Porumb sau grâu? Ce este mai avantajos să producem în acest an
agrointeligenta.ro -Anul 2013 ar putea face dovada ciclicităţii preţului porumbului pe plan mondial. În aceste condiţii, ce este mai avantajos pentru agricultori: să producă porumb sau dimpotrivă grâu.
Răzvan Mihai, analist tehnic la XTB România, susţine că, anul trecut, culturile de porumb din România au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în proporţie de 60%, ajungând la circa 4,7 milioane de tone, faţă de cele 11,7 milioane de tone în anul 2011. ”În aceste condiţii, agricultorii ar putea să se orienteze mai degrabă către a planta mai mult grâu, acesta fiind afectat in proporţie mai mică”- precizează autorul studiului. Prezentăm în continuare principalele concluzii ale studiului XTB.
Seceta la nivel mondial din anul 2012 a împins preţul porumbului la maxime istorice, un buşel (echivalentul, în medie, a 24 de kilograme) putând fi cumpărat cu 8,4 dolari în prima jumătate a lunii august. Totuşi, aceste valori înalte nu au putut fi menţinute pentru mult timp. Îmbunătăţirea vremii din ultima parte a anului în Statele Unite (cel mai mare exportator de cereale), concurenţa dintre acestea şi Rusia, Ucraina, Kazakhstan şi Brazilia, dar şi cererea în scădere cauzată de criza economică mondială au dus la o redresare a preţului. Astfel, luna decembrie a închis cu o pierdere de 20% faţă de maximul din luna august. În ultimul raport al USDA (Departamentul de Agricultură al SUA) au fost tăiate proiecţiile pentru exporturile de porumb cu 50 de milioane de buşeli, iar vremea pare să fie în continuare favorabilă plantaţiilor din America de Sud.
În aceste condiţii, ne putem aştepta la menţinerea unor preţuri scăzute, cu oscilaţii probabile între 6,5 şi 7,4 dolari pe buşel în perioada imediat următoare. Experienţa anterioară face ca preţurile cerealelor să rămână în continuare sensibile la schimbările climatice, astfel că o înrăutăţire a vremii ar putea schimba direcţia actuală într-una ascendentă destul de rapid, mai ales că previziunile pentru producţia mondială din 2012/2013 sunt de 850,30 milioane de tone, mai mici decât estimările pentru 2011/2012. Creşterile începute în luna iunie a anului 2012 şi sfârşite în luna august nu au fost singulare, ele fiind întâlnite în 2011 şi 2010. Aceste date ar putea indica o posibilă ciclicitate în evoluţia preţului porumbului.
Ținând cont de aceste lucruri şi de faptul că se aşteaptă o îmbunătăţire a economiei globale pentru a doua jumătate a acestui an, mai ales pentru China, care este unul dintre cei mai mari importatori de porumb alături de Japonia, rezultând o cerere mai mare şi o ofertă mai mică, ne putem aştepta ca din luna a şasea să fim martori la noi creşteri. Acestea ar putea duce la depăşirea maximului anterior şi ţintirea pragului de 1.000 de cenţi pe buşel.
Având în vedere că, în prezent, românul plăteşte aproximativ 25,6 RON (7,87 USD) pentru un buşel, cu aproximativ 13% mai mult decât preţul cu care se tranzacţionează pe pieţele internaţionale, putem spune că o reducere în producţia de porumb din România ar putea duce la o creştere atât a preţului pentru produse precum mălaiul, dar şi o scumpire a cărnii de porc, porumbul fiind principala hrană pentru aceste animale.
Pe de altă parte, reorientarea agricultorilor către grâu, crescând producţia pentru acesta, ar putea duce la o relaxare a preţurilor pentru produsele de panificaţie şi aşa la niveluri ridicate din cauza TVA-ului de 24% şi a secetei de anul trecut.
Sursa: Capital