Calendarul fermierului în luna februarie
Roxana Dobre -Numită în tradiția populară Făurar, luna februarie este cea care face trecerea dintre iarnă și primăvară. Conform tradiției, luna februarie este o lună capricioasă și nemiloasă, din cauza fluctuațiilor de temperatură de la o zi la alta. Se spune că noaptea îngheață tot, iar ziua se dezgheață. Această “răutate” a lunii februarie se vorbește că ar proveni de la faptul că acesteia i s-au repartizat mai puține zile față de celelalte luni ale anului.
Totodată se spune despre luna februarie că este o lună a tradițiilor legate de sfârșitul iernii și începutul primăverii, datorită faptului că se află la răspântia dintre aceste două anotimpuri. Multe dintre superstițiile lunii februarie se leagă de vreme, astfel dacă în luna februarie nu există îngheț, atunci e semn că va fi mană în decursul anului sau dacă în luna lui făurar apa curgătoare e caldă, atunci urmează un ger năpraznic.
De asemenea, tot în popor se crede că dacă în luna februarie nu vin ninsorile și viscolele, atunci vor apărea la Paște. Dacă se întâmplă ca în februarie să tune, atunci la vară vor fi furtuni însoțite de grindină. Pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă astfel că ei fac comenzi la inputuri, își pregătesc utilajele pentru însămânțările de primăvară sau, pentru cei care nu au făcut lucrarea în toamnă, se poate executa arătura din ferestrele iernii.
Culturi de câmp
• Este un moment bun pentru a începe aprovizionarea cu seminţe de semănat, îngrăşăminte, insecticide, fungicide;
•Se pregătesc utilajele agricole pentru campania de primăvară (semănători, utilaje de erbicidat, maşinile de distribuit îngrăşăminte;
•Se face analiza semințelor, condiționarea și tratarea acestora;
•Pe terenurile cu expoziție sudică sau pe cele nisipoase, dacă pământul nu se înghețat, începe efectuarea arăturii;
•În celelate zone, se mai poate efectua încă arătura din ferestrele iernii deși aceasta este preferabil să se efectueze cât mai către începutul iernii pentru a reduce la minimum pierderile de apă din sol, arătura din acest sezon se poate face doar când pământul nu este înghețat sau înghețat superficial;
•În locul de depozitare al produselor se face controlul produselor depozitate, se iau măsuri de îngrijire suplimentară;
•Se fac verificările în teren pentru fiecare cultură în parte iar acolo unde plantele au suferit din cauza gerului se poate interveni cu tratamente pentru a salva ce se mai poate;
•Dacă vremea este caldă și apar băltiri de apă, se evacuează apa prin realizarea unor canale de scurgere.
Legumicultură
• Se produc răsadurile şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie şi altele);
•Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor și ardeiului, pentru cultura forțată;
•Tot în această lună, se pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire: are loc operaţia de dezinfectare, asigurarea condiţiilor pentru forţare, aerisire şi umiditate). Normele cantitative pentru forţare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesită 12-15 mp pentru un hectar de cultură.
•De asemenea ,tot în această perioadă se execută pregătirea răsadniţelor pentru repicat. În acest sens , se vor face următoarele lucrări: se va pregăti amestecul de pământuri; se va dezinfecta amestecul( formalină 40%, soluţie 2-3 %, 30 l/mp, şi sulfat de cupru, soluţie 2-3%, 30l/mp.), care se lasă să acţioneze timp de 7 zile, cu un repaus de 14 zile, transport amestec (7 mp pentru răsadurile necesare la un hectar) şi umplut ghivecele sau confecţionat cuburi nutritive pentru repicat( 65-75 mii bucăţi pentru răsadurile necesare la un hectar);
•Tot în această perioadă se pregătesc răsadniţe pentru semănat tomatele timpurii, prin confecţionarea patului cald, cu dimensiuni de 56-60 cm grosime, în funcţie de condițiile naturale, instalat tocurile, aşezet ferestrele, urmărind evoluţia temperaturii în răsadniţă;
•În ceea ce priveşte prepararea amestecului de pământuri, acestea pot avea diferite compoziţii, de exemplu: pentru tomate timpurii : 50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25 % nisip;
•După ce sa încălzit se execută pregătirea amestecului în vederea semănatului; solul se mărunţeşte ,se nivelează, se marchează rândurile pentru semănat, după următoarele reguli: 5-6 cm distanţa între rânduri şi 0,15-1 cm adâncime;
•Urmează semănatul la 5-6 cm între rânduri şi 1-2 cm între seminţe pe rând. Epoca optimă de semănat pentru tomatele timpurii 20 februarie-1 martie. Norma de sămânţă este de 0,3 kg. de sămânţă pentru asigurarea răsadului necesar la un hectar, ceea ce înseamnă 60-65 de mii fire de răsad.
Viticultură
• Acum se procură materialul necesar pentru mijloacele de susţinere, pesticidele, îngrăşămintele chimice, material de legat;
• Se repară uneltele şi aparatura;
•Se continuă lucrările neefectuate în luna ianuarie din cauza vremii nefavorabile;
• Se face controlul viabilităţilor „ochilor” în viile roditoare (cu probă de coardă pentru fiecare sector);
•Se începe instalarea spalierului în plantaţiile noi înfiinţate;
• Se stabileşte necesarul de viţe pentru noile plantaţii programate. Acestea se procura şi se stratifică provizoriu, în nisip, în vederea plantării;
• La finele lunii februarie se începe tăiatul viţei de vie (temperatura nu trebuie să fie mai mică de 5 grade Celsius).
Pomicultură
•Dacă timpul permite se pot executa tăieri de fructificare la speciile de sămânţoase;
•În zilele cu temperatură de 3-4 grade Celsius (în pauzele dintre îngheţ) se stropesc toate speciile de pomi fructiferi. Primele două tratamente de iarnă se fac la un interval de cel puţin zece zile;
•Se înlătură prin tăriere lăstarii crescuţi de la rădăcină (drajonii);
•Când terenul este încă îngheţat, se transportă gunoiul de grajd în livadă.
Creșterea animalelor
• Pregătirea compartimentelor pentru fătări la ovine, care să asigure condiţii de igienă, temperatură, umiditate şi lumină;
•Tot la ovine încep și tratamentele care se fac de obicei în această perioadă;
•Se verifică permanent sursele de apă şi conductele de transport pentru a evita îngheţul acestora;
•Se asigura necesarul de furaje, apă şi se completează sau se suplimentează în funcţie de situaţie;
•În zilele cu temperatură mai ridicată, fără îngheţ extrem se asigură un program de mişcare pentru animale.
Apicultură
• Verificarea periodică a stupinei pentru prevenirea deranjării şi neliniştirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau păsări;
• Îndepărtarea fără zgomot a gheţii şi a zăpezii neafânate de pe scândurelele de zbor ale stupilor;
• Desfundarea urdinişurilor de albinele moarte şi pregătirea vetrei de stupină pentru zborurile de curăţire;
• Stimularea efectuării zborului de curăţire. Zborul de curăţire al familiilor de albine dă informaţii preţioase despre starea de sănătate a familiei de albine, astfel:
-familiile puternice îl efectuează pe parcursul a 30-40 minute;
-un număr redus de albine la zbor arată că familia este slabă sau bolnavă;
-albinele care au un comportament de parcă ar căuta ceva, fiind aşezate pe pereţii stupului arată că familia nu are matcă;
-albine cu abdomenul umflat sau apariţia fecalelor pe scandurica de zbor denotă faptul că în stup există miere în fermentaţie sau albinele sunt bolnave de nosemoză;
-prezenţa resturilor de ceară în cantitate mare la urdiniş, pe scândurica de zbor arată că familia de albine a fost atacată de şoareci;
-dacă din familie nu ies albine, iar la lovirea cu mâna a peretelui din faţă al stupului acestea nu reacţionează înseamnă că familia a pierit. Acesti stupi se închid la urdiniş pentru a nu pătrunde albinele hoaţe la începutul primăverii.
• Pentru stimularea şi controlul zborului de curăţire, în zilele însorite ale lunii februarie se poate înlătura împachetajul existent al stupilor şi chiar capacele stupilor;
• Continuarea supravegherii modului cum iernează familiile de albine prin analiza zumzetului albinelor (controale auditive periodice) şi analiza „foii de control” pusă pe fundul stupului ori de cate ori timpul permite acest lucru;
• Completarea rezervelor de hrană la familiile ce au rezerve insuficiente prin administrarea de turte din pastă de miere şi zahăr pudră, şerbet administrat sub formă de turte sau zahăr candi;
• Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahăr să fie preparate cu extracte de plante (tip Protofil) doza fiind de 340 ml/10 kg de pasta obţinută, având grijă ca Protofilul să fie bine omogenizat în sirop sau miere şi apoi să fie adăugat la zahărul pudră;
• Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice, nu se vor administra în această lună dacă, la cel puţin 2 săptămâni de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curăţire, situaţie greu previzibilă; de aceea pentru mai multă siguranţă este bine ca aceste turte să fie administrate începand cu a doua jumătate a lunii martie;
• Completarea proviziilor se poate face şi cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent (prin rapida apreciere a greutăţii stupului); familia în cauză este introdusă într-o încăpere încălzită, se deschide şi despachetează uşor se observă poziţia ghemului şi se amplasează fagurii cu hrană lateral ghemului, astfel încât albinele sa ia contactul cu acesta;
• Administrarea turtelor sau zahărului candi se face direct pe vatra stupinei în cantitate de 700g-1kg/familie de albine, la interval de 2-3 saptamani în funcţie de rezerva de hrana existentă în faguri şi de consum;
• Continuarea lucrărilor care ţin de asigurarea materialului şi echipamentului apicol pe anul în curs în funcţie de producţia planificată (repararea, curăţirea, dezinfectarea, vopsirea stupilor, încheierea şi însârmarea ramelor, achiziţionarea necesarului lipsă).
Mecanizare
• Aprovizionarea cu piese de schimb, continuarea reparaţiilor la maşinile şi utilajele agricole.
Grădină şi flori
•Se sparg pojghiţele de gheaţă formate din cauza îngheţului;
•Dacă s-au format ochiuri de apă sunb pojghiţele de gheaţă, se asigură drenarea prin săparea de mici şanţuri;
•Se repară gardurile, echipamentele pentru grădinarit;
•Se asigură stocul de fertilizanţi şi îngrăşăminte;
•Se verifică instalaţia de irigat pentru a nu exista pericolul crăpării dacă cumva au existat scurgeri întâmplătoare de apă;
•Din a doua jumătate a lunii, se aplică procedura de fertilizare pentru arbuşti şi plantele care rămân verzi tot timpul anului;
•Se tund arbuştii care urmează să înfloreaacă vara, având grijă să intervenim într-o măsură mai mică asupra celor care deja au format muguri florali;
•Plantele agăţătoare cu frunze căzătoare, precum caprifoiul trebuie tunse şi modelate;
•Plantelor perene trebuie divizate şi mutate înainte să înceapă să dea lăstari noi;
•Plantele depozitate în încăperi închise trebuie udate puţin dacă este sesizat fenomenul de uscare a pământului.