O posibilă cauză pentru criza laptelui în România? Lipsa igienei, răspunde ministrul agriculturii!
Roxana Dobre -Contrar părerilor crescătorilor de vaci, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, crede că vinovată pentru criza laptelui nu este Rusia, prin impunerea embargoului, ci igiena.
Cel puțin în România, spune el, unde agiculturii au mari probleme să respecte chiar și regulile minime iar astfel devin necompetitivi pe o piață din ce în ce mai drastică.
”Trebuie să reamintesc că este un sector în criză și în România dar la noi în țară are un specific aparte pentru că dacă ne imaginăm că un neamț are un randament de 8 tone de lapte de vacă pe an iar media în România este sub 4 tone atunci avem și tabloul clar de ce procesatorii noștri apelează la laptele din statele membre, deci preferă să importe. Pentru că, printre multe alte cauze, fermele noastre comerciale mari sunt foarte puține și atunci greutatea pică pe cei care au un număr redus de vaci. Când ai o vacă ce înregistrează să spun o medie de 1.500-3000 de kilograme pe an sigur că nu ești eficient. Mai este și o altă cauză, și fermierii noștri ar trebui să înțeleagă că au și drepturi dar și obligații. Adică mulți dintre ei nu respectă regulile de bază de igienă adică nu spală ugerul la vacă, nu se curăță pe mâini, nu spală vasele. Și atunci lapte nostru de aceea primește un preț mai redus, pentru că, conform legislației europene, dacă ai lapte neconform de abia 5% din el poți să îl procesezi în brânzeturi, nu ai voie să îl pui pe piață. Deci e o restricție aici! Și noi avem o mare problemă cu laptele care s-ar putea să nu respecte condițiile de igienă. Eu nu pot să vă spun acum că este 5% sau 2-3% dar trebuie să se înțeleagă că dacă nu se respectă aceste reguli acel lapte când în torni în cisternă strică și laptele celălalt, care este conform. De aceea și producătorii noștri trebuie să fie mai atenți”, a explicat ministrul la Realitatea TV.
În schimb, ministrul recunoaște că în România a băut cel mai gustos lapte din lume.
”Am tot încercat lapte peste tot în lume dar cel mai gustos tot în România este. Dacă mergeți cel puțin la munte, Piatra Craiului, găsești un produs extrem de bun chiar cel mai bun din lume. Flora de acolo este curată, nepoluată, variată și mie mi se pare că în România aceasta este mult mai bună decât în alte state”, a mai spus ministrul.