• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Finanțele blochează banii fermierilor pentru motorină. Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Trebuie să ne organizăm și să ieșim în bloc”

  Roxana Dobre -

  În lipsa banilor proveniți din subvenții, speranțele fermierilor au fost îndreptate către banii privind ajutorul de stat pentru motorină. Guvernul a aprobat deja pe 338,8 milioane de lei într-o ședință care a avut loc acum o lună,  pentru plata ajutorului de stat, în anul 2016, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

  Circuitul HG care prevedea banii pentru fermieri trebuia să fie relativ simplu Guvern-Ministerul Finanțelor-Monitorul Oficial și după publicare banii să ajungă în conturile fermierilor. În acest circuit însă una dintre instituții, cea care face plățile și de unde vin banii efectiv, nu se grăbește să finalizeze formalităție pentru ca banii să ajungă în sfârșit la  fermieri. Practic aceste sume erau cam singurele pe care se bazau și care îi puteau ajuta în campania de primăvară, în lipsa banilor din subvenții și, mai grav, pentru o mare parte dintre fermieri, lipsa avansului.

  ”Este deranj mare cu plata la motorină pe motivul că am fost păcăliți, spun eu, când ni-i s-a dat doar jumătate din trimestrul III pe anul 2015 argumentându-se atunci că imediat urmează și cealaltă parte. Suntem deja în luna martie, în plină campanie agricolă iar Finanțele se pare că motivează că trebuie să întocmească alte hârtii și alte hotărâri pentru a ne da banii. Timpul trece, noi nu am primit banii și chiar suntem într-o situația foarte grea. Am încercat pe cât posibil să înțelegem de ce nu se dau sumele din subvenții, soft și alte probleme, dar de ce nu se pune în derulare o HG ne este mai greu să înțelegem. Chiar că nu mai înțelegem nimic. Nu înțelegem care este interesul acestui Guvern pentru agricultură pentru că, de când s-a instalat și până acum în materie de plăți nu au făcut nimic decât vorbe, vorbe și amânări peste amânări.

  Acum nu mai putem da vina pe APIA sau pe ministru pentru că și ei așteaptă unda verde de la Finanțe, care întârzie cu desăvârșire să apară. Este vina Finanțelor care pur și simplu nu răspund în fața nimănui, ei sunt stat în stat. Deci HG este de o lună pe masa lor și nu fac absolut nimic. APIA nu poate face nimic, cred că doar noi fermierii trebuie să ne organizăm și să ieșim în bloc să îi scoatem de acolo din Piața Constituției (unde este situat sediul Ministerului Finanțelor – n.r). Banii există deci nu au nici o scuză! Mai bine mergem și îi aducem în locul nostru să facă agricultură cu zero lei. S-au jucat cu noi, ba că dau pe restul ce a rămas pe trimestrul III, ba pe ambele trimestre ca acum să zică că de fapt dau doar pe trimestrul IV. Noi nu putem face lucrările agricole după tenisul pe care îl face Ministerul Finanțelor. Dacă aveam un leu restanță cred că la și la 12 noaptea dădeau hotărâre și ne luau banii. Ministrul nu are ce să facă, el și-a făcut datoria, a întocmit actele respective iar de acum nu are nicio putere. Și APIA așteaptă zilnic ca ministerul să facă plățile. Trebuie să se înțeleagă că, dacă nu sunt bani, ratăm producția, ratăm anul agricol”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, și unul dintre fermierii direct afectați de întârzierea plăților.

  Foto: www.cugetliber.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Afacerea lui Fănel Bogos cu 1.000 ha și 2.000 de angajați. ”Suntem în perioada de conversie la ouă și pui bio” Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale!

  Ultimele știri

  AVANS APIA 2020: Cine sunt fermierii la autorizare în primele zile de începere a plăților! Bruceloza la ovine: semnele bolii care cauzează avortul oilor. Măsuri de prevenire la stână! Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre!

  Căutare în articole