• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Franța – prima țară care obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută!

    agrointeligenta.ro -

    Senatul francez a votat săptămâna aceasta o lege mult dezbătută prin care supermarketurilor li se interzice să mai arunce sau să distrugă alimentele necomercializate. Marile magazine din Hexagon sunt de acum obligate să încheie contracte cu organizații către care să facă donații.

    Până la adoptarea acestei legi, supermarketurile foloseau tot felul de metode pentru a scăpa de mâncarea nevândută, inclusiv turnarea de înălbitor peste produse ca ele să devină necomestibile sau depozitarea lor în containere, în depozite de la marginea orașelor.

    Parlamentarii francezi au votat în unanimitate pentru această lege care a pornit de la o petiție și care se va aplica tuturor magazinelor care au peste 400 de metri pătrați. În cazul în care supermarketurile nu se vor conforma, ele riscă o amendă de până la 75.000 de euro sau doi ani de închisoare. Mult mai important, aceste lanțuri se vor lovi de sancțiunea publică a consumatorilor, știindu-se faptul că francezii acționează prompt și boicotează un agent comercial care încalcă legea.

    Măsura adoptată în Franța are succesul asigurat întrucât aici funcționează deja așa-numite ”bănci alimentare” unde se colectează produse ce apoi sunt folosite pentru programe sociale. La acest moment, cel mai mare deficit pe acest sector îl reprezentau carnea și legumele, așa că cei care desfășoară acțiuni caritabile speră să poată asigura un meniu echilibrat beneficiarilor – oameni săraci ce nu își permit o alimentație completă.

    Arash Derambarsh, cel care a inițiat această mișcare s-a declarat mulțumit de votul senatorilor francezi și consideră că lupta de abia acum începe, întrucât vrea să extindă aplicarea acestei legi la nivel european. ”Acum ne luptăm cu risipa alimentară din restaurant, patiserii, cantine școlare sau cantinele companiilor”, a declarat Derambarsh.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu