• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlamentul European stabilește priorități pentru bugetul UE post-2027. Și pentru agricultură

    Violina Gorcinschi -

    Parlamentul European se opune bugetului comun în agricultură. Viziunea și așteptările Parlamentului European privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, inclusiv PAC, au fost stabilite într-o rezoluție adoptată de deputații europeni ieri, miercuri – 7 mai. Potrivit rezoluției, au fost susținute următoarele idei: Bugetul post-2027 trebuie să reflecte realitățile geopolitice, economice și de mediu actuale și să fie flexibil. Abordarea Comisiei privind un „plan național unic” nu poate sta la baza cheltuielilor din statele membre. Mega-fondurile care combină programele existente nu sunt soluția. Este necesară responsabilitatea parlamentară în alocarea și urmărirea fondurilor.

    În textul adoptat cu 317 voturi pentru, 206 împotrivă și 123 abțineri, deputații europeni solicită o ambiție mult mai mare în cadrul financiar multianual (CFM) pentru a răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE în contextul instabilității globale. Plafonul actual de cheltuieli de 1% din venitul național brut al UE-27 nu este suficient pentru a face față numărului tot mai mare de crize și provocări, spun deputații europeni. Aceștia adaugă că, pe măsură ce Statele Unite se retrag din rolul lor global, cheltuielile vor trebui să reflecte războiul Rusiei împotriva Ucrainei, condițiile economice și sociale foarte dificile, decalajul de competitivitate și agravarea crizei climatice și a biodiversității, a raportat farmer.pl.

    Fără buget comun în UE (foto: politico.eu)

    Parlamentul European se opune bugetului comun, inclusiv în agricultură

    Parlamentul respinge ideea Comisiei de a reproduce modelul „un plan național per stat membru” utilizat pentru Mecanismul de redresare și reziliență. În schimb, deputații europeni solicită o structură care să asigure transparența și responsabilitatea parlamentară și care să implice autoritățile regionale și locale, precum și toate părțile interesate relevante. Rezoluția reafirmă, de asemenea, rolul politicii de coeziune în aprofundarea pieței unice, reducerea inegalităților și combaterea sărăciei.

    Deputații europeni spun că „fondul pentru competitivitate” propus – care ar combina mai multe programe existente – este inadecvat. În schimb, aceștia solicită crearea unui nou fond specific, menit să stimuleze investițiile private și publice prin mecanisme de reducere a riscurilor susținute de UE. Creșterea cheltuielilor pentru apărare este necesară, dar aceasta nu trebuie să aibă un impact asupra cheltuielilor sociale și de mediu sau asupra politicilor pe termen lung.

    Simplificare, flexibilitate și statul de drept

    Următorul buget pe termen lung trebuie să reducă birocrația inutilă pentru beneficiari, dar nu trebuie să acorde Comisiei mai multă libertate fără control democratic din partea Parlamentului. Un buget mai simplu trebuie să fie mai transparent, spun deputații europeni

    Flexibilitatea cheltuielilor este, de asemenea, esențială – capacitățile de răspuns la crize trebuie integrate în bugetul fiecărui domeniu de politică, cu ajutorul umanitar rezervat special. Următorul buget ar trebui să includă două instrumente speciale: unul pentru ajutor în caz de dezastre și celălalt pentru alte provocări neprevăzute. Deputații europeni insistă că accesul la fonduri trebuie să fie legat de respectarea valorilor UE și a statului de drept și pledează pentru un mecanism inteligent de condiționalitate pentru a evita penalizarea beneficiarilor pentru acțiunile guvernelor lor.

    Citește și: Reforma bugetului UE 2028: Fără buget separat pentru PAC. Mai puțini bani pentru fermieri

    Rambursarea datoriilor și împrumutul comun

    Deputații europeni insistă că rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU nu va pune în pericol finanțarea priorităților cheie ale UE. Aceștia solicită o separare clară între rambursarea datoriilor și cheltuielile aferente programelor și îndeamnă Consiliul să adopte surse noi și viabile de venituri. Împrumuturile comune sunt considerate un instrument viabil pentru rezolvarea crizelor la nivelul UE, cum ar fi cele de securitate și apărare.

    ”Ne dorim ca următorul buget pe termen lung al UE să fie mai bine echipat pentru a răspunde provocărilor actuale – ajutând Europa să acționeze rapid în situații de criză, să își protejeze mai bine cetățenii și să construiască o Uniune mai puternică și mai competitivă. De asemenea, dorim un sprijin adecvat pentru prioritățile noastre de lungă durată, cum ar fi agricultura și coeziunea. Propunem o creștere responsabilă și justificată în următorul CFM – depășind limita învechită de 1% din VNB. Dacă cerem mai mult de la UE, trebuie să o dotăm în mod corespunzător. Parlamentul European va aproba un CFM orientat spre viitor, flexibil, eficient și gata de implementare doar până la 1 ianuarie 2028. Prin urmare, solicităm Consiliului și Comisiei să înceapă negocierile imediat după ce Comisia își va prezenta propunerea în iulie”, a declarat coraportorul Sigurd Mureșan (PPE, RO).

    Citește și: Comisia Europeană – reduceri drastice de cheltuieli. Cum vor fi afectați fermierii

    Cetățenii europeni și regiunile trebuie să fie în centrul următorului CFM și trebuie să ne asigurăm că UE este pregătită să răspundă nevoilor cetățenilor săi. Avem nevoie de investiții puternice pentru a consolida autonomia strategică, reziliența economică și obiectivele ecologice, fără a lăsa pe nimeni în urmă. În plus, un buget ambițios trebuie să promoveze coeziunea socială și teritorială, să includă surse de venituri noi și modernizate și să garanteze o finanțare suficientă pentru securitate, apărare și pregătire, pentru a asigura societăți echitabile și prospere, respectând în același timp statul de drept și valorile fundamentale ale UE, a declarat coraportorul Carla Tavares (S&D, PT).

    Prioritățile Parlamentului urmează să se reflecte în propunerea Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE, care urmează să fie publicată în iulie 2025.

    Cadrul financiar multianual (CFM) este stabilit pentru o perioadă de șapte ani și stabilește plafoane maxime de cheltuieli pentru diferite domenii de politică. După obținerea aprobării Parlamentului, dată de majoritatea membrilor săi, guvernele UE adoptă regulamentul CFM în unanimitate. Actualul buget pe termen lung al UE se încheie la 31 decembrie 2027.


    Te-ar mai putea interesa

    AFM: Înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare încep de luni, 12 mai. Fermierii – finanțați în ordinea cererilor Misiune imposibilă la APIA. Zeci de mii de fermieri riscă să își piardă subvențiile Perechi de legume care se pot cultiva împreună – tabel de compatibilitate

    Ultimele știri

    Rabla pentru Tractoare începe cu o plângere penală pentru înșelăciune și fraudă informatică Obiceiul Paparudei, reînviat într-o gospodărie țărănească Parlamentul European stabilește priorități pentru bugetul UE post-2027. Și pentru agricultură