Subvenții pentru pajiști: Cum se calculează UVM la hectar, adică UMV/ha
agrointeligenta.ro -Pentru a încasa subvenția pentru pajiști și pășuni, fermierii activi care dețin efective de animale sunt eligibili pentru plată numai dacă asigură un număr minim de animale per hectar. Unitatea folosită în legislație este UMV-ul, adică Unitatea Vită Mare.
”Unitatea Vită Mare (UVM) reprezintă încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune. Pentru a calcula încărcătura de animale necesare pe hectar se va proceda astfel: se înmulţeşte numărul de animale care păşunează cu coeficientul de conversie specific, iar produsul se împarte la numărul de hectare utilizate pentru păşunat”, explică specialiștii de la APIA Cluj.
Formulă de calcul: Nr animale X Coeficient de conversie (din tabel) / Nr. hectare = UVM/ha
Vă reamintim că pentru a încasa subvențiile pentru pajiștile permanente, fermierii care dețin animale trebuie să prezinte la APIA copia cardului exploataţiei zootehnice în care sunt înregistrate animalele din care să rezulte codul exploataţiei înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii unice de plată, în cazul în care proprietarul de pajişte permanentă deţine animale prin care asigură o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha.
În cazul în care utilizatorii de pajiști nu dețin animale, se cer documentele doveditoare ale valorificării fânului şi/sau declaraţiile privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deţinute în cazul persoanelor fizice sau documentele contabile de gestiune pentru depozitarea fânului în cazul persoanelor juridice, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe pajiştile permanente aflate în proprietate, în perioada 15 iunie-1 august.
În cazul pajiştilor permanente aflate sub angajamente în cadrul subpachetului 3.1 sau pachetului 6 al măsurii 10 – agromediu şi climă sau în cadrul variantei 3.1 sau pachetului 6 al măsurii 214 – agromediu, cositul se efectuează numai după datele stabilite în fişele măsurilor şi trebuie efectuat până la finalul lunii septembrie. Documentele doveditoare ale valorificării fânului sunt factura fiscală, în cazul persoanelor juridice, sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.
Documentele privind depozitarea/valorificarea fânului, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent, în cazul în care proprietarul de pajişte permanentă nu deţine animale, iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, respectiv:
-Declaraţiile privind depozitarea fânului, în cazul persoanelor fizice, sau documentele contabile de gestiune, în cazul persoanelor juridice;
-Fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, sau factura fiscală, în cazul persoanelor juridice.”
În cazul pajiştilor comunale concesionate/închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei, respectiv fermierii activi. Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM deţinut de fiecare membru în parte la data de 1 martie a anului de cerere, asigurându-se cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, pentru suprafaţa concesionată/închiriată de către asociaţie.
Cooperativele agricole precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă în calitate de fermier activ pe pajiştile aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le deţin, pot depune cererea de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statutul formei asociative.