• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului, la valoarea de acum zece ani. Fermierii sunt nevoiți să vândă pentru a acoperi costurile din campania de primăvară

    Roxana Dobre -

    Preţul grâului a ajuns la valoarea de acum zece ani, iar fermierii anunţă că sunt aproape de colaps financiar, potrivit unei analize jurnalistice prezentată de Digi 24. Unii dintre producători au păstrat cereale ca să le vândă acum, la un preţ mai bun decât în vară, dar s-au înşelat. Ba mai mult, chiar recolta de anul acesta este în pericol.

    ”Există o scădere pe piața mondială la toate produsele agricole nu doar la grâu. La noi în zona Moldovei, grâul a ajuns la prețul de 72-73 de bani pe kilogram. Anul trecut vindeam cu 80 sau chiar 90 de bani pe kilogram”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președinte al LAPAR și cunoscut fermier în Bacău.

    Scăderea preţului e dictată de cursul pe bursele externe de cereale. Fermierii vând grâul fabricilor de pâine. Au investit mult pentru ca recolta să fie de calitate.

    Cum preţul la vânzare este acum foarte mic, vânzătorii nu se mai aleg cu nimic. În această perioadă, fermierii îşi vând de obicei recolta păstrată de anul trecut. Cu banii pe care îi încasează ar trebui să se pregătească pentru culturile de primăvară.

    ”Pentru cei care au păstrat recoltat este clar că vând în pierdere. Dacă ai ști ce urmează poți să spui că mai bine vindeai la recoltare dar nici măcar marii traderi nu ți-ar putea spune cum va evolua piața. Cel mai probabil, pe o perioadă mai lungă prețul va stagna cu tendințe de a se duce puțin mai jos chiar. Așa că nu ne așteptăm la creșterea prețului în lunile viitoare”, ne-a mai spus fermierul băcăuan.

    Fermierii vor fi nevoiți să vândă la prețuri mai mici decât la recoltat

    În aceeași ordine de idei, Laurențiu Baciu ne-a declarat că fermierii vor fi nevoiți să vândă la prețul care li se oferă pentru a putea începe campania de primăvară.

    ”Trebuie să vândă la acest preț pentru a putea să meargă mai departe cu activitatea. În condițiile actuale din ce în ce soarta fermierilor devine mai grea. Ne apropiem de momentul în care nu vom mai putea susține această activitate iar motivație ține de mai mulți factori dintre care piață, climă și mai ales subvenții, mai exact întârzierea lor. Pe timp ce trece situația este tot mai greoaie”, ne-a mai spus președintele LAPAR.

    Potrivit acestuia, un fermier scoate din buzunar circa 3000 de lei pentru înființarea și întreținerea unui hectar de grâu. ”Dacă nu ai cumva o sămânță de o categorie mai superioară care să determine costuri mai mari și atunci te poți duce undeva până la 3.500 de lei pe hectar”, a mai completat fermierul băcăuan.

    Situația este similară și în Mehedinți unde fermierii au mii de tone de cereale pe stoc pentru că nu le-au vândut în vară, în speranţa că vor primi un preţ mai bun. Potrivit Digi 24, Cornel Stroescu, președintele fermierilor din Mehedinți, spune că „dacă în 2010 se dădea vina pentru că a crescut preţul la petrol şi la gaze, acum când preţul la petrol şi gaze este foarte jos, din păcate la îngrăşăminte nu a scăzut preţul şi fermierii din România sunt la un pas de colaps”.

    Din analiza făcută la prima vedere pe bursele străine de grâu, în Franţa de exemplu, a scăzut între 5 şi 10 februarie cu 3,25 euro pe tonă, nu este o scădere foarte mare, în schimb se pare că afectează şi piaţa românească”,  mai spune Ştefan Racea director, Direcţia Agricolă Mehedinţi.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile