• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții 2016: Ce OBLIGAȚII are Primăria în privința eliberării adeverinței pentru APIA?

    Roxana Dobre -

    Identificarea suprafețelor agricole în aplicația IPA online este una dintre cele mai importante provocări în fața căreia sunt puși fermierii care solicită subvenții de la APIA. Vestea bună este că din acest an, hărțile au fost actualizate, astfel că agricultorii se vor descurca mai ușor să își găsească terenurile pe care le lucrează.

    Totodată, comparativ cu anul de cerere 2015, cea mai importantă și semnificativă schimbare la identificarea suprafețelor: Ordinul 234/2016 spune că ”fermierul localizează parcela agricolă prin identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole în blocul fizic, pentru care se solicită plăţi”. S-a eliminat acea toleranță de 0,75 metri în identificarea suprafețelor în sistemul informatic, iar Ordinul specifică doar că ”în cursul controalelor efectuate de APIA se aplică o toleranţă tehnică de amplasare a parcelei agricole aferentă unei zone-tampon calculată în aplicaţia electronică GIS”.

    În campania 2016, fermierii completează cererea unică de plată folosind aplicaţia IPA On-line şi realizează electronic operaţiunea de digitizare a parcelelor şi actualizare a declaraţiei de suprafaţă. În aceeași aplicație, fermierii pot identifica și blocul fizic în funcție de elementele de recunoaștere în teren pe care ei le știu. Spre exemplu dacă fermierul știe că pe lângă terenul lui trece un râu sau că acesta este situat lângă o școală atunci poate identifica foarte ușor blocul fizic în aplicația IPA On-Line.

    Fermierul poate solicita asistenţă centrelor APIA în vederea realizării unei identificări corecte a blocului fizic. În plus, Primăriile sunt obligate să treacă în adeverința pe care fermierul o solicită pentru APIA și numărul de bloc fizic.

    De precizat că termenul limită prevăzut de legislație pentru eliberarea adeverinței de la Primărie este de 30 de zile de la înregistrarea cererii. Mai mult, referitor la valabilitatea adeverinței, aceasta este eliberată pentru a fi folosită în campania de cerere din 2016, deci implicit nu mai are valoare după expirarea termenului de depunere, adică 10 iunie 2016.

    ”De anul acesta avem și imagini noi cu ajutorul cărora fermierul poate identifica blocul fizic. Acesta poate cere ajutorul funcționarilor APIA pentru a putea identifica blocul fizic, dar, atenție, finalizarea cererii se face doar cu completarea adeverinței eliberate de Primărie unde se specifică numărul de bloc fizic. Primăria nu are voie să dea adeverință fără să treacă blocul fizic. Mai exact, Capitolul II b din Ordinul 619 prevede clar că în privința identificării pe parcele a terenurilor aflate în proprietatea gospodăriei/exploataţiei agricole fără personalitate juridică şi a unităţilor cu personalitate juridică, Primăria trebuie să treacă suprafața, categoria de folosință și numărul de bloc fizic”, ne-au declarat specialiști din cadrul APIA. 

    Atenție! În plus, Primăria are obligația să nu ceară fermierului achitarea taxelor locale în schimbul eliberării adeverinței!

    Fermierul trebuie să declare toate parcelele agricole utilizate indiferent dacă sunt eligibile sau nu pentru sprijin

    Cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 11, alin. 21   din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări şi completări, respectiv,

    “(21) În sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul  (UE) nr. 1306/2013, fermierii care dețin parcele agricole cu o suprafață de până la 0,1 ha nesolicitate la plată, pot să nu le declare cu condiția ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar. ” 

    Pentru fiecare parcelă se specifică: judeţul (indicativul judeţului), localitatea/comună/oraş, codul SIRUTA al localităţii, numărul blocului fizic în care este localizată parcela agricolă. Numărul parcelei agricole este un număr serial atribuit de către fermier parcelelor agricole în cadrul blocurilor fizice. Parcelele se numerotează cu numere de la 1 la n. Din campania precedentă se păstrează numerotarea parcelelor agricole. Parcelele primite prin transfer în anul precedent primesc număr de la n+1.

    Se generează fişiere PDF cu parcelele digitizate care însă nu se tipăresc şi nu se ataşează la dosar, fiind stocate în serverul APIA.  Atenţie! Dacă fermierul are cunoştinţă sau se observă pe imagine elemente neeligibile incluse în suprafaţa parcelelor digitizate şi implicit în declaraţia de suprafaţă 2016, el trebuie să le excludă pentru a nu fi supus sancţiunilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor