Tensiuni între liderii fermierilor. Trei mari federații își anunță retragerea din Agrostar!
Roxana Dobre -Între liderii oierilor nu mai pare să existe vreo cale de împăcare. ”Ruptura” a avut loc din cauza banilor pentru sprijinul cuplat, sume ce nu se mai împart pentru anul de cerere 2016 tuturor crescătorilor deoarece CE impune ca animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic.
Acesta a fost și motivul care a împărțit în două tabere crescătorii:cei care vor derogare de la condiția impusă de CE și cei care și-au înscris deja animalele și intră la plată în 2016. De precizat că pentru anul de cerere 2015 România a obținut deja o derogare astfel că toți crescătorii care au efective eligibile intră la plată.
Romovis și alte două Federații se retrag din Agrostar
Nemulțumirile legate de declarațiile divergente pe care Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, le dă în mass-media au fost discutate încă din 22 ianuarie când a avut loc Adunărea Generală a Romovis. Acesta a fost, de altfel, ”oaia neagră” a discuțiilor purtate la Sighișoara, numeroase voci importante din acest sector cerând chiar excluderea crescătorului sibian din Romovis, dar în final s-a luat decizia ca acestuia ”să i se mai dea o șansă”. Acum, liderii oierilor au decis ca Marcel Andrei să nu le mai reprezinte interesele.
”Din punctul nostru de vedere Agrostar nu ne reprezintă interesele. Așadar mâine vom da un comunicat în care vom explica exact motivele, punctual. Este vorba despre membrii Federațiilor Romovis, ProOvis și Dobrogea care nu mai vor sa fie reprezentați de Agrostar și Marcel Andrei”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată, secretar general al Romovis.
Marcel Andrei: ”Ceea ce s-a făcut până acum în Registrul Genealogic este egal cu zero”
De cealaltă parte, Marcel Andrei lansează acuzații grave și spune că unele asociații profesionale au folosit banii publici pentru foloase personale și au uitat de crescătorii ”amărâți”.
”Federațiile profesional au un rol care până acum s-a dovedit inexistent pentru că, concret, nu se vede nimic și nu au făcut absolut nimic pentru crescători ci pentru liderii lor. Deci au tras foloase pentru ei vorbind în numele crescătorilor. Sunt și vor fi divergențe și cred că în curând vor fi și cercetați de DNA pentru că mulți crescători ne cer să le facem plângere pentru fraudele pe care le-au comis până acum din banii publici. Ceea ce s-a făcut până acum în Registrul Genealogic este egal cu zero. Și vă spune asta un om care lucrează din anul 1968 în agricultură când făceam însămânțări artificiale la ovine și lucram cu rase specializate. Deci nu s-a făcut o montă dirijată dar s-au fabricat certificate de origine pe bandă rulantă pentru a beneficia de acei bani pe măsura de minimis. Deci nu se poate vorbi despre un progres genetic. Din controlul oficial pe care l-au efectat, deținătorii de Registre nu există măcar un berbec testat după descendenți unde să se vadă performanțele sau caracterele pe care le-a transmis. deci acolo au fost bani aruncați doar în buzunarele unora. Deci trebuie să luăm atitudine pentru a înlătura această fraudă”, ne-a explicat la rândul său Marcel Andrei.