Fermierii protestează…online și cer plata subvențiilor până pe 15 martie: ”Nu susținem proteste violente, revendicările noastre pot fi puse în practică fără presiune în stradă”
agrointeligenta.ro -După modelul din noiembrie 2014, fermierii nemulțumiți de întârzierea subvențiilor (și nu numai) și-au făcut un grup special în care pregătesc un protest online. Va fi primul de acest fel în agricultura românească și are deja la bază o listă de revendicări ce este actualizată de la o zi la alta. Ce este inedit la noua mișcare este faptul că nu își propune manifestări de stradă, ci plănuiește să atragă atenția autorităților…din spatele calculatoarelor sau a telefoanelor mobile.
Silvius Cornean este cel care a sesizat redacția Agrointeligența cu privire la noua mișcare în care se implică activ, adunând nemulțumirile fermierilor într-o listă de revendicări care, la momentul redactării acestui articol, include deja 14 puncte.
Iată lista de revendicări a Inițiativei societății civile din partea fermierilor reprezentați de Grupul Fermierilor Români pe Facebook:
1) Plata tuturor subvențiilor până la 15 martie 2016
2) Verificarea legalității tuturor contractelor de concesionare pășuni din comunele din România până la data de 30 mai 2016
3) Reglementarea (în favoarea producătorilor autohtoni) importurilor de produse agricole în România
4) Micșorarea impozitelor și taxelor pentru fermierii români
5) Efectuarea Amenajamentelor Pastorale până cel târziu sfârșitul anului 2016
6) Subvenții acordate doar celor care produc și comercializează
7) Motorina să fie achiziționată de fermieri direct subvenționată, la preț redus
8) Taxe de mediu pentru produsele aduse la noi în țară în funcție de distanța de la locul de fabricare (asa descurajăm importurile de produse din alte țări la prețuri de dumping)
9) Subvenții acordate pe fermă, în funcție de producție/comercializare nu pentru terenurile deținute sau culturi
10) Spații special destinate în supermarketuri (nu închiderea acestora în week-end) în exclusivitate producătorilor mici din România
11) Amenzile să fie ultimul resort (soluție – n.r.) al autorităților care sunt implicate în control și avizare în agricultura. Autoritățile să fie implicate în prevenire ca principală atribuție, nu sancționare prin amenzi
12) Înființarea unei organizații de mediere între fermieri și autorități finanțată de fermieri și stat, în parteneriat
13) Înfiintarea de centre de formare profesională, cu sau fără plată, pentru toate vârstele de fermieri (calificări: tehnicieni, mecanici agricoli, specializați pe toată gama de utilaje agricole etc)
14) Mărirea pensiilor pentru cei care au lucrat și lucrează în agricultură, în funcție de sectorul în care au activat ținându-se cont de condițiile de muncă, poluare, ore suplimentare etc.
”Noi considerăm că soluția cea mai potrivită este deblocarea de urgență a situației existente prin implementarea de urgență a acestor măsuri menite să vină în sprijinul fermierilor români. Protestul nostru este continuu până la soluționarea tuturor revendicărilor solicitate. Nu susținem proteste violente, considerăm că revendicările noastre sunt de bun simț și pot fi puse în practică fără presiune în stradă ci prin presiunea dialogului, atât timp cât suntem recunoscuți ca și parteneri egali la masa dialogului!”, susțin fermierii care au inițiat protestul pe Facebook.
La momentul redactării acestui articol, Grupul Fermierilor Români pe Facebook număra 409 membri.
Foto: Wikipedia.ro/Tablou – Țărani, Abgar Baltazar