• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fonduri europene: În cât timp este obligată AFIR să facă evaluarea proiectelor depuse pe PNDR 2020

  agrointeligenta.ro -

  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunţă modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), aplicabil măsurilor de investiţii din PNDR.

  „Modificările s-au făcut în contextul nevoii permanente de adaptare a procedurilor de lucru la dinamica observată în procesul de implementare efectivă a Programului. Totodată, modificările aduse noului ROF de selecție fac parte din procesul de calibrare procedurală, prin implementarea în documentele de lucru a lecţiilor învăţate din prima sesiune a PNDR 2020, astfel încât să eficientizăm procesul de acordare a fondurilor europene” a precizat Andras Szakal, director General al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

  O primă modificare se referă la posibilitatea întocmirii rapoartelor de selecţie trimestriale. Decizia privind submăsurile pentru care se vor întocmi rapoarte de selecţie lunară sau trimestriale va fi supusă aprobării în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, de către Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  Faţă de perioada anterioară, sunt acceptate pentru depunere doar proiectele ce au punctajul estimat (evaluare – prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv. Această modificare va avea impact atât asupra calităţii proiectelor selectate, dar şi asupra echitabilităţii procesului de depunere şi selecţie a proiectelor.

  Termenul de evaluare a proiectelor este, după caz, de maxim 20 de zile lucrătoare pentru evaluarea lunară, respectiv 50 de zile lucrătoare pentru cea trimestrială, de la sfârşitul lunii/ trimestrului respectiv. Termenul se poate prelungi cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe submăsuri.

  Evaluarea proiectelor cuprinse în eşantionul de verificare la nivel central AFIR se va face, conform noului ROF, după finalizarea evaluării, în termen de 15 zile lucrătoare iar rezultatul se va regăsi în raportul de selecție. Anterior, această verificare se făcea după aprobarea şi publicarea Raportului de Selecţie.

  Noul ROF modifică, de asemenea, termenul privind perioada de depunere a contestaţiilor. Solicitanţii au acum la dispoziţie 5 zile lucrătoare de la postarea pe pagina de internet AFIR a Raportului de Selecție pentru a depune contestaţii cu privire la rezultatul evaluării, față de termenul de 10 zile prevăzut anterior.

  Cât priveşte soluţionarea contestaţiilor cu privire la rezultatul selecției lunare/ trimestriale/ finale a proiectelor, dacă o contestaţie este soluţionată în favoarea solicitantului, proiectul va fi reevaluat din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi al evaluării criteriilor de selecţie. Termenul de analizare a tuturor contestaţiilor depuse pentru o submăsură este de 10 zile lucrătoare pentru contestațiile aferente raportului de selecție lunar, respectiv 20 de zile lucrătoare pentru contestațiile aferente raportului de selecție trimestrial, şi poate fi prelungit cu încă maxim 10 zile lucrătoare de către AFIR dacă se analizează contestaţii depuse pe două sau mai multe sub-măsuri sau dacă numărul de contestaţii depuse este foarte mare.

  Pentru submăsurile la care verificarea eligibilității este realizată în două etape, și anume etapa I – eligibilitatea solicitantului și etapa II – eligibilitatea proiectului, solicitanții au posibilitatea contestării rezultatului verificărilor eligibilității, pentru fiecare etapă în parte. În situația în care exista contestații admise aferente etapei I „eligibilitatea solicitantului”, AFIR continuă verificarea eligibilității proiectului iar în cazul în care proiectul este declarat neeligibil pentru etapa II, solicitanții vor avea posibilitatea depunerii de contestații la rezultatul verificării etapei II. Termenele procedurale pentru analizarea acestor contestaţii se reduc la jumătate faţă de cele prevăzute pentru soluţionarea contestaţiilor cu privire la rezultatul selecției proiectelor.

  Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020 este disponibil pe prima pagină a site-ului AFIR, www.afir.info, rubrica INFORMEAZĂ-TE!


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru drumuri agricole și comunale Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR Finalizarea proiectului „Creșterea competitivității societății KOMORA ENGINEERING SRL prin achiziția de active corporale și necorporale” Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani

  Ultimele știri

  Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut