• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri de iarnă-primăvară la pomii fructiferi! Cu ce începem și ce specii trebuie să protejăm!

    Roxana Dobre -

    Nu toate anotimpurile anului sunt propice tăierilor. Restricțiile țin atât de parametrii climatici specifici fiecărui anotimp, cât și de faza de dezvoltare vegetală a plantelor într-un moment dat. În general, se vorbește de tăierile de iarnă (în uscat) și de tăierile de vară (în verde).

    Tăierile de iarnă-primăvară

    Agrișul sau coacăzul pot fi tăiați încă din ianuarie sau februarie. Gerurile care pot urma, oricât de serioase ar fi, nu pot provoca decât daune minime. Rugul de mur este însă sensibil la ger și nu se taie în nici un caz mai devreme de începutul lui aprilie. Tot acum se pot scurta nuielele purtătoare de rod ale zmeurului care a crescut prea mult.

    În cazul pomilor fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt așteptate geruri cumplite. Desigur că nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi. Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistența la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuși tăierilor au rezistat mai ușor gerurilor decât cei care au suportat acțiuni de tăiere înaintea apariției acestor geruri.

    Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obținute (Jonagold, Elstar) se dovedește de asemenea sensibil la ger. Pomi fructiferi care necesită tăieri anuale sunt: mărul, părul, piersicul și prunul. Pomii care necesită tăieri o data la doi ani sau mai mult sunt: gutuiul, caisul și cireșul, pentru aceștia tăierea se face pentru a da o formă coroanei și pentru a limita in mare măsură dezvoltarea pe înălțime.

    La sfârșitul iernii se elimină ramurile uscate, bolnave; se urmărește menținerea la o înălțime convenabilă a coroanei și în același timp mijlocul trebuie să fie lăsat fără ramuri pentru a permite pătrunderea luminii și o circulație eficientă a aerului. Pe durata perioadei de vegetație se pot face tăieri de corecție, mai ales la sfârșitul primăverii când pot fi văzuți bine mugurii floriferi care sunt diferiți de mugurii care formează ramuri.

    De ce ustensile ai nevoie pentru tăiere

    Tăierea pomilor fructiferi nu se poate realiza fără câteva ustensile de grădinărit. Aveți nevoie de foarfecă de grădină, scară extensibilă, mănuși de grădină (pentru pomii care au „țepi”, cum este prunul), foarfecă de crengi cu mâner ergonomic, fierăstrau cu ramă.

    Sfaturi elementare pentru taierea pomilor fructiferi

    Înainte de a începe taierea pomilor fructiferi, este recomandat să analizezi starea de sănătate a acestora. Elimină toate crengile uscate, rupte sau afectate de boli, pentru a împiedica răspândirea bolii și la crengile sănătoase. Tăierea ramurilor se face cât mai aproape de bază, evitând rănirea scoarței.

    Ramurile care se intercalează sau sunt crescute în interiorul coroanei trebuie tăiate în timpul operațiunii de toaletare a pomilor, pentru a permite pătrunderea soarelui pe ramurile sănătoase și frumoase. Este bine să știți că pomii fructiferi cu coroane dese, în care lumina nu pătrunde destul, sunt predispuși la atacul bolilor și al dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire