Apicultorii, obligați de UE să-și declare anual numărul de stupi! Care sunt cele două propuneri de înregistrare și pe care o preferă crescătorii de albine
agrointeligenta.ro -Începând din acest an, apicultorii vor fi obligați să își declare numărul de stupi, potrivit unor modificări ale legislației europene. Până la acest moment, autoritățile române au venit cu o variantă de înregistrare, în timp ce organizațiile din sectorul apicol au transmis Ministerului Agriculturii o propunere în care arată că cea mai simplă soluție pentru aceste raportări este prin intermediul primăriilor, prin înscrierea în Registrul agricol.
Regulamentul nr. 1366/2015 de completare a Regulamentului (U E ) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din sectorul apicol,prevede la art. 2 – Metode de determinare a numărului de stupi : “Statele membre care prezintă programe naționale pentru sectorul apicol in conformitate cu art. 55 din Regulamentul (UE) nr 1308/2013( “programe apicole”) trebuie să aplice o metodă fiabilă pentru a stabili, în fiecare an, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, numărul de stupi pregătiți pentru iernat, prezenți pe teritoriul lor.
Referitor la această nouă ”regulă” impuse de UE, organizațiile din sectorul apicol prezente la întâlnirea din 26 ianuarie de la MADR apreciază că determinarea numărului de stupi deținuți de apicultorii români ar trebui să se facă folosind datele deținute de Registrul Agricol, unde fiecare apicultor să fie obligat sa declare, o dată pe an, numărul de stupi deținuți la primăria localității unde are vatra stupinei.
”Cu această ocazie declară și produsele apicole obținute în anul respectiv (cum se procedeză când se solicită atestatul de producător). Propunem ca această declarație să se facă așa cum se menționează în Regulamentul UE, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie”, se arată în adresa transmisă către MADR.
Organizațiile semnatare consideră că această metodă de declarare a stupilor este cea mai simplă întrucât nu presupune costuri pentru apicultor sau pentru stat. Totodată, se reduce reduce birocrația și se elimină raportările și statisticile duble care, în acest moment, au condus la o situație în care cifrele cumulate de Registrul Agricol și cele deținute de A.N.Z sunt diferite.
Crescătorii de albine consideră că dacă UE tot îi obligă să declare numărul stuoilor, acum este o bună ocazie să se facă o analiză corectă a efctivelor și al nivelului de producție. Mai mult, primăriile deja au prin lege obligația de a verifica în teritoriu cele declarate de stupari către autorități, în timp de ANZ și asociațiile nu pot face acest lucru.
Autoritățile ar vrea ca înregistrarea să se facă prin OJZ-uri
Cealaltă variantă pentru aplicarea sistemului de identificare este cea propusă de către autorități, dar care îi nemulțumește pe apicultori dintr-un motiv evident: pentru înregistrare, ei trebuie să se deplaseze la Oficiile Județele pentru Zootehnie (OJZ) de cel puțin două ori la fiecare solicitare. Ulterior, cei de la OJZ fac drum invers la vetrele stupinelor pentru verificări ceea ce, normal, presupune costuri și pentru stat.
Apoi, apicultorii susțin că ar fi vorba despre o înregistrare dublă întrucât ei sunt deja obligați să raporteze datele și către Registrul agricol.
”Din cauza cheltuielilor și a sistemului birocratic apicultorul va evita declararea tuturor modificărilor survenite în stupină, ceea ce va face ”sistemul de identificare” inutil. Vor apela la OJZ numai apicultorii care accesează PNA sau PNDR și aceasta va face ca efectivele înregistrate să nu reflecte niciodată situația reală din țară”, mai argumentează organizațiile din sectorul apicol. Mai mult, în argumentația transmisă către autorități, stuparii arată că sistemul propus de ANZ este greoi și nefuncțional, nefiind aplicat de alt stat ale UE, cu atât mai mult cu cât ANZ nu are legături puternice cu apicultura – nu face selecție, ameliorare sau cercetare așa cum este prevăzut în legea sa de organizare.