Nemții și francezii, poziție comună la reuniunea miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles
agrointeligenta.ro -Miniștrii Agriculturii din statele membre UE se întâlnesc astăzi, luni – 14 martie, la Bruxelles, pentru a analiza situația dificilă prin care trec mai multe sectoare agricole, cum ar fi carnea de porc, produsele lactate, dar și fructele și legumele.
Pe lângă evaluarea măsurilor actuale de sprijin al pieței, un punct important pe ordinea de zi va fi identificarea unor măsuri suplimentare în acest sens. Urmare a situației dificile prin care trec sectoarele menționate, începând cu vara lui 2015, pe fondul prelungirii embargoului rusesc și a ofertei excedentare din piață, comisia a adoptat un pachet de ajutor de 500 milioane de euro, precum și o serie de măsuri menite să ajute exploatațiile agricole afectate, scopul fiind stabilizarea piețelor și o mai bună funcționare a rețelei de aprovizionare.
Criza laptelui, la ordinea zilei
Germania și Franța au anunțat că vor avea o poziție comună, care să permită scoaterea agriculturii europene din criză. Pe lista propunerilor transmise oficialilor de la Bruxelles se numără măsuri precum organizarea de către comisarul Phil Hogan a unei mese rotunde care să reunească operatori semnificativi din sectorul laptelui la nivel UE, obiectivul fiind stabilizarea producției. De asemenea, cele două țări susțin întărirea măsurilor de piață, în mod special adoptarea stocării private la carnea de porc și creșterea plafonului european de intervenție în cazul laptelui praf, stabilit în prezent la 109.000 tone, până la 160.000 de tone, respectiv de la 50.000 de tone la 80.000 de tone la unt.
Francezii au mai cerut activarea articolului 222, care permite în mod excepțional și temporar, limitarea producției de lapte prin derogare de la legile concurenței. Ei cer organizarea unei reuniuni cu cei mai importanți operatori din industria laptelui la nivel european. “Nu se poate să se producă tot mai mult și toată lumea să mizeze pe ajutoarele pentru stocare privată”, a declarat Stéphane Le Foll, ministrul francez al Agriculturii. Poziția Franței este susținută de state precum Spania, Italia sau Portugalia.
Lista propunerilor mai include măsuri care vizează creșterea plafonului ajutoarelor de minimis de la 15.000 la 30.000 euro (valoare pe 3 ani), astfel încât majorarea plafonului național să permită statelor membre să-și susțină agricultorii într-un cadru juridic securizat, dar și susținerea exporturilor de produse agricole europene prin intermediul unui dispozitiv de ajutoare de promovare simplificată sau punerea la punct a unui mecanism de creditare la export.
Francezii mizează și pe susținerea unor țări precum Slovenia, Olanda, Polonia și România.