Fermieri de succes

Nicolae Sitaru aplică tehnologia clasică cu fertilizarea la semănatul porumbului: ”La sămânță, prețurile sunt mai mari decât anul trecut”

Nicolae Sitaru vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, alocă an de an o suprafață însemnată din ferma sa pentru cultura de porumb. Astfel, la Ciochina, sat Orezu din Ialomița, în 2016, aproape jumătate din cele peste 2.400 de hectare pe care le lucrează pe societatea Elsit, sunt rezervate culturii de porumb.

”Pentru primăvară am ales să însămânțez 1.000 de hectare de porumb, 200 de hectare de floarea soarelui și soia undeva la 50-60 de hectare. Am cumpărat sămânța pentru culturile de primăvară și, din ce se vede, prețurile sunt puțin mai mari decât anul trecut, deși prețurile la cereale au scăzut foarte mult. Vindem tona de grâu cu 600 de lei, față de 900 de lei cât era anul trecut. În ceea ce privește înființarea culturilor de primăvară sunt condiții destul de bune, dar deocamdată temperatura nu ne permite să intrăm în câmp. La cultura de porumb, nu aplic tehnologiile moderne, eu sunt mai bătrân și merg pe tehnologia clasică, cu arătură de toamnă. Înainte de a semăna facem o fertilizare cu 300 kg/ha de azotat substanță brută și complexul de îngrășăminte chimice 18-46-0 îl aplicăm în doză de 100 kg/ha odată cu semănatul”, ne-a explicat Sitaru care este tehnologia pe care o aplică la cultura de porumb.

La culturile de toamnă, în ferma lui Nicolae Sitaru lucrurile se prezintă optimist. ”În toamnă am semănat 800 hectare de grâu și 400 hectare de rapiță. Pentru cultura de rapiță am mers pe mai multe variante de la mai multe companii și la grâu am pus jumătate românești, jumătate străine. Este prematur să facem o prognoză raportat la felul în care arată acum culturile, tot ce pot să spun este că anul acesta am avut o iarnă destul de blândă, culturile arată bine, mai ales rapiță care nu s-a mai confruntat cu înghețuri. Nu ni s-a permis să începem fertilizarea până la 1 martie, iar zilele acestea a plouat. Imediat cum permite solul o să intrăm la fertilizat deși trebuia să facem cu mult timp în urmă pentru că vremea a ținut cu noi. În toamnă am aplicat 150 de kilograme de complex 18-46-0 și acum o să aplicăm 300 de kg/ha de azotat de amoniu în două faze, prima acum și cel mai probabil a doua la avansarea în vegetație a grâului și rapiței”, ne-a vorbit fermierul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu