Sorin Cercel: „Guvernul Ponta 2, atac la baioneta (haz de necaz)”
agrointeligenta.ro -Autorul protestului Drama fermierului mic, persoană fizică, Sorin Cercel, revine cu un pamflet:
Dupa principile si doctrina de partid pe care PSD a avut-o pana acum, sub deviza de acum celebrei fraze “sa le luam si zaharul din ceai”, ambitiile noului tanar ajuns la carma partidului, imping spre cele mai inalte culmi, idealurile si ideologiile socialismului adaptat noilor vremuri .
Ia nastere cel mai ambitos proiect al economiei de piata si care revolutioneaza un sistem capitalist invechit: “Impozitul forfetar in agricultura pe persoana fizica”…..in traducerea taranilor romani “numararea dumicatilor “ sau “impozitul pe dumicat”.
Deci sa privim mai indeaproape aceasta inginerie financiara si la care au lucrat cei mai buni experti in economie din USL.
Legea inca de la inceput este extrem de clara si pe intelesul tuturor, pentru a evita o expunere de calcule economice complicate si anevoioase, si are ca baza de pornire, deviza de partid prin celebra fraza de mai sus. Deci titulatura Legii : “ Impozit forfetar in agricultura “…..in traducerea taranilor romani “ faci, nu faci, trebuie sa platesti”.
Ca orice lege are si norme metodologice de aplicare….adica pe intelesul taranului “numararea dumicatului “, si care prin diverse expertize si evaluari a capacitatilor de inmagazinere a taranului roman ( burta ) si a familiei acestuia au ajuns la concluzia ca pentru a nu cadea din picioare, taranul are nevoie de urmatoarea infrastructura penrtru asi procura necesarul de calorii :
– 2 ha de teren
– 100 de gaini
– 6 porci
– 2 vaci
– 10 capre sau oi (aici legea da posibilitatea, democratic, taranului de a alege)
Tot ce depaseste, se considera un surplus caloric nociv si care greveaza asupra starii de sanatate a taranului si a aspectului fizic al acestuia …pe intelesul taranilor, ”te ingrasi prea mult”.
Dar taranul roman, care nu este prea obisnuit cu aceste calcule economice complicate si se uita la ele ca curca-n lemne, incepe sa-si faca si el niste socoteli babeste:
Necesarul de hrana pentru animalele care nu sunt supuse impozitarii
Se ia in calcul media de productie la ha, a anilor precedent, 3500 kg /ha cereale si 40-50 t/ha lucerna.Producţia de fân reprezintă 25-28 % din cea de masă verde. Facem deci o medie de 12000 kg masa verde la hectar.
2 Vaci, necesarul de hrana /an :
– 30 000 kg furaje
– 300 baloti de paie
– 1000 kg porumb, orz, sare, calciu
Necesarul de teren pentru hrana vacilor este de 2.8 ha
6 Porci, necesarul de hrana /an :
– 11000 kg amestec (porumb, grau, floare, orz)
Necesarul de teren pentru hrana porcilor este de 3.14 ha.
10 oi (capre), necesarul de hrana /an :
– 36 000 kg masa verde (pet timp de iarna avem fan, grosiere, suculente cu adaus de concentrate )
Necesarul de teren pentru hrana oilor este de 3 ha
100 pasari, necesarul de hrana /an :
– 7200 kg cereale
Necesarul de teren pentru hrana pasarilor este de 2 ha
Deci pentru a asigura hrana animalelor este nevoie de productia NETA dupa 10.94 ha. Dar trebuie sa mai adaugam si necesarul de hrana al familiei.
Avand in vedere insa „dieta” pe care guvernul Ponta doreste sa o aplice taranilor, vom face o suma rotunda de doar 11 ha.
Din productia pe un hectar de teren agricol, jumatate reprezinta cheltuieli de productie (aratul, semanatul, recoltatul…etc), deci pentru a dispune de necesarul de hrana net, ar trebui sa inmultim cu 2 numarul de hectare, adica ajungem la 22 ha.
Acum lucrurile pot fi : ori a uitat sa mai treaca un 2, ori a avut in vedere numai hrana pentru pasari iar pentru restul animalelor sa aplice si in agricultura principiul din parlament : „pestele mare in mananca pe cel mic” …adica oaia mananca gaina, porcul mananca oaia si vaca mananca porcul!