• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Jean Ionescu, Pioneer: În bazinul Mării Negre, prețul grâului ar putea să scadă la 120-125 de euro/tonă

  Gabriela Gimbășanu -

  Previziunile pe termen scurt în ceea ce privește prețul cerealelor – porumb și grâu în mod special, nu sunt deloc optimiste, mai ales că stocurile la nivel mondial au atins cote maxime, ceea ce îi face pe mulți fermieri să se întrebe cât de mult ar mai putea scădea cotațiile în condițiile în care tona de grâu a ajuns să fie mai ieftină în martie față de prețul oferit la recoltare.

  Specialiștii din domeniu încearcă să-i liniștească pe fermieri și spun că indiferent dacă vor mai exista scăderi, prețul se va stabiliza și în maxim 1-2 ani, prețurile oferite la achiziția de cereale va fi situată la un nivel acceptabil pentru profitabilitatea fermierilor.

  Paolo Barbieri DuPont PioneerPrețul la cereale se va stabiliza

  Paolo Barbieri directorul regional pe Europa al companiei Pioneer este optimist și crede că prețul cerealelor se va stabiliza, chiar dacă scăderile din perioada următoare îi vor descuraja pe fermieri.

  ”Nu vreau să mă lansez în ceea ce privește o previziune asupra prețului la cereale, în special la grâu. Dacă am putea să previzionăm prețul de vânzare am fi cu toții bogați. Inevitabil pe termen lung, din cauza cererii care este la un nivel foarte ridicat prețul la cereale își va reveni la nivelul pe care l-a avut înainte de scădere. Fiecare are o versiune diferită și o opinie distinctă. Așa cum nimeni nu a prevăzut scăderea masivă de preț la petrol, tot așa nu se poate estima cât va scădea prețul sau cât va crește. Pregătirea mea este de economist dar nu mă hazardez să fac previziunii, prețul este dictat de cerere și ofertă. Pe termen lung sunt baza solide pentru creșterea prețurilor la cereale. Chiar dacă avem stocuri mari și la grâu și la porumb, cel mai probabil că începând de anul acesta sau anul viitor prețurile vor începe să crească din nou. Cred că în maxim un an prețurile se vor echilibra”, a declarat Paolo Barbieri, Directorul Regional pe Europa al companiei Pioneer.

  Jean Ionescu

  Prețul grâului ar putea să scadă la 120-125 euro/tonă

  Pe de altă parte Jean Ionescu, Director Operațiuni Comerciale România și Moldova, este de părere că, previziunile în ceea ce privește prețul la grâu în regiunea Moldovei și României va înregistra scăderi semnificative în perioada următoare.

  Din păcate, anul acesta, fermierul român va pierde la păioase. Estimarea făcută de specialiști este că în bazinul Mării Negre tona de grâu ar putea ajunge chiar și la 120-125 euro, cu toate acestea prețul pe termen mediu își va reveni”, și-a întărit poziția Jean Ionescu.

  Fermieri români produc la prețuri competitive

  În ciuda faptului că lucrurile sunt destul de tensionate în ceea ce privește prețul produselor agricole, sfatul lui Paolo Barbieri pentru fermieri români este să continue să practice agricultură, pentru că, chiar și la un nivel de producție mult mai scăzut față de Europa, românii reușesc să fie competitivi prin prețurile pe care le practică la vânzarea produselor agricole.

  ”În cazul României fermierii sunt foarte competitivi, datorită faptul că reușesc să producă la un preț mult mai mic decât în restul Europei. Teoretic, fermierii români ar trebui să rămână în business și să fie profitabili. În această zonă nu au fost fluctuații foarte mari ale prețurilor dar recomandarea mea pentru fermieri români se bazează mai mult pe partea pozitivă, optimistă. Venim după doi ani în care am avut culturi foarte bune la nivel mondial și trebuie să continuăm să producem și să creștem productivitatea. Vedem că Argentina și Brazilia produc din ce în ce mai mult și mai bine așa că oferta este foarte bună. Vedem că prețurile au început să scadă, dar pe termen mediu prețurile vor începe să crească pentru că piața deja începe să ajusteze prețurile”, recomandă oficialul companiei Pioneer.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Ultima oră despre subvențiile APIA! Situația la zi cu fermierii care încasează plăți la hectar! Primii fermieri care intră la recoltat cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei