• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo 15-21 martie: Ploile ar putea sista lucrările agricole de sezon

    Roxana Dobre -

    Meteorologii anunță că în interval 15-21 martie va predomina o vreme în general normală sub aspect termic la nivelul întregii țări. Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi predominant sub formă de ploaie pe aproape întreg teritoriul agricol, dar și mixte în nordul țării, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în zonele joase se va semnala ceaţă.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3…10°C, limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toată ţara.

    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 2…15°C, la nivelul întregii ţări.

    Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9…5°C pe întreg teritoriul agricol al ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

    Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. În cea mai mare parte a Moldovei, local în sud-vestul şi centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei, centrul, sudul şi sud-estul Dobrogei, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie ale culturilor de toamnă vor fi în general normale în cea mai mare parte a ţării şi mai lente în zonele agricole din centrul şi nordul ţării. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua în bune condiţii fazele de formare a frunzei a treia și înfrăţire (35-100%), precum și începutul alungirii paiului (10-30%).

    Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic.

    Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-16 frunze) în toate bazinele de cultură, precum și local alungirea tulpinii și apariția inflorescențelor în sud-estul țării, starea de vegetaţie a plantelor fiind pe ansamblu bună şi medie.

    Seminţoasele se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la sâmburoase se va continua umflarea mugurilor de rod, înmugurirea și izolat înflorirea la soiurile timpurii (cais, piersic).

    În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra faza de „plâns”, iar în nordul şi centrul ţării se va continua repausul vegetativ. Lucrările agricole de sezon (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor de primăvară din primă urgenţă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

    Recomandările specialiștilor:

    -Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;

    -Continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie;

    -Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;

    -Continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare);

    -Declanşarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, borceag, mazăre), pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till