi bani care să-i ajungă să supravieţuiască un an întreg, chiar dacă primeşte şi o subvenţie de circa 150 de euro pe hectar.

    La un ha de grâu (cu terenul în proprietate), de exemplu, cheltuielile se ridică la circa 2.000 de lei. La o medie de 3 tone la hectar, producţie vândută cu 80 de bani pe kilogram, agricultorul obţine circa 2.400 de lei. Dacă este un an secetos, producţia poate să scadă chiar şi la 500 kg la hectar, iar atunci lucrurile se complică.

    Nici la animale, nu pare chiar aşa de simplă aplicarea noilor impozite, cel puţin la porci şi păsări, pentru că pentru aceste sectoare nu există “subvenţie” de la APIA, declară Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. N-au decât să caute prin curţi pe la oameni să vadă care câte animale are, mai spune Rădulescu.

    Crescătorii de porci şi păsări primesc un ajutor prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care compensează pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare produse de aplicarea normelor de bunăstare a animalelor. Ceilalţi crescători de animale (vaci, sau oi) trebuie să treacă pe la APIA dacă vor să primească subvenţia.

    Norma de venit
    În sectorul vegetal, pentru o suprafaţă cuprinsă între 2 şi 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei, respectiv 395 lei pentru suprafeţe de peste 50 de hectare. La cartofi, norma de venit este de 3.488 lei pentru cei care au până în 50 de hectare şi 3070 lei la suprafeţe de peste 50 de hectare.

    La legume cultivate în câmp, norma de venit este de 4.001 lei pentru 0,5-2,5 ha şi 2563 lei pentru cei care au peste 10 hectare. În cazul legumelor cultivate în spaţii protejate, pentru 0,5-1 ha, norma de venit este de 8.033 lei. La pomi, pentru suprafeţe între 1,5 şi 2,5 hectare, norma de venit este 4709 lei, iar peste 2,5 ha de livezi – 4.144 lei.

    Sumele diferă şi la animale. Astfel, la bovine, între 3 şi 50 de capete norma de venit este de 698 lei, iar peste 50 de capete – 512 lei. La ovine şi caprine între 50 şi 300 de capete, norma de venit este de 70 lei, în timp ce la peste 300 de capete – 56 lei. Fermierii cu 10-49 capete au o normă de venit de 23 de lei. Pentru crescătorii de porci, norma de venit este de 56 de lei pentru efective între 6 şi 9 porci. Ea creşte la 181 de lei pentru cei cu 10-150 capete porcine. Cea mai mică normă de venit este la păsări. Cei cu 100-500 păsări plătesc 3 lei, iar cei cu peste 500 de păsări – 2 lei.

    Cine a scăpat de impozit
    Nu sunt impozitate veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică, dar nici cele obţinute de către persoanele care lucrează suprafeţe de până în două hectare (cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă, soia, hamei), respectiv 0,5 ha de legume în câmp sau în solar.

    Mai sunt scutiţi cultivatorii de tutun care lucrează cel mult un hectar, la fel ca şi proprietarii de vie, în timp ce la livezi se impozitează de la 1,5 ha în sus.
    În ce priveşte crescătorii de animale, limitele până la care aceştia sunt scutiţi de plata taxelor sunt: maxim 3 capete la bovine, maxim 10 capete la ovine şi caprine: maxim 6 capete la porcine: maxim 100 de păsări şi 100 familii de albine.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!