• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pro Agro: Agenția pentru FRÂNAREA Investițiilor Rurale – AFIR dorește să nu mai fie inchizitorul fermierului român aplicant pe PNDR

    agrointeligenta.ro -

    Reprezentanții Federației Naționale Pro Agro au apreciat printr-un comunicat de presă deschiderea spre dialog și transparența noii conduceri AFIR. În acest sens, spun fermierii, directorul general al agentiei, domnul Andrei Szakal a redeschis după mult timp, ușa dialogului cu organizațiile profesionale.

    ”Ca urmare a inițiativei reprezentantului AFIR, în data de 11 februarie 2016, o delegație a Federației Nationale Pro Agro s-a întâlnit cu conducerea agenției, într-o ședință informală. În urma discuțiilor s-au identificat două linii majore de discuție și anume:
    1. Ghidul de prevenire a neregulilor în accesarea fondurilor PNDR;
    2. Modificarea HG 226/2015 – privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului national de dezvoltare rurală cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat”, se arată în comunicatul organizației.

    Ghidul reprezintă ”un abuz legal”

    Legat de primul subiect, Pro Agro solicită imperativ retragerea ghidului de condiții artificiale de pe „piață” și punerea pe acesta a unei etichete în sensul că „nu reprezinta punctul de vedere oficial al autorităților române”. ”Atâta timp cât există regulamente și legislație națională aplicabilă în domeniu, nu ne putem substitui acestora cu alte instrumente care să simuleze legalitatea, provocând grave confuzii în practică. În acest sens au fost depuse la AFIR documente de poziție ale organizației, documente care tratează în detaliu toate aspectele ghidului, arătând că acesta reprezintă un abuz legal. Suntem de acord, că după modelul altor state europene, să realizăm împreună cu reprezentanții AFIR Ghiduri de bunp practicp pe diferite măsuri, ghiduri care să îndrume pozitiv aplicanții”, spun cei de la Pro Agro.

    La subiectul al doilea,  cel privind cadrul general de implementare, Federația Națională Pro Agro a arătat că alături de mai multe asociații profesionale au transmis către MADR, în perioada alocată procesului de consultare publica, propuneri pentru modificarea HG 226/2015. Propunerile vizează modificarea de atitudine a instituțiilor statului față de beneficiarii PNDR, în special eliminarea condițiilor care promovează prezumpția de vinovăție a aplicantului.

    Se cere externalizarea serviciului de evaluare a proiectelor pe PNDR

    ”Totodata, Pro Agro propune MADR externalizarea serviciului de evaluare, folosind modelul european al evaluării proiectelor cu experți independenți. În acest fel, „justițiarii” angajați la AFIR vor putea să se ocupe de implementarea programului și sprijinirea beneficiarilor acestuia, lăsând loc instituțiilor cu competență de control să-și facă treaba. Poate și un sistem de remunerație al experților bazat pe implementarea proiectelor ar fi de luat în seamă. Speram ca noua conducere AFIR să reușească lupta împotriva unui sistem rigid, format prin management „de cumetrie”, iar bucuria aplicanților să fie atunci când li se aprobă un proiect și nu când se respinge (simțindu-se eliberați de povara vinovăției induse)! Susținem schimbarea, transparentizarea proceselor și dorim să fim implicați în noua abordare a conducerii AFIR”, încheie oficialii Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA