E oficial! Achim Irimescu: ”NU mai cerem adeverință pentru animale de la veterinar pentru că aceasta nu este prevăzută nicăieri”
Roxana Dobre -Ministrul Agriculturii confirmă informația pe care Agrointeligența a anunțat-o în exclusivitate săptămâna trecută și anume eliminarea de la depunerea cererii unice a adeverinței emisă de medicul veterinar.
”Pentru plățile care se introduc astăzi (depunerea cererii unice n.r) am renunțat la o mulține de cereri prin care dorim simplificarea cererilor. Erau cereri absurde de exemplu se cererea de la veterinari o cerere cum că nu ai nevoie de cerere. De aceea am renunțat, și vă dau o veste bună, să cerem adeverință pentru animale de la veterinar pentru că aceasta nu este prevăzută nicăieri. În plus, nu mai permitem asociațiilor de producători care au fost create în mod aritifical ca să ia bani pentru adeverințe de la proprietarii de animale. Avem o listă întreagă cu simplificări și eu sper că întregul pachet de măsuri de simplificare ne vor permite ca pe perioada 2014-2020 să nu mai raportăm dezangajări atât de mari. Sigur că pot fi 1,2, 5 sau 10 milioane dar în niciun caz 1 miliard și aproape jumătate”, a declarat astăzi ministrul agriculturii în Comisia de Buget din Camera Deputaților.
Vă reamintim că adeverința de la medicul veterinar va fi eliminată din lista actelor obligatorii pentru crescătorii de animale care cer subvenții de la APIA, la cererea organizațiilor din zootehnie.
”Am vorbit cu ministrul Achim Irimescu și ne-a asigurat că săptămâna viitoare va face modificarea astfel încât să poată apărea în timp util în Monitorul Oficial iar fermierii să poată depune cerea unică fără această adeverință. Și cei de la ANSVSA au fost de acord și chiar ne-au confirmat că au trimis în 2014 un punct de vedere că acea adeverință nu este impusă la inițiativa dânșilor. Acum în 2016 chiar au întărit ideea că aceasta NU este prevăzută printr-o lege sau printr-un vreun regulament al UE. Aceea este o găselniță a medicilor. Și domnul ministru a dat temă în minister să se caute cadrul legal astfel încât să nu există niciun fel de problemă din punct de vedere juridic. Cadrul legal s-a găsit atât în Legea 119 din 2013 care reglementează OUG nr 23 cât și în regulamentul UE care prevede că animalele trebuie să fie identificate conform legislației în vigoare și atât. Deci ele trebuie să fie identificate și nu este prevăzut nicăieri că ar fi vorba din punct de vedere clinic sănătos”, ne-a explicat Ionică Nechifor.
În altă ordine de idei, adeverința care atestă că animalele sunt înscrise în Registrul Genealogic al Raselor rămâne, cel puțin până la acest moment, obligatorie pentru anul de cerere 2016 atât pentru bovine, cât și pentru ovine.
Cel mai probabil, modificarea legislativă prin care se va elimina și formal adeverința de la medicul veterinar din lista actelor solicitate la APIA va fi făcută săptămâna aceasta.