• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modificările la Legea Vânătorii = anularea subvențiilor pentru oieri? Ce urmări ar putea avea suspendarea prevederilor privind interzicerea pășunatului

    agrointeligenta.ro -

    Mult controversata modificare a prevederilor din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, cea care a scos oierii în stradă, le-ar putea crea dificultăți chiar celor care au cerut schimbarea legii.

    Suspendarea alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, care prevede interzice pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie, intră în contradicție cu standardele pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a terenurilor agricole, mai exact GAEC 7 care stipulează clar că pajiștilor permanente trebuie menținute prin asigurarea unui nivel minim de pășunat de 0,3 UVM/ha și/sau prin cosirea lor cel puțin o dată pe an.

    Analiza aparține lui Antoniu Poienaru și a apărut pe site-ul antoniupoienaru.finantare.ro. Vă redăm integral analiza!

    ¨Ordonanța de Urgență pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) si k) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, modificată prin Legea 149/ 2015 din 24.06.2015.

    Suspendarea alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, <<c) pasunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie>>, intră în contradicție cu Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC 7 – Întreținerea pajiștilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de pășunat de 0,3 UVM/ha și/sau prin cosirea lor cel putin o dată pe an).

    Prevederea de la alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, modificată prin Legea 149/ 2015 din 24.06.2015(promulgată), a fost întocmită conform Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, din 11.12.2013.

    Art. 10 din aceste norme spune clar: ‘Introducerea animalelor pe pajiști este permisă doar în perioada de pășunat prevăzută în amenajamentul pastoral‘. Amenajamentul pastoral se afla în Ghidul-Cadru pentru amenajamentul pastoral, anexa la Hotararea nr. 78/2015 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013 Ghidul-Cadru, în conformitate cu normele de ecocondiționalitate spune la paragraful 5.4.1:

    ‘5.4.1. Durata sezonului de pășunat
    Se precizeazaădata începerii și încheierii pășunatului, stabilindu-se numărul zilelor de durată a pășunatului, pe fiecare tip de pajiște în parte. Pentru determinarea duratei de sezon se va ține seama de altitudine, factori limitativi, condiții climatice extreme, tradiție locală.

    Momentul începerii pășunatului rațional se face:
    e) după 23 aprilie.

    Durata sezonului de pășunat este determinată în primul rând de durata perioadei de vegetație care este legată mai mult de perioadele de secetă la câmpie și deal și de temperaturi scăzute pentru zona de munte astfel:
    a) Câmpie: 190-210 zile la irigat (aprilie – octombrie) sau 100-150 zile la neirigat;
    b) Dealuri: 140-180 de zile (mai-septembrie);
    c) Munte: 90-150 de zile (iunie-septembrie);
    d) Subalpin: 60-100 de zile (iunie-august).

    Încetarea pășunatului se face cu 3-4 săptămâni (20-30 de zile) înainte de apariția înghețurilor permanente la sol.

    ‘Iată ce spune acest GAEC7, pag.15 din Ghidul de ecocondiționalitate : ‘Obiectivul acestui standard este evitarea deteriorării pajiștilor permanente prin măsuri de întreținere și exploatare rațională.

    Legat de întreținerea și exploatarea rațională a pajiștilor, fermierii trebuie să mai respecte urmptoarele:
    – Primăvara, să nu înceapă pășunatul prea devreme, când solul este încă umed, pentru că acesta se bătătorește și se pot forma gropi, se distruge vegetația, iar pe terenurile în pantă se produce eroziunea solului;
    – Pășunile inundate nu vor fi pășunate mai devreme de 2 săptămâni de la retragerea apelor;
    – Pajiștile care nu sunt pășunate în cursul unui an calendaristic se cosesc cel puțin o dată pe an;
    – Masa vegetală cosită trebuie adunată în maxim 2 săptămâni de la efectuarea cositului;
    – Toamna, pășunatul să înceteze cu aproximativ 25–30 de zile înainte de venirea înghețurilor permanente prognozate.’
    Acest standard GAEC7 trebuie respectat de către fermieri. Altfel, inspectorii APIA de la controale pe teren sunt nevoiti să aplice sancțiuni.

    Prin suspendarea de către guvern a unui articol de lege, care suspendă implicit acest standard, se aduce o atingere gravă a intereselor financiare ale CE, prin aceea că, APIA va acorda ilegal subvenții în Campania 2015 (perioada de plată 1 dec. 2015-30 iun.2016) pe terenuri care nu respectă standardele de ecocondiționalitate în integralitatea lor- considerând că oierii începând cu 2007 au respectat GAEC7.

    Pe de alta parte, solicitarea oierilor de a ridica interdicția din legea vânătorii cu privire la pășunat, confirmă faptul că, niciun oier din această țară nu a respectat până acum GAEC7. Înseamnă că APIA a efectuat plăți necuvenite către toți oierii începând cu 2007¨.

    Sursa: antoniupoienaru.finantare.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații