Agrointeligența WEB TV | PNDR 2014-2020: Crearea condițiilor artificiale în cadrul proiectelor pe fonduri europene
agrointeligenta.ro -Ghidul privind crearea de condiții artificiale în cadrul proiectelor pe PNDR 2014-2020 este în curs de finalizare. Această chestiune a dat mari bătăi de cap fermierilor în exercițiul financiar trecut când ”verdictul” privind aceste situații din proiect a fost arbitrară, variind de multe ori de la un județ la altul, chiar și de la un ofițer de proiect la altul. Pentru a ne lămuri ce sunt aceste condiții artificiale, am invitat-o în studioul Agrointeligența Web TV pe Gabriela Soare, Director Fonduri Europene în cadrul Baker Tilly România.
Ce sunt condițiile artificiale?
Este acea situație în care beneficiarul creează în mod voluntar anumite condiții pentru a deveni eligibil, pentru a căpăta un punctaj mai mare, pentru a îndeplini anumite condiții ale Ghidului de finanțare sau pentru a elimina anumite restricții ale Ghidului și pentru a lua o finanțare cât mai mare câteodată sau mai multe variante care conduc la un plafon mai mare decât cel admis de ghidul de finanțare
Ghidul condițiilor artificiale, odată intrat în vigoare, este valabil și pentru proiectele pe PNDR 2014-2020?
Doar pentru PNDR noul este valabil acest Ghid al condițiilor artificiale. Cel puțin așa se menționează în prima sa parte. Pentru proiectele derulate pe vechea perioadă de programare, se mențin regulile care au fost în vigoare la acea perioadă
Cum se formează/apar condițiile artificiale?
Până acum, totul a fost empiric și regulile erau diferite de la un proiect la altul, chiar de la un ofițer de proiect la altul, motiv pentru care au fost și multe procese în instanță. Mulți beneficiari s-au aflat accidental în cadrul acestor condiții artificiale nefiind informați de consultanți poate sau neparcurgând condițiile Ghidului de finanțare cu maximă atenție. În cadrul acestui Ghid privind condițiile artificiale, pentru prima dată sunt setate situațiile în care s-ar putea găsi un beneficiar și care ar putea duce la această situație conflictuală ce se poate solda cu retragerea finanțării. Atunci orice beneficiar este important să cunoască acest Ghid privind condițiile artificiale și să știe de la bun început dacă se regăsește în acest condiții. Chiar dacă ele se raportează la momentul depunerii cererii de finanțare, totuși studierea lor se face poate câteodată după momentul implementării proiectului pentru că atunci afacerea este pornită și se poate studia în condiții optime dacă s-au creat astfel de condiții sau nu. Este foarte important să fie înțelese aceste condiții artificiale (…) Condițiile artificiale pot să apară atât în perioada de scriere a proiectului, cât și în fazele de implementare ale proiectului, cât și după pentru că atunci se crează condițiile care pot duce la apariția lor, spre exemplu situațiile de acționariat comun sau de a desfășura complementar anumite afaceri. Relevante sunt situațiile în care se pornesc proiectele.
Care sunt cele mai frecvente situații de creare a condițiilor artificiale?
Situațiile sunt variate. Dacă ar trebui să le alegem pe cele mai des întâlnite, poate printre ele ar fi cele de spargere în mod artificial a unor exploatații agricole pentru accesarea mai multor proiectele sau chiar spargerea unor afaceri prin interpunere de persoană în acționariate pentru a obține o sumă mai mare sau pentru a utiliza în comun aceleași facilități pentru a dezvolta afacerea mai ușor decât concurența. Acestea sunt prezente în ghidul condițiilor artificiale în forma consultativă și cel mai probabil vor rămâne și la finalizarea lui.
O situație des întâlnită a fost cazul proiectelor care desfășoară activități folosind aceleași utilități, aceleași încăpere, aceeași hală de producție, racorduri la rețele de energie electrică sau termică și care beneficiază astfel de facilități suplimentare deși se obțin finanțări pentru proiecte multiple. Sau situații în care în aceeași locație sunt proiecte complementare care, împreunăm pot fi privite ca o singură afacere.
Ca și beneficiar, ni se spune de la început de către consultant că există un pericol, un risc?
Este foarte important ca un consultant să menționeze aceste condiții artificiale, dar pe de altă parte, consider că este foarte important ca și beneficiarul să parcurgă acest ghid privind condițiile artificiale întrucât el cunoaște cel mai bine situația afacerii. Consultantul cel mult poate să i le aducă la cunoștință, ceea ce e foarte important, și să îi prezinte câteva dintre situațiile ipotetice pe care le vede din afara business-ului. Cunoașterea condițiilor artificiale este primordinală pentru că atât timp un beneficiar se va afla sub incidența lor, se poate aștepta să i se retragă toată finanțarea.
Cine decide că s-au creat condiții artificiale în cadrul unui proiect?
De obicei ofițerul care monitorizează implementarea proiectului sesizează și aceste condiții artificiale. De asemenea, o pot face și cei care fac monitorizarea proiectului post-implementare.
Se transmite o înștiințare prin care sunt aduse la cunoștința beneficiarului condițiile artificiale depistate de către autoritate și, de asemenea se dă un timp de grație în care poate să demonstreze dacă sesizările AFIR sunt pertinente. De cele mai multe ori, suntem chemați la AFIR să ne probăm nevinovăția.
Ceea ce nu este însă foarte clar nici acum este procentul în care se va reduce finanțarea în cazul condițiilor artificiale. Se poate retrage doar o parte din finanțare dacă este creată o singură condiție artificială și aceasta nu este de o gravitate foarte mare sau poate câteodată toată finanțarea, chiar cu penalități. Sperăm să apară și norme metodologice pentru crearea condițiilor artificiale pentru că altfel ele riscă să devină inaplicabile la un moment dat și lasă iar posibilitatea unor interpretări.
Acest ghid este binevenit atât pentru beneficiari, cât și pentru AFIR întrucât s-au pierdut foarte multe procese în instanță atât vreme cât termenii nu erau clar definiți și erau delimitate aceste situații. De asemenea, beneficiarul nu se mai poate aștepta la un arbitrar al ofițerului de proiect, la o interpretare diferită de la un județ la altul, de la un ofițer de proiect la altul și să trăiască sub o permanentă presiune. Dar vor fi probabil în continuare situații discutabile care vor pune semne de întrebare, dar mult mai reduse.
Când va fi finalizat Ghidul condițiilor artificiale?
Ministerul Agriculturii dorește să finalizeze îmbunătățirea Ghidului privind crearea condițiilor artificiale până în luna martie, deci probabil vom avea o variantă consolidată până atunci, mai ales că se intenționează redeschiderea măsurilor de finanțare, ori în situația în care el nu este finalizat, nu se pot face evaluările, situație în care se află și proiecte depuse pe liniile de până acum. PNDR s-a deschis acum un an și ce se întâmplă cu contractele ce așteaptă să fie semnate, dar se vor soluționa toate prin acest Ghid consolidat.