• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții pe suprafață 2016: Modificările de care trebuie să țină cont fermierii din sectorul vegetal

    agrointeligenta.ro -

    Din seria simplificărilor aduse regulilor de obținere a subvențiilor APIA pentru 2016, doar o parte îi vizează pe fermierii din sectorul vegetal, adică pe agricultori. Cele mai importante modificări vizează declararea suprafețelor, dar și condițiile de soluționare a suprapunerilor ce pot apărea la verificările efectuate de funcționarii APIA.

    Iată care sunt schimbările de care fermierii din sectorul vegetal trebuie să țină cont la depunerea cererii unice de plată pe 2016:

    1.Se simplifică documentele prin care fermierii fac dovada utilizării terenului. Se solicită doar adeverința emisă de primărie conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere și, după caz, contractele de închiriere /concesiune/ arendă încheiate între fermier și UAT/ADS. Nu se mai solicită:

    – copia de pe filele din Registrul Agricol referitoare la Cap II b, Cap III și Cap XV a;
    – copie a titlului de proprietate și, în lipsa acestuia, declarația pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document;
    – tabelul centralizator cu contracte (de arendare, închiriere, comodat, asociere în participațiune), odată cu abrogarea anexei 11 .

    2.Schimbări la identificarea suprafețelor în sistemul IPA online! Cea mai importantă și semnificativă schimbare la subvențiile din 2016 este că fermierii nu mai identifică în sistemul IPA online în blocuri fizice, ceea ce elimină o serie de riscuri privind suprapunerile. Astfel, Ordinul 234/2016 spune că ”fermierul localizează parcela agricolă prin identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole în blocul fizic, pentru care se solicită plăţi”.

    3.S-a eliminat acea toleranță de 0,75 metri în identificarea suprafețelor în sistemul informatic. Astfel, în Ordinului 234/2016, se specifică doar că ”în cursul controalelor efectuate de APIA se aplică o toleranţă tehnică de amplasare a parcelei agricole aferentă unei zone-tampon calculată în aplicaţia electronică GIS”.

    4.S-a eliminat Capitolul XVa din adeverință <Înregistrări privind contractele de arendare>. Ca urmare, s-a introdus mențiunea ca la suprafața în arendă să se înscrie suprafața rezultată din însumarea suprafețelor prevăzute în contractele de arendă încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată, care sunt valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.

    5.Adeverința de la primării nu mai poate fi condiționată de plata impozitelor. Ca și anul trecut, fermierii trebuie să ducă la APIA o adeverință de la Primărie cu înscrisurile din registrul agricol. Ce au de făcut autoritățile locale este de a completa un tipizat pe care, sunt obligate să îl elibereze fermierului indiferent dacă aceasta este sau nu cu impozitele plătite la zi. În contextul simplificării, funcționarul APIA verifică corespondența suprafețelor utilizate înscrise în adeverința emisă de primărie, cu suprafețele declarate în cerea unică de plată. Astfel, în urma abrogării anexei 11, a fost ușurată și sarcina administrativă a APIA, întrucât nu se mai verifică corespondența dintre suprafața din anexa 11 cu suprafețele din adeverință.

    6.S-a precizat că sunt neeligibile doar suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data limită de depunere a cererilor unice de plată, și nu întreaga cerere, deoarece în cererea unică de plată sunt incluse, după caz și animalele.

    7.Întrucât digitizarea parcelelor agricole cu suprafețe sub 0,1 ha este foarte laborioasă, în sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, li se dă posibilitatea fermierilor care dețin parcele agricole cu o suprafață de până la 0,1 ha nesolicitate la plată, să nu le declare, cu condiția ca respectivele parcele să nu depășească un hectar.

    8..Suprapunerile se vor soluționa între fermieri, în termen de 30 de zile. Altfel, APIA nu va plăti subvenția pentru suprafața declarată de mai mulți fermieri. Mai exact, în cursul controalelor administrative, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţă judecătorească.

    9..Începând din acest an, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii sunt obligați să facă dovada că au folosit sămânță certificată la înființarea culturilor. Care sunt documentele pe care APIA le ia în considerare aflați din articolul Subvenții APIA: Începând cu 2016, culturi doar cu sămânță certificată. Care sunt documentele doveditoare se iau în considerare

    10.În cazul sprijinului cuplat la cultura de cânepă pentru ulei și fibră, pentru a beneficia de sprijin cuplat, se elimină obligativitatea încheierii de contracte cu unități de procesare autorizate, deoarece legislația UE în domeniu, respectiv Regulamentul UE nr. 1308/2013 nu prevede nici un regim de sprijin pentru procesarea cânepei și în consecință, nu include nici prevederi privind autorizarea procesatorilor de cânepă.

    11.Se introduc noi prevederi prin care se reglementează modul de desființare a culturilor secundare, încorporarea în sol fiind înlocuită cu distrugerea mecanică, termen mai larg, ceea ce permite executarea și a altor lucrări în afara celor ce presupun mobilizarea solului. Distrugerea mecanică (termen prevăzut la punctul 56 din preambulul Regulamentului Delegat (UE) nr. 639/2014) se poate face până la data limită de 31 martie. Pentru situațiile în care condiţiile meteorologice nu permit desființarea culturii până la data 31 martie, s-a prelungit acest termen până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului local/Centrului județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    12.În vederea flexibilizării condițiilor de accesare a plății pentru înverzire, se dă posibilitatea fermierilor să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal, fără să modifice procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, cu obligativitatea notificării APIA până la data de 15 octombrie.

    13.Fermierii vor avea posibilitatea să își ”corecteze” neconformitățile din cererea unică depusă la APIA. Rezultatele verificărilor preliminare încrucişate se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererii unice de plată. În termen de maxim 35 de zile calendaristice după data limită a depunerii cererii unice de plată fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA online, fără penalități, se arată în actul de modificare a Ordinului 619/2015.

    14.Ca și în anii trecuți, fermierii vor fi programați la APIA pentru depunerea cererii unice de plată. Este important să respectați aceste notificări și să vă depuneți documentele al timp pentru a evita aglomerația din ultimele săptămâni. Potrivit organizațiilor de crescători, fermierii care dețin și efective de animale vor fi programați după cei din sectorul vegetal, așa că există riscul unei presiuni foarte mari pe sistemul informativ, care ar putea îngreuna sau încetini procesul de depunere și înregistrarea a cererilor.

    15.Conform regulamentelor europene, depunerea cererii unice la APIA va începe de luna viitoare. APIA informează că în perioada 1 martie – 16 mai 2016 va începe campania de primire a cererilor unice de plată fără penalități, iar în perioada 17 mai – 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC