• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție doar pentru vacile existente în fermă? Federația Pro Agro a cerut ca fiecare crescător să declare efectivul ”la zi” în cererea unică de plată

    Gabriela Gimbășanu -

    Federația Națională Pro Agro a propus ca subvențiile acordate în 2016 pentru creșterea vacilor de lapte să fie plătite pentru efective existente în fermă. Astfel, se dorește să se elimine achitarea banilor după data istorică din 2013 și, implicit, fiecare crescător să declare anual, în cererea unică de plată numărul de animale pe care îl deține ”la zi”.

    ”Sunt un aprig susținător al plății, cel puțin pe bovine, a subvenției pentru ceea ce există în fermă la această dată și nu pe o dată istorică de referință din 2013, pentru că sunt foarte multe ferme care la momentul datei de referință aveau un efectiv foarte mare de bovine, iar astăzi nu mai au picior de vacă în curte și cu toate astea primesc subvenție, ceea ce este inechitabil și este contra-productiv. Obiectivul de acordare a subvenției este acela de a dezvolta sectorul zootehnic”, a explicat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Asociațiile ar trebui să rămână beneficiarii subvenției pe pășune

    Un al doilea apect vizat de Pro Agro este cel legat de subvențiile pentru pășuni, bani care ar trebui să ajungă în buzunarelor celor care investesc în întreținerea lor.

    ”Subvențiile pentru pășuni ar trebui încasate tot de asociațiile profesionale de crescători de animale care au fost constituite în baza legislație din 2011 și care astăzi sunt nevoiți să se transforme fie în cooperative, fie în grupuri de producători cu toate că legea cooperativelor încă nu este adoptată și nu există nici un fel de facilitatea fiscală și nici un fel de altă atractivitate pentru asociere. Atunci propunerea noastră este să nu se distrugă ce s-a făcut bun, pentru că sunt asociații ale crescătorilor de animale care sunt funcționale și care au făcut investiții în pășune, în infrastructură și căi de acces. Aceștia trebuie să rămână în continuare eligibili la plată și anul acesta”, și-a susținut poziția liderul Pro Agro.

    Ședința de la MADR nu a fost lipsită de neplăceri pentru reprezentanții fermierilor care s-au trezit că discuția se poartă pe un act normativ cu totul nou, pe care nu au avut timp să-l studieze în prealabil.

    ”La întâlnirea de Dialog Social de astăzi am discutat noua cerere de plată aferentă anului 2016 mai mult de principiu, pentru că nu am avut cum altfel. În timpul ședinței ni s-a dat alt Ordin de ministru cu noile observații făcute de Direcția Generală de Politici Agricole, ori lucrul acesta este total neprofesionist și neproductiv pentru că nu putem să citim 30 de pagini în timpul ședinței și să ne dăm și cu părerea. Noi ne-am susținut pozițiile pe care le-am avut de debirocratizare a măsurii, de încadrare în blocul fizic, fără să mai existe cei 75 centimetri, cu identificarea fără echivoc, inclusiv pe sectorului zootehnic am avut nenumărate propuneri. Așteptăm ziua de miercuri să avem o discuție edificatoare în care și ministerul de data această să fie pregătit la discuție, în sensul în care să facem, printr-un sistem tabelar, comparativ între ce am propus noi, ce au admis dumnealor și de ce au admis și de ce au respins. Expresia ”nu ne permite regulamentul european” nu este o explicație plauzibilă pentru niște oameni care știu să citească regulamentele europene și care știu că în nici un caz acestea nu sunt un ”bau-bau” al fermierilor așa cum invocă funcționarii publici din cadrul MADR”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Miercuri – o nouă ședință privind cererea unică de plată

    Întrucât discuțiile de astăzi au fost mai mult de principiu și nu s-a convenit asupra unor lucruri concrete, ce se pot face practic pentru reducerea birocrației din spatele cererii unice de plată, liderii fermierilor și conducerea MADR, în frunte cu ministrul Achim Irimescu vor avea încă o întâlnire miercuri (17 februarie – n.r.) pentru a pune opera modificările aduse Ordinului 619/2015.

    ”La nivel declarativ, s-a vorbit astăzi despre o simplificare și o debirocratizare a măsurii de plată unică pe Suprafață, dar doar declarativ, pentru că în textul pe care noi l-am primit vineri nu se operase nimic din aceste simplificări, ba mai mult era o interpretare birocratică a modului în care un fermier trebuie să-și depună cererea. Eu chiar i-am întrebat retoric, dacă un funcționar dintre cei prezenți a depus vreodată o cerere unică de plată, iar tăcerea lor a fost un răspuns prin care mi-a fost confirmat că sunt funcționari care fac acte normative fără să cunoască cu adevărat realitatea agriculturii românești. Am stabilit un principiu, ca miercuri să ne vedem într-o formulă mai restrânsă în care să luăm textul de act normativ propus de minister și propunerile noastre ale Federație Pro Agro, a colegilor de la LAPAR și din celelalte organizații reprezentative și să ajungem la o formă finală a legislației pentru cererea unică de plată pentru 2016”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Foto: polyland.calpoly.edu


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”