• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România cere crearea unui observator al prețurilor la carnea de porc. Ce alte subiecte se discută mâine la Bruxelles

    agrointeligenta.ro -

    România va susține, alături de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui și în cel al cărnii de porc, precum și măsuri pentru promovarea și încurajarea exporturilor, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, care participă luni la Consiliul Uniunii Europene – Agricultură și Pescuit de la Bruxelles.

    ”Polonia va face luni, în Consiliul Uniunii Europene — Agricultură și Pescuit, o informare referitoare la dificultățile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc, în urma embargoului impus de Federația Rusă, dar și cel al laptelui, iar România va adera și va susține acest demers. Polonia solicită lansarea unor mecanisme pentru promovarea și încurajarea exporturilor, inclusiv restituții la export, deși Comisia a afirmat că nu o să mai dea astfel de măsuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referință și a prețurilor de intervenție în sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privată în sectorul cărnii de porc și ajustarea perioadelor de punere în aplicare, precum și identificarea de noi piețe și eliminarea barierelor netarifare în calea comerțului. Polonia mai vrea măsuri urgente la scară europeană, care să conducă la ridicarea embargoului rusesc și la deschiderea pieței ruse, dar și scutirea producătorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproducție pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizează. Noi intenționăm să creăm în sectorul cărnii de porc un observator al cărnii de porc, care să monitorizeze piața”, a subliniat ministrul Agriculturii.

    Acesta a precizat că, în cadrul Consiliului, delegația spaniolă va face și ea o informare despre situația de pe piața laptelui și a legumelor.

    Sper să se găsească soluții pentru că prețul laptelui s-a redus odată cu eliminarea cotelor. Cine țipa mai tare în anii trecuți să nu se diminueze cotele de lapte: Irimescu și cu ministrul portughez, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă când am spus să fim atenți că la vacă nu ai robinet să îl închizi după ce ai scos cota. În România, în afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru că nu există mecanisme europene la dispoziție, în afara de stocarea privată și ridicarea embargoului rusesc. Cred că aceasta ar fi soluția și sper ca anul acest să se și întâmple. Sincer, nu văd soluții pragmatice și efective pentru sectorul laptelui și la carnea de porc. Aici, așa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontieră ca să nu mai ajungă orice și oricum pe piața”, a adăugat Irimescu.

    Șeful MADR se va întâlni luni dimineață, înainte de începerea reuniunii Consiliului, cu reprezentanții European Milk Board (Comitetul European al Laptelui n.r.) care și-au exprimat dorința ca România să susțină demersurile lor în acest sector.

    Potrivit unui comunicat al MADR, pe ordinea de zi a Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) sunt incluse subiecte ce vizează domeniul pescuitului, mai exact propunerea de Regulament a Parlamentului European și a Consiliului privind managementul durabil al flotei externe de pescuit. Aceasta se referă la flotele statelor membre care activează în apele din afara UE dar și la flotele care activează în apele de sub jurisdicția națională (interne ale UE) — așa cum este cazul României — fiind asimilate celor care activează în ape terțe ale UE, pentru care există sau nu acorduri de cooperare pentru pescuit.

    În ceea ce privește domeniul Agricultură, pe agenda Consiliului se află subiectul privind ‘Bunăstarea animalelor — pași de urmat’, delegațiile din Germania, Suedia, Danemarca și Olanda urmând să prezinte un document de poziție, iar ulterior va avea loc un schimb de opinii.

    De asemenea, alte subiecte de pe ordinea de zi vizează aspecte legate de comerțul internațional, informații despre agricultura ecologică, strategia privind cercetarea pe termen lung, febra porcină africană, precum și situația dificilă din sectorul laptelui și a cărnii de porc.

    Președinția olandeză își va prezenta luni în cadrul Consiliului programul privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) și simplificarea PAC.

    Sursa: Agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!