• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 greșeli frecvente în cultivarea roșiilor

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de roșii – cea mai populară în grădinile de legume și solariile din România, nu este lipsită de câteva capcane în care cad mai ales cei mai neexperimentați cultivatori. Pentru aceștia, pentru o recoltă bună de tomate autohtone în acest an, iată câteva sfaturi privind câteva greșeli ce apar frecvent în cultivarea roșiilor și care pot fi ușor evitate!

    1. Achiziții nechibzuite de semințe

    Dacă produceți roșii în cantități generoase soiurile hibrid sunt cele mai indicate. În primul rând sunt mai puțin expuse la diverse boli, iar în al doilea rând asigură o recoltă cu 30% mai mare decât alte tipuri de tomate. Asta nu înseamnă că celelalte soiuri sunt de neglijat: multe din ele au gust deosebit și forme originale.

    2. Cultivarea într-un loc greșit

    Nu este corect să cultivi tomatele de câmp în seră și invers, hibrizii pentru seră în câmp. Nici soiurile determinate și nici cele hibride nu se pot adapta la noile condiții și vor da o recoltă modestă. Cauza: perioadă de vegetație mai scurtă, schimbări bruște de temperatură și polenizare slabă din cauza umidității ridicate. În seră trebuie cultivate soiurile iubitoare de căldură.

    3. Iluminare și căldură exagerată

    Credeți că un răsad bun cere cât mai multă lumină și căldură? Greșit. Cel mai bine răsadul de tomate crește expus pentru 15-16 ore pe zi la lumină și la o temperatură de 8-10°С în timpul nopții.

    4. Plantarea necorespunzătoare a răsadului

    Grădinarii amatori se lasă convinși să cumpere răsaduri înflorite în nădejdea unei recolte timpurii. De fapt, răsadul înflorit este prea matur și are nevoie de mai multă apă ca să formeze rețeaua de rădăcini, asta deși planta trebuie udată abundent doar înainte de replantare. Dacă o veți face cu o zi-două înainte tulpinile vor fi suculente și firave, riscând să se rupă ușor.

    Corect este ca în gaura pregătită să se toarne mai întâi apă, apoi se vor sădi roșiile ca să se adapteze mai bine. Dacă vor fi udate de sus, se va forma o crustă și planta va pieri. De plantarea corectă a răsadului depinde buna dezvoltare a roșiilor.

    5. Udatul zilnic

    Deseori grădinarii irigă roșiile în fiecare zi. De fapt, acestea trebuie udate rar, o dată la 7-10 zile, dar abundent. În același timp apa nu trebuie să cadă pe frunze întrucât umezeala sporită duce la formarea manei.

    6. Copilirea întârziată

    Copilirea lăstarilor sălbatici este foarte importantă. Dacă îi veți lăsa să crească aceștia vor afecta fructificarea și vor favoriza apariția bolilor, de aceea trebuie înlăturați de la rădăcină atunci când au maxim 3-4 cm.

    7. Creșterea necorespunzătoare a plantei

    Legumicultorii ezită uneori să îndepărteze copileții laterali viguroși sau să rupă vârfurile plantelor, de cele mai multe ori însă acestea ajung pletoase dar nu produc fructe.

    8. Utilizarea incorectă a îngrășămintelor

    Ar fi mai bine să renunțați la îngrășăminte, întrucât folosite neadecvat ele duc la dezvoltarea copileților puternici și a frunzelor mari în detrimentul fructificării. Important este ca planta să primească la timp magneziu. Puteți observa că acesta lipsește după țesuturile întunecate de lângă nervuri. În acest caz se recomandă aplicarea pe frunze a sulfatului magneziu (0,5%).

    9. Neglijarea măsurilor profilactice

    Pentru a proteja planta de dăunători și boli nu trebuie să renunțați la metodele profilactice și nu așteptați apariția simptomelor ca să întreprindeți ceva. Pentru roșiile crescute în seră, primele măsuri profilactice trebuie luate încă în timpul răsădirii.

    10. Colectarea semințelor hibrid

    Nu merită să strângeți semințele tomatelor hibrid fiindcă în următorul an roșiile vor avea aceleași caracteristici ca plantele folosite înainte de încrucișare și rezultatul nu va fi pe măsura așteptărilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile