• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri pentru formarea coroanei la pomii fructiferi în primii 4-5 ani de la plantare

    Roxana Dobre -

    Formarea coroanei la pomii fructiferi este de cele mai multe ori o lucrare destul de grea pentru pomicultorii care nu au multă experiență, cu atât mai mult cu cât primele tăieri sunt esențiale pentru viitorul pom adult și mai ales pentru producția acestuia.

    Pentru a afla cum se fac aceste tăieri, Agrointeligența a cerut sfaturile unui specialist, inginerul Marius Roman, doctor în științe pomicole și proprietarul unei pepiniere  (www.pepinierele-roman.ro).

    ”După plantare eu recomand să scurtați pomii la cca. 60 centimetri față de sol sau dacă se dorește  o tulpină mai înaltă se pot scurta la cca. 80 centimetri față de sol. Tulpina înaltă este utilă în situația în care pomii se vor lucra pe rând mecanic cu freză cu palpator”, ne-a explicat specialistul.

    Dacă pomii au fost plantați toamna, trebuie să se țină cont că în primăvară, dupa pornirea în vegetație pe toată lungimea pomului vor porni lăstari. Când aceștia ating lungimea de cca. 5 centimetri, se vor suprima (rupe) cei de la baza pomului și se vor lăsa cca. 3-5 lăstari la partea superioară, care să fie distribuiți pe toata circumferința cercului, în vederea formării de șarpante (coroana pomului).

    Atenție!Sunt situații în care nu pornesc lăstari din mugurii de la partea superioară a pomului. În acest caz se vor opri lăstarii care au crescut în imediata apropiere din partea inferioară a pomului!

    Mai sunt și cazuri izolate când pornesc foarte greu 1-2 lăstari din partea inferioară a pomului (deasupra punctului de altoire). În această situație se vor lăsa acești lastari, care vor regenera pomul (ținând cont că rădăcina alimentează doar 1-2 lăstari acești pomi vor avea creșteri foarte spectaculoase și vor ajunge din urma ceilalți pomi.

    În continuare dacă avem situația cu 2 lăstari, când aceștia ajung la o lungime de cca. 50 centimetri se va renunța la unul dintre ei și se va păstra cel mai viguros și cu poziția cea mai bună. Lăstarului păstrat i se va ciupi vârful și se va palisa de ciotul (tulpina) rămasă de la pomul de bază. Din acest lăstar, după ciupire vor porni lăstari anticipați, din care se vor reține un număr de cca. 3-5 lăstari și astfel se reface tulpina pomului și ajungem la cazul ideal cu o tulpină de cca. 40 centimetri, iar la partea superioară 3-5 lăstari, care reprezintă viitoarele șarpante ale pomului”, ne-a mai explicat specialistul.

    Notă! Dacă sunteți curioși de ce a trebuit să lăsați 2 lăstari, iar ulterior la unul ați renunțat, răspunsul este că există riscul ca unul dintre ei să se rupă din cauza vântului, mecanic etc.

    ”Dacă ne referim din nou la prima situție unde avem  păstrați un număr de cca. 3-5 lăstari (cazul ideal), când aceștia ajung la cca. 30 centimetri lungime li se ciupesc vârfurile pentru a-i forța să emită anticipați (lăstari). După cca. 10-14 zile de la efectuarea ciupitului vârfurilor de lăstari de la subțioara frunzelor vor porni lăstari tineri (anticipați). Este important ca înainte de efectuarea ciupitului și încă 3 săptămâni după aceasta pomii să fie bine irigați. În situația în care lăstarii de bază nu ajung la 30 centimetri, ciupirea acestora se face diferențiat când ating lungimea de cca. 30 centimetri. Dacă depășesc cu mult lungimea de 30 centimetri ei se vor scurta mai sever astfel încât să-i uniformizăm la o lungime de cca. 30 centimetri”, mai explică inginerul Marius Roman.

    Lăstarii care pornesc de la subțioara frunzelor după ciupire (lăstarii anticipați), dacă pomii sunt susținuți cu apă, după cca. 3-4 săptămâni vor atinge la rândul lor lungimea de cca. 40 centimetri, când trebuie să se intervină din nou.

    Astfel lăstarii care au creștere către interiorul coroanei se vor elimina, iar cei care au creștere către exteriorul coroanei se vor reține. Lăstarul care a crescut superior va fi cel mai viguros, acesta fiind lăstarul de continuare a șarpantei, care va fii scurtat (ciupit), când ajunge la dimensiunea de 40 centimetri. Dacă acest lăstar prezintă pe el anticipați sa va ciupi deasupra unui anticipat care prezintă creștere către exteriorul coroanei. În următorii ani se va continua această idee de prelungire a șarpanelor prin ciupirea creșterilor noi la 40 centimetri, în vederea garnisirii ramurilor cu anticipați, iar lăstari cu creștere către interiorul coroanei se vor ciupi la 5-6 centimetri în vederea formării de formațiuni de rod”, mai recomandă specialistul.

    Acesta spune că ideal este ca atunci când se ajunge la o înălțime a pomilor de cca. 3 metri să nu se mai lase în partea superioară lăstarii de continuare a șarpantei ci va trebui să fie eliminați la inel, (punctul de inserție al ramurei), astfel putând fi delimitată  înălțimea pomilor.

    Toate aceste lucrări trebuie parcurse în cca. 4-5 ani timp în care pomii ajung la maturitate deplină și se va trece de la tăierile de formare a coroanei la o altă etapă și anume la tăierile de fructificare”, mai completează specialistul.

    Foto: www.bricostore.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații