• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Uleiul horticol, alternativa eficientă la pesticidele foarte toxice

    Roxana Dobre -

    Uleiul horticol este un termen comun pentru o gamă variată de pesticide pe bază de ulei foarte eficiente împotriva insectelor dăunătoare, dar și a unor boli ale plantelor. Majoritatea substanțelor denumite generic ulei horticol sunt uleiuri minerale pe bază de petrol, dar există și câteva vegetale, precum cel din semințe de bumbac sau din soia.

    De cele mai multe ori, aceste uleiuri sunt amestecate cu un emulsificator pentru a putea fi combinate cu apă și folosite ca spray.

    Uleiul horticol acționează în principal asupra următoarelor insecte: afide, omizi, musculițe albe, lăcuste, acarieni, tripși, păduchi, coșenile.

    Cum acționează uleiul horticol

    După dezvoltarea uleiului horticol destinat aplicării înainte de înfrunzire, a fost creat și un ulei mai ușor, care să poată fi aplicat și vara, perioada în care frunzele sunt în creștere. Cele mai multe uleiuri din comerț sunt recomandate pentru folosire indiferent de perioada aleasă.

    Uleiul horticol acționează ca pesticid sufocând insectele, blocându-le deschiderile de pe suprafața corpului prin care respiră. Uleiul poate afecta și ouăle de insecte și chiar capacitatea unor specii de insecte de a se hrăni.

    Uleiul în exces se evapora de obicei rapid și nu lasă reziduuri toxice pentru oameni sau pentru animale.

    Momentul potrivit pentru aplicarea uleiului horticol

    Cel mai bun moment pentru aplicarea uleiului horticol este primăvara, chiar înainte de deschiderea mugurilor și a florilor. Momentul trebuie amânat cât mai mult, deoarece insectele vor fi afectate de ulei doar dacă și-au început perioada activă după iarnă. Aplicarea uleiului horticol pe timpul verii depinde de ciclul reproductiv al insectelor. Trebuie să țineți  cont de faptul că insectele mature sunt mult mai puțin afectate de acest pesticid natural.

    Uleiul horticol nu trebuie aplicat niciodată atunci când temperatura depășește maxima de 38 de grade și nici sub pragul de îngheț. Dacă plantele sunt foarte umede, uleiul se va evapora mai încet și frunzele ar putea fi afectate. Toamna este un alt moment în care aplicarea uleiului horticol trebuie evitată, deoarece acesta poate dăuna plantelor peste iarnă. De asemenea, uleiul horticol nu se aplică când e ceață sau umezeală.

    Atenție! Nu aplicați niciodată ulei horticol la mai puțin de 30 de zile după aplicarea unor tratamente pe bază de sulf. Combinația de ulei horticol și orice pesticid cu sulf este foarte toxică pentru majoritatea plantelor.

    Care sunt dăunătorii afectați de uleiul horticol

    Primăvara, aplicarea uleiului horticol are efect asupra oualelor hibernante de acarieni , dar și larvelor hibernante ale păduchelui din San Jose și păduchilor țestoși. Ouăle de afide și de omizi sunt și ele distruse de uleiul horticol, lucru ce poate ajuta sănătatea plantelor tale și prin impiedicarea răspândirii virușilor, purtați de la o plantă la alta de afide.

    Cât de sigur este uleiul horticol?

    Respectă întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj! În funcție de compoziția și concentrația produsului, uleiul horticol distruge o gamă largă de insecte adulte, dar și ouăle și larvele acestora. Deși considerat a fi un produs ecologic, uleiul horticol este totuși o substanță toxică cu acțiune generală, care poate omorî și insectele benefice din grădină. Din acest motiv se recomandă folosirea lui doar atunci când alte tratamente preventive nu au dat roade.

    Exemple produse pe bază de ulei horticol: Nuprid, Confidor, Emerit, Aplaudus, Fyfanon, Oleoekalux, Oleodiazol. Prețurile variază între 10 și 20 de lei în funcție de gramaj.

    Sursa: gradina.acasa.ro

    Foto


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!