• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reforma bugetului UE 2028: Fără buget separat pentru PAC. Mai puțini bani pentru fermieri

    Violina Gorcinschi -

    Reforma bugetului UE 2028. În ciuda propunerilor făcute de Comisarul european pentru Agricultură Cristophe Hansen, dar și a îngrijorărilor exprimate de asociațiile agricole europene, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pare că rămâne fermă: din 2028, se va desființa bugetul agricol independent al UE. Pentru fermieri, acest lucru înseamnă mai puțini bani. De aceea, în acest sector, există deja panică.

    Când președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și-a divulgat ideile pentru restructurarea bugetului UE, în octombrie 2024, reacțiile au fost critice. Introducerea unui buget global unic, uriaș, cu linii bugetare naționale pentru cele 27 de state membre, a fost văzută de mulți ca o încercare a Bruxelles-ului de „a prelua puterea”. O comunicare oficială a Comisiei UE privind structura Cadrului Financiar Multianual (CFM) din 2028 a confirmat cele mai mari temeri săptămâna trecută: bugetul agricol, cel pentru PAC – Politica Agricolă Comuna, anterior, independent urmează să fie desființat. Numeroase asociații agricole protestează acum împotriva acestei reforme financiare, temerea generală fiind că ar putea fi mai puțini bani disponibili pentru politica agricolă a UE în viitor, relatează Agrarheute.

    Reforma bugetului UE 2028. Subvențiile agricole afectate

    Mai exact, Comisia UE propune împărțirea cadrului financiar multianual în trei mari blocuri:

    Comisia UE intenționează să se bazeze mai mult pe propriile venituri pentru a-și finanța bugetul, ceea ce va declanșa diverse discuții – despre o taxă europeană pe plastic, de exemplu.

    Sunt necesare venituri suplimentare, printre altele, pentru a rambursa datoria asumată pentru pachetul de recuperare COVID-19 „NextGenerationEU” (NGEU). Comisia se așteaptă ca numai pentru aceasta să fie nevoie de 25 până la 30 de miliarde de euro anual începând cu 2028.

    Citește și: Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat

    Fermierii pot participa la dezbaterea privind reforma financiară

    Actualul cadru financiar multianual este valabil până la sfârșitul anului 2027 și permite cheltuieli în valoare totală de 1.211 miliarde euro.

    Comisia Europeană intenționează ca, în iulie 2025, să prezinte propunerea oficială de buget pentru următoarea perioadă de finanțare de cinci ani, din 2028. Conducerea UE a lansat, anterior, o procedură de participare publică. Fermierii pot participa prin intermediul acestei platforme de implicare a cetățenilor.

    Reacțiile inițiale ale sectorului agricol la planurile bugetare ale Comisiei UE sunt marcate de o mare îngrijorare. Grupul de reflecție Farm Europe se teme de o renaționalizare a Politicii Agricole Comune (PAC) a UE. În plus, experții consideră că fuzionarea bugetului agricol cu ​​alte capitole ale CFM implică riscul ca mai puțini bani PAC să fie disponibili.

    Organizația solicită ca fondurile agricole ale UE pentru perioada 2028-2034 să fie ajustate corespunzător la inflație. În caz contrar, chiar și presupunând o rată a inflației comparativ scăzută de 2% pe an, valoarea reală a fondurilor PAC în 2034 ar fi redusă cu 54% față de anul de referință 2020.

    Aderarea Ucrainei la UE ca risc bugetar

    Experții consideră, de asemenea, o posibilă aderare a Ucrainei la UE ca un factor de stres pentru bugetul PAC. Deoarece aderarea până la sfârșitul următoarei perioade bugetare din 2034 nu ar trebui exclusă, ar trebui făcute pregătiri adecvate.

    Farm Europe reamintește că, în calitate de membru UE, Ucraina ar avea dreptul la aproximativ o cincime din bugetul PAC și o parte semnificativă din bugetul alocat politicii de coeziune. Având în vedere acești factori, Farm Europe solicită „o nouă dinamică” în negocierile bugetare la nivelul UE. Aceasta include, de asemenea, mai multă echitate.

    Citește și: Comisia Europeană – reduceri drastice de cheltuieli. Cum vor fi afectați fermierii

    Fermierii, îngrijorați de reforma bugetară (foto: greens-efa.eu)

    Asociațiile agricole resping noua structură bugetară

    La doar două zile după anunțarea planurilor de reformă, 28 de asociații agricole au scris președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, și Comisarului pentru Buget, Piotr Serafin, informând că sunt împotriva ideii de a grupa cheltuielile UE într-un singur fond.

    Scrisoarea este susținută, printre altele, de comitetele UE ale asociațiilor de fermieri (COPA) și cooperativele rurale (COGECA), grupul UE al Federației Internaționale a Mișcărilor pentru Agricultură Ecologică (IFOAM Organics Europe) și Consiliul Tinerilor Agricultori Europeni (CEJA).

    Asociațiile țin să amintească președintei von der Leyen și Comisarului pentru Buget Serafin că ideea lor de reformă contrazice ultimul raport al Dialogului strategic (DS) privind viitorul agriculturii UE. După cum se știe, recomandările finale au cerut menținerea unui buget separat al PAC. A fost recomandat şi un fond special pentru refacerea naturii.

    Organizațiile umbrelă nu sunt mulțumite de ideea planurilor naționale individuale, conform cărora statele membre ar trebui să justifice proiectele și cheltuielile în fața Comisiei. Pe baza experienței cu planurile strategice ale PAC, există temeri că planurile individuale ar prezenta serviciilor Comisiei sarcini de proporții gigantice.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANF: Fermierii care nu fac ITP-ul mașinilor de stropit – amenzi între 6.000 și 10.000 de lei O fermă nouă de Angus se deschide în acest an. Afacerea include un abator și are deja comenzi ferme APIA – protocol de colaborare cu ITM pentru controalele pe condiționalitate socială

    Ultimele știri

    Studiu: Jumătate dintre consumatorii români nu au încredere în etichetele bio Christophe Hansen și viziunea sa pentru noua PAC: ”Ar trebui să schimbăm doar ceea ce nu funcționează bine și să păstrăm restul” Termen prelungit pentru ajutorul de stat de 20.000 de euro destinat reabilitării locuințelor