Situație critică în fermele de ovine: ”Au fost sacrificate și oi gestante doar pentru a scăpa de ele”
Roxana Dobre -Crescătorii de ovine traversează o perioadă dificilă în ferme. Animalele au ajuns să fie vândute la preț de nimic doar pentru că oamenii nu își mai permit să le întrețină. Cu subvențiile întârziate, aceștia nu își permită să le asigure mioarelor hrana sau tratamentele specifice.
”Decât să le vadă cum mor de foame, oierul se mulțumește să le dea la bani mai puțini. Pur și simplu le vinde ca să scape de ele. S-a ajuns să fie distrusă zootehnia. Pagubele sunt enorme și o să se vadă și în anul de cerere 2016 că efectivul a scăzut cu 20% față de anul trecut. Prețul pe cap de animal a scăzut cu 50%. Se găsesc oi, metiș, cu tot cu miel cu 200 de lei bucata. Comparativ cu anul trecut când era 500-600 de lei. Întrece orice imaginație și culmea, nici așa nu le cumpără nimeni. Dacă vindem carnea de miel sub 9 lei kilogramul deja putem spune că mergem în pierdere”, ne-a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului de Ovine din România.
Sărbătorile Pascale nu vor reprezenta o gură de oxigen pentru crescători
Sărbătorile Pascale care de multe ori însemnau o mare șansă ca oierii să obțină venituri considerabile din vânzarea mieilor nu sunt așa mult așteptate și anul acesta. Motivul este legat de faptul că prețurile rămân aceleași ca și anul trecut iar oierii nu se așteaptă la încasări spectaculoase.
”Marele noroc al oierilor a fost că am avut o iarnă ușoară pentru că dacă aceasta era grea cred că cel puțin 30% din efective mureau. La Paști vom vinde la același preț ca anul trecut. Suntem obligați să vindem ca să putem continua. Eu mă uit pe anunțuri care abundă pe toate ziarele și nimeni nu cumpără. Știu că au fost sacrificate și oi gestante doar pentru a scăpa de ele pentru că fermierii nu mai aveau bani pentru furaje având în vedere că avem în spate și un an 2015 care a fost secetos„, ne-a mai explicat Marcel Andrei.
Acesta spune că ia în calcul chiar să dea în judecată vechea conducere a APIA din cauza căruia au loc întârzieriile cu plata subvențiilor. ”Noi chiar ne gândim să îi dăm în judecată pe cei de la APIA, fosta conducere, care nu a cumpărat la timp modulul și acum avem aceste întâzieri ale subvențiilor. Nu și-au făcut treaba, dar salariile le-au încasat. În altă parte, orice salariat din țara asta dacă nu își face treaba nu își ia salariul sau este penalizat”, ne-a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului crescătorilor de ovine din România afiliat Agrostar.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat astăzi că producția locală trebuie încurajată și a dat exemplu chiar crescătorilor de ovine.
”Aducem carne de ovine din Noua Zeelandă când trebuie să încurajăm producția locală”, a atras atenția ministrul în cadrul conferinței ”Elaborarea strategiilor de dezvoltare locală GAL pentru perioada de programe 2014-2015 a Uniunii Europene”. În cadrul evenimentului, la care este prezent și premierul Dacian Cioloș s-a înaintat ideea chiar ca GAL-urile să deschidă pe viitor magazine cu produse locale în marile orașe. Acesta a specificat că în perioada următoare se va discuta pe marginea acestui aspect și modificarea legislației care momentan nu permite acest lucru.