EXCLUSIV. Fermier din Prahova, ”taxat” de APIA cu 18.000 de euro din subvenție pentru amplasarea depozitului de pesticide
agrointeligenta.ro -Amplasarea depozitelor de pesticide la o distanță de 200 de metri de fermă a început să facă victime în rândul fermierilor, care s-au trezit cu penalizări din partea APIA, care ajung până la 5% din totalul subvenției pe care aceștia o au de încasat. Un astfel de caz este cel al lui Gheorghe Vasile, administratorul Agronatura Geco (județul Prahova), societate care își desfășoară activitatea atât în sectorul vegetal, cât și în zootehnie, și care în urma unui control realizat de APIA locală în 2015 s-a ales cu o penalizare de 5% pe fiecare dintre activități. Mai exact, societatea a pierdur 18.000 de euro din subvenția totală prin APIA.
Citiți și: Prevederea care îi poate lăsa pe agricultori fără 5% din valoarea subvențiilor: ”Nici o fermă nu se poate conforma!”
După ce ani la rând nu a avut niciun fel de problemă la controalele efectuate de autorități – începând de la mediu, protecția muncii, inspecția fitosanitară, direcția agricolă și până la poliție – , dovadă că are toate autorizațiile în regulă, fiind dat chiar exemplu la nivel de județ de cum trebuie să arate un depozit de pesticide, Agronatura Geco a “căzut” acum la controlul APIA, instituție pe care a acționat-o în instanță.
“În vară trecută au venit cei de la Corpul de Control al APIA Prahova la fermă și au făcut verificări care au durat circa două luni. Au făcut poze, filmulețe pentru fiecare cultură, iar la final m-am trezit că se leagă de depozitul de pesticide că nu respectă distanța de amplasare de 200 de metri (n.red-față de locuințe, terenuri agricole sau sursă de apă de suprafată). Când am obținut autorizațiile pentru depozit nimeni nu mi-a vorbit niciodată de cei 200 de metri”, declară Gheorghe Vasile.
El spune că funcționarii de la APIA i-au spus că a încălcat cerinţele legale în materie de gestionare privind bunăstarea animalelor (SMR 9 și 5), nefiind respectată distanța de 200 de metri de amplasare a depozitului. Cei de la APIA aduc drept argument un ordin din 2006 privind ecocondiţionalitatea.
“Sunt condiții draconice pentru depozite Sunt norme de care nimeni n-a știut și de care nici autoritățile locale nu ne-au zis nimic la momentul autorizării”, se justifică fermierul, care așteaptă acum să-și câștige dreptatea și banii în instanță. Nu înțelege însă cum a ajuns să fie sancționat de APIA după ce în același an nu mai puțin de 20 fermieri din județ și din țară au fost aduși de autoritățile de la “fitosanitar” din Prahova sa-i vadă depozitul de pesticide.
Respectarea condițiilor cerute de către APIA este practic imposibil de realizat, susține și Ilie Dan, un fermier din Ilfov, care și el a ”căzut” la controlul APIA în 2014. Partea ciudată este că din tot județul au fost controlate doar două societăți, a lui și a băiatului său, o coincidență ”mai mult sau mai puțin întâmplătoare”.
Ilie Dan mai spune că realizarea unui depozit de 10 metri pătrați pentru pesticide presupune scoaterea din circuitul agricol a unei suprafețe de circa 16 ha, ceea ce fermierii chiar nu-și pot permite.