• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii, obligați să își ducă animalele la pășune cu camionul? ”Crescătorii trebuie să înțeleagă că subvențiile europene vin cu anumite condiții” – UPDATE

    Gabriela Gimbășanu -

    Întâlnirea matinală, de astăzi, de la ora 9, între conducerea MADR și liderii oierilor a fost una tensionată. Discuțiile cu crescătorii veniți la București pentru a negocia modificarea Legii vânătorii au scos la iveală și alte probleme cu care se confruntă fermierii din acest sector de creștere a animalelor.

    Ministrul Achim Irimescu nu a putut să participe la întreaga discuție, întrucât la ora 11 a trebuit să fie prezent la evenimentul de înmânare a primelor cereri de finanțare pentru beneficiarii măsurii 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Totuși, șeful de la MADR a ținut să precizeze faptul că, în calitatea lui de ministru trebuie să fie atent și la nevoile crescătorilor de ovine, dar și la nevoile fermierilor care au semnalat faptul că, în drumul lor spre pășune, ciobanii mai intră cu oile și în culturile agricole, provocând pagube însemnate.

    ”Negocierile cu reprezentanții crescătorilor de ovine din România au început încă de dimineață. Sunt două lucruri foarte importante: trebuie să înțelegem că avem și obligații și responsabilități. Dacă ne bucurăm că cei de la Bruxelles transmit 20 de milioane de euro pentru agricultură în perioada 2014-2020 este normal că banii aceștia nu vin fără condiții. Trebuie să înțeleagă și oierii că dacă sunt niște cerințe pe care Ministerul Mediului le impune și se asigură că trebuie să se respecte regimul pășunilor, sigur că ei vor avea și obligații”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Oile vor ajunge cu camionul la pășune

    Ministrul Irimescu este de părere că, oierii ar trebui să fie mai atenți atunci când își duc animalele la pășune și să nu le mai permită animalelor să ajungă pe culturile fermierilor. În acest sens o soluție ar fi transportul animalelor cu camionul până la locul de pășunat.

    ”Sper ca printr-un sprijin pentru transhumanță trebuie să ne asigurăm ca ovinele sunt urcate în camion și duse la munte fără să mai treacă peste culturile fermierilor noștri. Ca ministru al agriculturii trebuie să am în vedere crescătorii de ovine și cultivatorii noștri pentru a nu intra în conflict în nici un fel. Nu atât perioada de pășunat pune probleme mari, ci accesul la pășuni, pentru că în momentul în care accesând cu animalele tale pășunea ai trecut peste culturile unui fermier atunci e o mare problemă. Le-am transmis oierilor semnalul că suntem alături de ei, îi înțelegem dar trebuie să ne înțeleagă și ei pe noi, pentru că sunt cerințe europene pe care trebuie să le respectăm dacă vrem să ne bucurăm de fonduri europene”, a explicat șeful de la MADR.

    Aceste discuții ne-au fost confirmate și de Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România. ”În acest mod se practică transhumanța în toată Europa. Pentru transhumanță exista un program în care erau prevăzuți 7 euro pe cap de animal dar nu știu ce s-a întâmplat pentru că nu a existat interes din partea autorităților. Domnul ministru ne-a spus acum că este posibil ca această activitatea să fie reluate dar sigur cu condiția ca animalele să fie transportate cu camioanele pentru că nu mai sunt condițiile să se facă ca în anii mai îndepărtați. Deci fermierul care vrea să meargă cu oile de la munte la câmpie să spunem, le urcă în camion și le transportă. Este bine și pentru animale pentru că dacă ar merge pe șosea acestea sunt supuse unui anumit stres și oricum nici nu avem voie. Nici pe terenurile altor fermieri nu au oierii ce să caute dacă nu au acordul proprietarilor. Am văzut și eu că au apărut diverse cazuri dar cred că sunt izolate”, ne-a explicat Marcel Andrei.

    Foto: www.cugetliber.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!