• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile agricole – gândite să fie virate fermierilor în campania electorală?

    agrointeligenta.ro -

    Un gând încolțit pe rețelele de socializare le dă suspiciuni fermierilor. Ei se întreabă dacă plata subvențiilor nu a fost de la început planificată să se facă la finele primăverii pentru a coincide cu campania electorală pentru alegerile locale.

    Dacă această suspiciune ar fi adevărată, acest lucru înseamnă că sistemul ar fi fost bine pus la punct prin contractarea amânată a modulelor de la Siveco. Mai mult, această strategie ar asigura Guvernului și o gură de oxigen de la Comisia Europeană care ar avea timp să deconteze avansul plătit până în decembrie, adică o presiune mai mică pentru plățile integrale care se fac din bugetul național și sunt apoi decontate de Comisia Europeană.

    Dacă acest scenariu are și cea mai mică șansă să fie adevărat, atunci potriveala ar fi fost făcută cu mult înaintea instalării guvernului tehnocrat. Așa s-a ajuns la contractarea tardivă a modulelor necesare efectuării plăților, ar fi un argument. Mai exact, nu s-a semnat contractul cu Siveco din cauză că nu era nici o grabă să se achite banii către fermieri. Astfel oricât de mari ar fi acum eforturile actuale de a grăbi procedurile, sunt șanse minime să se poată demara plățile pe suprafață înainte de 8 aprilie.

    ”Am spus data de 8 aprilie pentru începerea plăților și sper eu însă ca în anul de cerere 2016 să nu mai avem niciun fel de probleme. A fost o sincopă anul trecut sau cei doi ani anteriori în care, să spunem, am fost prinși pe picior greșit și nu am reușit să ne punem la punct cu procedurile din timp dar sper să ne aducem aminte că anterior acestei perioade APIA a reușit să plătească și avansurile la timp și de obicei până la sfârșitul lunii martie se finalizau toate plățile”, a declarat astăzi ministrul agriculturii Achim Irimescu.

    Mai mult, nici Comisia Europeană nu ia apărarea autorităților de la București, acuzându-le că știau care sunt regulile Politicii Agricole Comune și ar fi avut timpul necesar să își pună la punct un sistem de plată care să nu pună probleme.

    ”Acordarea subvențiilor pentru anul 2015 este o problemă ce revine în totalitate autorităților competente din statele membre. Comisia Europeană a stabilit regulamentul și condițiile de acordare a plăților, avem banii disponibili pentru subvenții. (…) Felul în care se fac plățile și când ajung banii la fermieri sunt probleme ce țin mai mult de sistemul în care statele membre au investit pentru a efectua plățile. Era necesar ca fiecare stat să se asigure din timp că sistemul este capabil să realizeze plățile conform noi Politici Agricole Comune”, a declarat Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

    Întârzierile care, de fapt, sunt în termen…

    Chestiunea întârzierii la plata subvențiilor integrale, este, totuși, o falsă problemă, conform regulamentelor europene. Termenul până la care APIA trebuie să achite subvențiile aferente anului de cerere 2015 este 30 iunie 2016. Așadar, fie dacă banii sunt virați către fermieri la 1 martie sau pe 29 iunie, autoritățile de la București sunt în perfectă legalitate și nu riscă nici o sancțiune. Poate doar cea venită din partea fermierilor, care, pe 5 iunie vor fi chemați la urne la alegerile locale. Pentru acest scrutin, campania electorală începe pe 5 mai…

    Foto: www.tvsudest.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura