Ştiri agricole

Vrei subvenții? ”Cotizezi” cu miere, cafea și iaurt! Care este județul unde o funcționară APIA a fost condamnată o astfel de…practică?

Direcția Națională Anticorupție pare să nu doarmă atunci când vine vorba despre cazurile de mită din cadrul APIA. De cele mai multe ori, sesizările vizează funcționari care pretind diferite favoruri  sau sume de bani pentru a facilita accesul la subvenții. Iar când acest lucru se întâmplă, procurorii intră pe fir și, în final, dacă se dovedește că legea este încălcată, cel vinovat este și condamnat.

Ce este de-a dreptul incredibil este tipul șpăgilor pe care unii funcționari le cer beneficiarilor de subvenții. Astfel, în județul Bistrița Năsăud, Marilena Mureșan, deja fostă angajată a pretins și a ”încasat” de la fermieri nu doar bani, ci și iaurt, miere și cafea. Pentru faptele ei, a fost condamnată la doi ani și patru luni de închisoare. Mai mult, după executarea pedepsei, fostul funcționar APIA nu va mai avea voie să lucreze în cadrul instituției timp de un an. Decizia luată ieri de judecători nu este, însă, definitivă.

„În calitate de funcționar public al APIA, în cursul anului 2010, a primit de la trei persoane, câte 200 de lei, în vederea aprobării punerii în plată și procesării cererilor de acordare de subvenții în agricultură”, susținea Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, într-un comunicat de presă.

În cadrul procesului a ieșit în evidență faptul că primirea de produse de la fermieri era o practică obișnuită pentru Marilena Mureșan. Aceasta ar fi primit de la fermieri borcane cu miere, cafea și borcane cu iaurt.

Marilena Mureșan s-a prezentat în luna ianuarie în fața judecătoarei și și-a recunoscut fapta susținând că îi pare rău pentru tot ce s-a întâmplat.

Sursa: www.bistriteanul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!