Prea săraci să fim bio: ”Toți știm că puiul de la bunica din curte este cel mai gustos, dar nu e certificat bio!”
agrointeligenta.ro -În ciuda faptului că produsele de țară sunt ”curate”, adică la obținerea lor nu se folosesc chimicale, totuși, micii fermieri nu reușesc să își certifice producția ca fiind bio. Motivul este legat de costurile pe care le presupune accesul în acest sector.
”Toți știm că puiul de la bunica din curte este cel mai gustos pui. Deși ea nu are certificat bio, este clar că este pui bio. Producția bio în România are câteva limitări: faptul că este o anumită știință în agricultura bio, ai nevoie de o serie de condiții, dar pe de altă parte sunt o serie de cheltuieli legate de recunoaștere, de certificarea bio care presupune niște taxe. De multe ori, din subvenția pe care o dăm pentru agricultura bio, fermierii de abia își acoperă certificarea”, a recunoscut ministrul agriculturii Achim Irimescu în cadrul emisiunii ”Capital TV” de la B1, în care a fost invitat alături de directorul Agrointeligența, Vlad Macovei.
Șeful MADR a precizat că, în prezent, România are o suprafață de 3% certificată bio din totalul terenului agricol, în timp ce țări ca Suedia sau Austria au ajuns la un procent de 16%. Cel mai grav este însă că mare parte din ce producem în agricultura ecologică pleacă la export – circa 70%, în mare parte cereale care se întorc apoi la noi în țară ca produse procesate, la prețuri mari.