• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Traderul de 36 de ani dintr-un sat din Timiș care ”trăia ca magnații” din milioanele de euro produse prin evaziune fiscală plănuia ca la alegeri să-și pună ”primarul lui”

    Daniel Befu -

    Fostul primar din Sânandrei era la volan când a primit telefonul: ”Ai auzit ce-a pățit pruncul lui Ilie?”. Dis de dimineață, DNA-ul și jandarmii au dat buzna peste traderul de cereale timișean Dumitru Cristian Popa, fiul politicianului local Ilie Popa. Acesta e consilier local cu state vechi în comuna Sânandrei, fiind mai întâi membru PDL, ulterior migrat la PNȚCD. Ilie Popa a fost contabilul șef al IAS Sânandrei, preluat în anii 2000 de Ovidiu Tender de la statul român. Ulterior Ilie Popa s-a implicat în business-uri agricole, devenind un player important în comerțul zonal cu cereale. Firma de care au întrebat ieri procurorii DNA în timpul perchezițiilor l-a avut o bună perioadă ca asociat și pe tatăl implicat în politică al evazionistului de 36 de ani. În 2011-2012, traderul timișorean de cereale a mai fost cercetat penal.

    Citiți și: Procurorii DNA au descins la „regele grânelor” din Banat. Frauda estimată – 3 milioane de euro!

    Unul din foștii partenerii de afaceri ai traderului, care a fost țepuit de acesta, declara atunci pentru Opinia Timișoarei: „Este vorba despre ginerele de etnie sârba a unui fost politician și om de afaceri din Timișoara, care i-a introdus în afacerea cu cereale pe cei doi cetățeni străini. După cum se derulează ancheta DNA, cu siguranță vom asista la una dintre cele mai mari evaziuni fiscale în afacerile cu cereale din vestul țării. Acest Cristian Popa, fiul fostului contabil de la IAS Sânandrei, este convins că și-a asigurat toate protecțiile si ca nu i se poate întâmpla nimic. Din afacerea cu cereale și-a construit o vilă în localitatea Mailat, dupa Vinga, și și-a achiziționat un Bentley, un Porche și alte limuzine de lux. Schema afacerii este simplă: se achiziționează cereale de la persoane fizice, porumb – spre exemplu, se emit facturi pe firme pirat, se recuperează TVA-ul, apoi firma este băgată în insolvență și se închide cercul”. O altă ”schemă”m un pic mai complicată, a fost prezentată într-un comunicat oficial al autorităților, citat de ziarul Puterea și în care se arăta că o rețea de firme, printre care și cea a lui Dumitru Cristian Popa se cumpărau cereale prin Republica Moldova de unde intrau în țară ca ”grâu furajer”. Ulterior, acesta devenea miraculos, la transferul dintre firme, grâu de panificație.

    La acel moment traderul de cereale a dat vina pe un fost pușcăriaș, care i-ar fi făcut plângere ”mincinoasă” la autorități, cum că ar face achiziții la negru de cereale: ”Acest Cristinel Uscatu – cu care nu am făcut niciodată vreo afacere, nu există nici o factură sau contract între noi – a spus peste tot că nu se lasă până nu mă vede după gratii. A venit la mine acasă să-mi ceara bani, a fost în curte la părinții mei sa le spună că-i datorez bani. Nu știu ce să mai fac, probabil că o să-i fac o plângere penală pentru șantaj. Sau o sa-mi pun o camera pe mine și o să-i dau niște bani, ca sa-i fac flagrantul. El a ieșit afară după doi ani de arest preventiv și acuma are nevoie de bani. Dar, cum să vină la mine să-mi ceara 70.000 de euro? Pentru ce sa-i dau această sumă, dacă noi nu am făcut afaceri împreună niciodată? Știu că e invidios că mă plimb cu Porche și cu un Bentley, dar ce să fac acuma, ca să nu se simtă el frustrat, să-mi cumpar un Logan? Oricum, amândouă mașini sunt cumpărate în leasing, niciuna nu costă mai mult de 60.000 de euro, și sora mea, care are o firmă de transport, plătește rate de 2.000 de euro pe lună! Cât despre denunțurile cu care mă tot amenință Uscatu, poate să facă oricâte denunțuri dorește! Câtă vreme mă știu corect, nu mă interesează ce acuzații poate să-mi aducă” (sursa).

    Familia Popa deține o flotă de aproximativ 20 de camioane cu care cară cereale pe care le cumpără de la țărani. Tatăl, fiul, nora și fiica și au înființat de-a lungul vremii mai multe societăți comerciale prin care și-au derulat business-urile. O trăsătură comună a tuturor acestor firme este că în ciuda cifrelor de afaceri deloc neglijabile, toate au pierdut bani în loc să producă. Mai mult, una din firme a fost creată și folosită doar pentru un ”one time bang”. Au rulat o sumă uriașă de bani prin ea în 2010, după care s-au debarasat de SRL, înstrăinându-l către niște sârbi. Firma a fost apoi parcată într-un apartament din București.

    Ieri dimineață, negustorul de grâne zâmbea superior de sub gluga hanoracului tras peste figură, când anchetatorii îi percheziționau Bentley-ul cu care se fălea prin comună. Mașina de lux nu și-a luat-o de nouă, ci second hand, în anul 2010, când de înmatricularea ei s-a ocupat chiar actualul edil al comunei Iecea Mare, Liviu Ștefan Tomulea. Ulterior și-a mai tras și un Porsche negru, se pare ”de nou”, după cum ne-a declarat edilul: ”Trăia ca magnații. E un om care are o putere economică, o firmă, o flotă de douăzeci de camioane, mașini de lux. Cum poate să trăiască? La nivel diferit decât muritorii de rând”. Ca să se știe că el e, mașinile de lux și le-a înmatriculat simbolic, TM-XX-CPC, (n.r. abrevierea de la Cargo Pro Cereal). El deține și ”Moara cu Abur” din Iecea Mare pe care a cumpărat-o la o licitație, când ANAF a executat silit proprietarul morii.

    Ajuns bogat, traderul de cereale și-a schimbat întâi propriul univers, apoi a vrut să schimbe lumea. Nu direct, ci printr-un prieten, consilier local PSD în comuna Iecea Mare, pe nume Miha Iulius Nicolae, care a demisionat din partid pentru a candida ”independent” pentru fotoliul de primar. Două firme administrate de consilierul local din Iecea Mare (Prod Suin SRL și Agri Millo SRL) își au sediul social la ”Moara cu abur” a traderului de cereale cercetat pentru evaziunea de 3 milioane de euro. Actualul edil al comunei Ștefan Tomulea ne-a declarat că finanțatorul campaniei ”PSD-istului independent” ar fi însuși evazionistul cu Bentley și Porsche, vizitat azi de procurorii DNA: ”Eu îl cunoasc pentru că am colaborat cu el înainte de a fi în politică… El pregătea un candidat pentru Iecea Mare în mod special. Se și anunțase acum că îl sponsorizează. Se numește Miha Iulius. Am înțeles că Popa Cristi îl va sprijini financiar. Îi leagă o prietenie de ani de zile. Au fost colegi de școală”.

    Un om harnic ca o furnică, care conform scriptelor ANAF a muncit 10 ani ”pe degeaba”

    Firmele prin care membrii grupării constituite în jurul familiei Popa și-au derulat afacerile sunt:

    Cargo Pro Cereal Company SRL
    Cargo Pro Cereal Trading SRL
    Cargo Pro Cereal SRL
    Transport Little Luka SRL
    INC 1975 SRL
    Logistic Organic SRL

    Ieri dimineață în timpul perchezițiilor de la ”Moara cu aburi” din Iecea Mare, unde e cartierul general al evazionistului Dumitru Cristian Popa, procurorii au întrebat și de activitățile firmei Transport Little Luka SRL. E firma prin care evazioniștii cărau cerealele. La fel ca și în cazul celorlalte societăți, profitul a fost unul rușinos. De pildă în 2014, la o cifră de afaceri de 1.459.761 lei, profitul a fost de 63.490 lei, adică o rată de profit de 4,3%. În firma Transport Little Luka SRL fiul și l-a luat asociat pe tatăl său, politicianul local Ilie Popa.

    Cargo Pro Cereal Trading SRL în care evazionistul fiscal a fost asociat cu nevasta lui, Crina Dorina Popa, a avut activitate doar în anul 2011, când cu un singur salariat a avut o cifră de afaceri de 36.810.611 lei și un profit de doar 111.300 lei. Asta înseamnă o rată a profitului de 0,3%.

    Cargo Pro Cereal SRL a funcționat în intervalul 2005-2010, având o cifră de afaceri cumulată de 41.812.957 lei. Cu toate astea profitul nu doar că n-a existat, dar în toți acești ani firma a acumulat o pierdere de -1.078.593 lei. În majoritatea anilor firma a înregistrat un profit de 5.000-10.000 euro/an. Ulterior familia Popa a băgat-o în insolvență.

    Inc 1975 SRL e una din firmele de cărăușie ale familiei, având ca obiect de activitate transporturile rutiere de mărfuri. SRL-ul a avut în intervalul 2008-2014 o cifră de afaceri de 23.206.779 lei și o pierdere contabilă cumulată de 608.354 lei. Ce merită remarcat e că în această firmă sora evazionistului, Mihaela Ramona Popa și-a tras ca asociat un cetățean canadian, născut în Kuwait City, pe nume

    Chraiteh Issam Nabil. Kuweitianul mai apare într-o altă firmă, având ca obiect de activitate ”Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase”. E vorba de Logistic Organic SRL, care în 2012-2014 a înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 119.548.324 lei și un profit de 4.665.115 lei. Adică o rată de profit de 3,9%, cu între 2 și 7 angajați. Și această firmă a fost băgată în urmă cu două luni în insolvență.

    Cargo Pro Cereal Company SRL a funcționat doar în anul 2010, când cu 2 angajați a avut o cifră de afaceri de 49.527.480 lei și un profit de 177.519 lei, adică o rată de profit de 0,358%. În decembrie 2010 Popa Jr. și-a aruncat ”vehiculul de evaziune” la coș, înstrăinând-o către un cetățean sârb Marinkovic Radmilo (administrator fiind pus tot un sârb, Petrovic Slavica). În februarie 2011 firma evazionistă a fost parcată la o adresă din București: ”str. Baba Novac nr. 16, bl. 23, sc. 2, parter, ap. 47, sect. 3”. La aceeași adresă din Capitală a fost ”parcată” și o altă societate care a avut un traiect asemănător, fiind cedată unor cetățeni albanezi.

    Firele duc spre oameni politici cu greutate

    E vorba de Omega Pro Construcții SRL din Prahova, controlată de anonimii Nicolae Stănescu Cristinel și Ștefan Gherghina care a funcționat în același mod, un singur an, în 2011. În acel an a avut o cifră de afaceri de 430.210 lei și un profit de doar 1203 lei, având o rată a profitului de 0,28%. Firma a fost folosită ca un vehicul ”de încasat”. În 26 martie 2013 a fost cedată de Ștefan Gherghina către cetățenii albanezii Gazulli Lin și Frani Emiriana, care nici măcar nu s-au obosit să fie prezenți în carne și oase când au preluat firma pe numele lor, ci printr-o delegată româncă.

    Firma Omega Pro Construcții SRL a făcut parte și din acționariatul societății Carson Construction SRL, firmă care la rândul ei a primit bani publici, potrivit Ziarului de Prahova.

    Afaceriștii n-au ”cedat” o singură firmă, în mod accidental, unor ”investitori” albanezi. Personajele au derulat pe bandă rulantă astfel de cesiuni de părți sociale, eliberându-se astfel de povara unor societăți pe care nu le mai doreau. Iar una dintre adresele la care albanezii și-au ”parcat” firmele preluate a fost aceeași adresă cu firma tânărului sătean cu Bentley și Porsche din Timiș, SRL prin care șmecherașul fiu de politician rural, a rulat într-un singur an 11 miloane de euro.

    Nicolae Stănescu Cristinel a procedat la fel și cu firma Moravia Construct Invest SRL, pe care a cedat-o în aceeași zi (26 martie 2012) către aceiași cetățeni albanezi. Și sediul firmei Moravia a fost mutat în același apartament ca și firma ”traderului evazionist de cereale cu Bentley și Porsche” din Timiș. Același Stănescu a cedat și Delta Team Construct SRL către albanezii Simoni Eduard și Frani Jan.

    Ștefan Gherghina și-a mai cedat o a treia firmă către cetățeni albanezi. E vorba de Bavaria Land Construct SRL pe care a transferat-o pe numele lui Lekaj Mark, prin mandatar.

    Gheorghe Mihai, un alt membru al grupului de parteneri din care fac parte Nicolae Stănescu Cristinel și Ștefan Gherghina, și-a cedat la rându-i firmele Cosmopolitan Pro Invest SRL și Tirol Reasearch Construct SRL către Cuni Lirie și Lirie Shtjefni. Același Gheorghe Mihai și-a mai cedat și o a doua firmă, Calverton Invest SRL, către Tonin Ndoja și Valentin Marku și o a patra societate, Delta best Construct SRL, către albanezii Nikoleta Doda și Nikolin Gazulli, tot prin mandatar.

    Ilie Botiș, la rându-i membru al grupului de afaceriști, și-a cedat și el firma Trans Lir SRL, către Gazulli Lin și Frani Emiriana și a mutat sediul în ”str. Baba Novac nr. 16, bl. 23, sc. 2, parter, ap. 47, sect. 3”. Adică aceeași adresă cu firma preluată de cetățenii sârbi de la evzionistul cu cereale din Timiș. Ilie Botiș din Vișeu de sus apare ca asociat și în firma Grant CPC SRL, o firmă care apare mereu ”lipită” în consorții, alături de mari jucători de pe piața contractelor publice, precum Delta ACM în Sectorul 3 în mandatul de primar al lui Liviu Negoiță și cu Art Construct ACM SRL, la Sectorul 4, firmă deținută de ex- asociatul lui Adrian Dragoş Cormoş, directorul de achiziţii al Primăriei Sector 4. (sursa).

    Foto: illinois.edu


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!