Consilier de stat: Actualul sistem de ajutor social îi stimulează pe oameni să nu lucreze
Oana Timar -Pachetul antisărăcie lansat luna trecută de către Guvernul Cioloș are 47 de măsuri prin care oamenii care nu au posibilități financiare să fie stimulați să își facă o viață mai bună. Într-un interviu acordat portalului Republica.ro, consilierul de stat Cristian Ghinea spune că în practică s-a venit cu ”un proiect care unifică ajutoarele sociale care sunt cumplit de risipitor administrate în România, 10% din ele se pierd în circuitul administrativ”.
”Pe lângă faptul că, dacă ai trei sisteme de ajutoare sociale, fiecare cu câte un dosar propriu, îi pierzi din plasa socială pe o parte din cei mai săraci, care nu pot să ducă aceste hârtii. Este acest proiect pe care eu sper să îl trimitem în Parlament cât mai rapid și pe care Parlamentul să îl voteze cât mai rapid, prin care să simplificăm procedura birocratică și, în același timp, creăm un stimulent pentru ca oamenii să își caute un job. De exemplu, un om dintr-o comună din Brașov mi-a făcut următorul calcul. Avea doi copii, era singurul care muncea din casă, avea o casă destul de dărăpănată, dar bună pentru ghetoul în care trăia, și avusese până în urmă cu câteva luni o slujbă la spații verzi în Brașov, în care era plătit cu salariul minim pe economie și din care fusese dat afară. Nu-și mai căuta job, pentru că își găsea unul la fel și pierdea ajutorul social. Făcea un calcul foarte simplu: cu cât plătea pe navetă, cu cât dădea pe pachet, nu rămânea cu mare lucru față de ajutorul social. Plus că, dacă stătea acasă, avea timp să lucreze pământul, să taie lemne la pădure, avea cal și ara cu calul la oameni din sat. Acest sistem de ajutor social îi creează lui un stimulent să nu lucreze”, a declarat Cristian Ghinea pentru Republica.ro.
Referitor la schimbarea sistemului, Ghinea a declarat: ”Îl schimbăm, în sensul că el ar putea să își păstreze o parte din ajutorul social, chiar dacă își găsește un job, dar nu-l schimbăm noi, asta e o propunere. Și dacă e plătit pe salariul minim, nu e nevoit să aleagă între ele”.
Citiți integral interviul acordat de Cristian Ghinea pe Republica.ro