Ştiri agricole

În viitor, subvențiile și fondurile europene ar putea fi plătite prin GAL-uri. Irimescu, MADR: ”E clar că ne ratăm din nou o șansă mare”

La nivelul Comisiei Europene, fiecare decizie și fiecare pas sunt bine gândite, susține ministrul agriculturii Achim Irimescu atrăgând atenția că România nu tratează cu seriozitatea programul LEADER și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală. Potrivit șefului de la MADR, aceste structuri ar putea căpăta în viitor un rol extrem de important, înlocuind chiar agențiile de plăți –  APIA și AFIR în cazul României.

”Comisia Europeană, spre deosebire de noi, lucrează nu pe planuri cincinale, ci pe planuri septanuale, la șapte ani. Ei au înțeles mai bine decât noi cum trebuie să evolueze lucrurile și în acest context, ei nu au pornit fără o gândire bună la drum lung. Când au stabilit LEADER-ul, Grupul de acțiune Locală, care a fost ideea? Într-un viitor, eu am mai declarat la un moment dat și am șocat, într-un viitor s-ar putea să nu mai fie nevoie de agenții de plați și toți banii să se distribuie prin aceste grupuri de acțiune locală. Interesul nostru care ar fi? Ei nu sunt dușmanii noștri și nu trebuie să îi dăm la o parte. Dimpotrivă, dacă se va ajunge în situația asta, nu știu în ce număr de an, în mod cert, statul care va fi organizat cum trebuie va profita de bani. Și vă dau un exemplu simplu: sectoarele fructe-legume și vin în care banii se distribuie prin asociațiile de producători. Noi neavând organizații, prea puțin beneficiem de acești bani. Cine beneficiază? Păi, Spania, Italia, Franța care au organizare. Dacă nu tratăm serios chestiunea GAL-urilor și să îi încurajăm să facă cât mai multe proiecte inovatoare, e clar că ne ratăm din nou o șansă mare și ne mirăm cine a fost de vină”, a declarat ministrul Achim Irimescu în cadrul emisiunii ”Proiect de țară” de la Agro TV.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!