• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum au ajuns albinele să fie identificate pe același sistem ca vacile!

    Roxana Dobre -

    Actualul sistem de identificare al stupilor este considerat de apicultori inutil, greoi și fără rost. Aceștia au cerut Ministerului Agriculturii să ia măsuri în ceea ce privește acest sistem care este prevăzut în Programul Național Apicol și stipulează că apicultorul trebuie să aibă stupii/stupinele înregistate, pe lângă Registrul Agricol, și la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

    ”Noi am solicitat să nu se mai facă acest sistem care este foarte birocratic și greoi și să se transfere această responsabilitate la primării în sensul că oricum solicitarea adeverinței de la Registrul Agricol este imperios necesară pentru toate aceste măsuri de sprijin financiar. Adică și primăriile pot da un cod de exploatație astfel încât apicultorul să nu mai fie nevoit să umble toată ziua la ANZ după numere ba că a făcut cineva un roi sau că i-a murit o familie de albine. Apicultorul trebuie să informeze la București iar noi credem că nici dacă era factorul uman la mijloc nu exista atâta intervenție”, ne-a explicat președintele ACA, Ioan Fetea.

    Propunerea unanimă a apicultorilor a fost să se renunțe la identificarea fiecărei unități și a fiecărei familii și să se facă o identificare la nivelul stupinei

    Teoretic există un număr de identificare pentru fiecare colonie de albine ceea ce este deja o absurditate pentru că o familie de albine nu poate fi identificată așa cum faci la bovine sau ovine, spune de cealaltă parte, Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației ROMAPIS.

    ”Este o problemă foarte dificil de rezolvat iar Ministerul Agriculturii a venit cu niște propuneri de cosmetizare, adică să se renunțe de exemplu la ideea de identificarea coloniei și să se ajungă la identificarea cutiei în care se află albinele. Dar la fel, este un lucru inutil, pentru că în practică apicultorii nu pot să respecte toate acele prevederi. Propunerea unanimă a apicultorilor a fost să se renunțe la identificarea fiecărei unități și a fiecărei familii și să se facă o identificare la nivelul stupinei. Având în vedere că există deja niște coduri eliberate de DSV sau când apicultorul înregistrează stupul la primărie toate datele sunt depuse acolo. Deci se pot strânge statistic date care pot fi folosite de Ministerul Agriculturii, pentru că acest motiv se invocă mereu, și anume că nu au dovada numărului de stupi. Mai ales că există mai multe baze de date, de la INS, ANZ sau DSV și între ele există diferențe foarte mari”, ne-a mai explicat Dobrescu.

    Apicultorii spun că nu s-a ținut cont de observațiile lor

    Într-un comentariu postat pe site-ul Agrointeligența, se atrage atenția că pentru apicultori această problemă, a identificării stupilor este foarte mare și pune bețe în roate acestora încă din 2011 când a intrat în vigoare.

    ”Din anul 2011, la inițativa ANARZ, MADR a aprobat un ordin prin care s-a introdus identificarea stupilor și a stupinelor, pe principiul crotalierii de la celelalte animale. Stuparii au remarcat de la început că stupul nu este bovină sau cabalină să-i pui crotaliu în ureche, dar nu s-a ținut cont de observațiile lor, ordinul a fost aprobat fără nici o modificare a proiectului inițial.

    După doi ani de aplicare s-a ajuns ca evidența ANARZ să conțină cca 2.500.000 stupi (cifră enormă, nereală) iar evidența de la Registrele agricole să conțină cca 1.250.000 stupi (la jumătate dar aproape de realitate. Cifrele de mai sus au ajuns la UE și vă dați seama ce impresie „bună” a făcut diferența dublă dintre cele două.

    În final UE a înțeles că adevărul este undeva pe la mijloc și au considerat că România deține cca 1.500.000 familii de albine, indicând să punem ordine în sistemul de inventariere. În aceste condiții ministerul s-a văzut în situația de a schimba ordinul, venind cu un nou proiect în care ANZ (fost ANARZ) are din nou rolul principal și prin care va obliga pe fiecare stupar să meargă la ANZ-ul din județ ca să înregistreze creșterile sau diminuările de efective.

    Stuparii au depus la ministru un memoriu în care explicau că cel mai fiabil mod de înregistrare a stupilor este cel de la REGISTRUL AGRICOL al localității unde se afla vatra (sediul) stupinei și unde și în prezent suntem obligați să declarăm anual. Până în prezent nu s-a primit un răspuns la memoriu, dar funcționarii MADR fac în continuare presiuni prin aceste convocări repetate”, se arată în comentariul lăsat de Viorel Iosif pe site-ul Agrointeligenta.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă