• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ne-a invadat urzica bulgărească! ”După ridichile și ceapa la folie, acum vecinii ne trimit urzicile la sac!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Dacă credeați că în România nu se mai poate aduce nimic din spațiul comunitar pentru că am reușit să importăm tot ce produc alte state membre, se pare că vecinii noștri bulgari reușesc să ne surprindă anul acesta și vin pe piață cu urzici.

    Prețul urzicilor, altădată singura sursă de venit a multor oameni sărmani care trudesc culegându-le, a început să o ia mult în jos chiar dacă abia acum începe sezonul lor. Cauza nu este cererea mai mică, ci faptul că vecinii noștri ne-au speculat apetitul și ne trimit zilnic mașini pline cu saci de urzici. Potrivit lui Gheorghe Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România, abundența acestui produs pe piața românească nu are altă consecință decât scăderea prețului.

    Potrivit legumicultorului, urzicile bulgărești au fost prezente și anul trecut pe piață românească, dar acum au fost aduse cantități însemnate și nu sunt singurele produse care sufocă producătorul român. Lângă urzicile bulgărești se adaugă ridichile și ceapa verde tot de la vecini și salata verde adusă din Italia.

    ”Piața românească a ajuns să fie bulversată din cauza sacilor de urzici care se aduc din țara vecină. Nu pot să spun dacă bulgarii s-au specializat pe cultivarea urzicii din cauza faptului că în această perioadă a anului la noi sunt foarte consumate, însă nu pot să îmi dau seama cum sacii de urzici ce vin de la ei sunt extrem de curați, urzica nu are iarbă în ea așa cum se întâmplă în cazul celor pe care le vând bătrânii la piață și sunt culese din flora spontană. Nu pot să-mi dau seama de unde le adună bulgarii sau cum au făcut rost de ele, pentru că ei nu sunt așa de harnici să stea în genunchi și să adune urzici în cantități așa de mari. Acum așa cum vine ridichea și ceapa verde ambalată la folie, tot așa vin urzicile la sac”, a declarat pentru Agrointeligența Gigi Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România.

    Ajung mașini întregi încărcate cu urzici bulgărești

    ”Am sentimentul că vorbim despre o industrie creată special pentru noi. Nu mai vorbim despre un moft așa cum este în cazul bamelor sau alte produse care se aduc mai rar pe piață. Cel care este revânzător se duce și cumpără de la depozit urzici bulgărești și pentru că au un preț mai mic. Nici nu îl interesează de unde le-a luat, pentru că oricum prețul este mult mai mic decât cel pe care îl cer românii în piață pentru urzica crescută la noi. Majoritatea urzicilor de pe piață sunt aduse din Bulgaria, cele românești se recunosc după faptul că sunt murdare și au printre ele fire de iarbă uscată, pe când cele din Bulgaria sunt curate, parcă au fost spălate. Au fost și anul trecut, dar atunci vorbeam de câțiva saci, acum se aduc mașini întregi. Când vezi o așa mișcare pe piață te face să îți pui întrebări”, a mai spus producătorul de legume.

    În ceea ce privește ridichile și ceapa verde se pare că tot bulgarii strică piața românească de legume, astfel că aceste ”trufandale” de primăvară ajung să fie vândute în angrourile de la noi la 0,20-0,30 bani legătura, în condițiile în care la banii aceștia nu acoperă cheltuielile de producție ale românilor. Potrivit legumicultorului, și salata italiană face concurență neloială producției autohtone și se vindea cu 1-1,5 lei chiar și când calendarul nostru arăta că suntem încă în iarnă.

    ”Salata se vinde cu 1-1,5 lei pe piață și ridichile cu 20-30 de bani. Nu știu cum fac acei legumicultori care vând la banii aceștia să fie profitabili în condițiile în care la un nivel de preț așa de scăzut nu se acoperă nici costurile de producție. Situația este destul de complicată, ”trufandalele” românești abia au apărut pe piață și sunt deja sufocate de importuri, prețurile scad văzând cu ochii. În 20 martie, având în vedere primăvara timpurie va fi explozie de verdeață pe piață și nu știu unde se va ajunge cu aceste prețuri care sunt deja foarte jos”, estimează legumicultorul Gigi Vlad.

    Foto: libertatea.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!