• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se vrea dispariția producătorilor români din industria agroalimentară!

    Gabriela Gimbășanu -

    Nu mai este cale de întoarcere. Marți, 9 februarie, de la ora 11.00, reprezentanți ai producătorilor și ai procesatorilor din industria românească vor manifesta în fața Ministerului Mediului. Este o măsură de protest împotriva majorării taxei de ambalaj de la 0,65 de bani pe kilogram la 2 lei, cu aplicarea de sancțiuni începând cu 25 ianuarie.

    Acțiune de eco-voluntariat la pachet

    Pentru a demonstra că nu sunt împotriva măsurilor de mediu, mai mulți membri din cadrul Federației Naționale Pro Agro, în frunte cu președintele Emil Dumitru se vor afla mâine, începând cu ora 11.00 în Delta Văcărești, într-o acțiune de ecologizare a zonei. De asemenea, protestul anunțat pentru data de 9 februarie rămâne în picioare, acesta urmând să aibă loc tot la ora 11, în fața Ministerului Mediului.

    ”Mâine, începând cu ora 11 ne vom afla în Delta Văcărești să ecologizăm o mică parte din deltă, ca să le arătăm celor de la Ministerul Mediului că ne pasă de mediu și că nu suntem noi de vină că nu se face reciclare în România. De asemenea, în ziua de marți, cu începere de la ora 11, vom organiza o acțiune de protest în parteneriat cu Sindicatul Agrostar, întrucât sindicatele din cadrul asociațiile membrilor Pro Agro sunt din Agrostar. La protest se va alătura și Federația Sindicatelor din Industria Alimentară, alături de domnul președinte Dragoș Frumosu”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Fderației Naționale Pro Agro.

    Industria își arată susținerea pentru ecologizare

    Pentru ecologizarea Deltei Văcărești se vor implica câțiva temerari care vin din rândul asociațiilor profesionale membre ale Federației Pro Agro.

    ”Vrem să ne petrecem timpul într-un mod plăcut, ecologizând o zonă care ar fi trebuit să fie o zonă turistică cu atractivitate foarte mare, dar care din cauza pasivității autorităților statului și a neimplicării Ministerului Mediului se află într-o stare jalnică. Cred că spiritul nostru civic demonstrează încă odată că nu avem nimic împotriva implementării unui sistem funcțional de colectare și de reciclare a deșeurilor. Nu vrem să se inducă în opinia publică ideea potrivit căreia producătorii sunt responsabili de lipsa de reciclare din România. Este o minciună sfruntată”, a explicat liderul Pro Agro care este motivul pentru care au ales și această formă pașnică de protest.

    Vorbim despre o măsură fără precedent în care organizațiile profesionale împreună cu sindicatele vor participa la o acțiune de protest pentru a arăta că li se face o mare nedreptate vizavi de aplicarea acelei suprataxe de 2 lei pe kilogramul de ambalaj pus pe piață, întrucât toți producătorii au plătit contractele acelor Organizații de Transfer de Responsabilitate, cele responsabile de faptul că cantitățile declarate reciclate în realitate existau doar pe hârtie.

    Membrii Pro Agro nu fac parte din conducerea OTR-urilor

    Pentru a elimina orice urmă de îndoială asupra verticalității membrilor Pro Agro, președintele Emil Dumitru a ținut să precizeze faptul că din rândul membrilor ProAgro nu face nimeni parte dintr-un OTR.

    ”Trebuie să fie foarte clar că în acționariatul OTR-urilor nu este nimeni din Federația Pro Agro. Orice fel de speculație pe această temă nu își are rostul întrucât nu noi suntem responsabili de falimentarea sistemului de reciclare din România. De fapt sunt responsabile niște Organizații de transfer, demunite așa în lege, dar fără să mai aibă resposabilitatea transferului care nu și-au făcut treaba, au plimbat niște hârtii și au încasat sume consistente de bani, păgubind bugetul statului”, a subliniat liderul Pro Agro.

    România transformată în coșul producătorilor europeni

    Industria alimentară acuză Ministerul Mediului că ar servi alte interese decât cele ale României, pentru că din dorința de a avea un grad de reciclare mai mare, prin impunerea taxei de 2 lei pe kilogramul de ambalaj, se va ajunge la falimentul producătorilor români.

    ”Prin această suprataxare poate se vrea dispariția producătorilor români din industria agroalimentară românească pentru ca consumatorul să achiziționeze produse din comerțul intracomunitar și țări terțe și să vindem în continuare materie primă, că la asta suntem specialiști și să nu mai facem produse finite cu valoare adăugată mare. Probabil că asta se urmărește ca România să fie coșul producătorilor din alte state membre și noi să dispărem din această ecuație”, a concluzionat reprezentantul industriei alimentare.

    Discuțiile nu au vizat rezolvarea problemei

    Încă de la declanșarea scandalului cu taxa pe ambalaj am existat mai multe discuții, dar în opinia liderului Pro Agro discuțiile nu au fost punctuale de rezovare a problemei, ci au fost mai multe de tatonare pentru a vedea cât de hotărâtă este industria în a-și susține cauza și dacă nu cumva în spatele lor se ascunde o multinațională.

    ”Țin să precizez că în spatele nostru nu se ascunde nici o multinațională. Este o acțiune a românilor de a arăta românilor care au decizia publică că există pericolul să falimentăm, dacă asta se dorește cel mai probabil că acolo vom ajunge. Vrem să arătăm că o organizație de tip federativ cum este Pro Agro împreună cu sindicatele partenere poate să-și arate ca ultimă măsură a democrației o formă de protest împotriva unor decizii abuzive și de neînțeles ale autorităților publice”, a precizat președintele Pro Agro.

    ”Să nu vă pierdeți încrederea în produsele agroalimentare românești, să consumați românești și în ciuda tuturor barierelor pe care încearcă statul român să le pună producătorilor vă asigur că nu ne vom opri la protestul de marți și vom ajunge inclusiv la Comisia Europeană și o să ne susținem dreptatea. Este inadmisibil ca cel care a fost de bună credință și a plătit un contract să fie din nou sancționat”, a declarat pentru Agrointeligența președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!