• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultor în dialog cu ministrul agriculturii: ”De ce vă îngrijiți doar de marii producători? Unde sunt ei avem cea mai mare sărăcie din România”

    agrointeligenta.ro -

    Conferinţa „High Nature Value: un răspuns la marile provocări ale comunităţilor și peisajelor rurale românești”, organizată astăzi la București, a fost prilejul pentru mai mulți producători de a intra în dialog cu ministrul agriculturii Achim Irimescu, unul dintre vorbitorii din cadrul evenimentului.

    Cel mai interesant dialog a fost cu siguranță cel dintre ministrul Irimescu și un apicultor venit la conferință. ”Așa arată un fagure de miere după ce al patrulea, al cincilea an, acceptăm și cerem derogări de la UE pentru neonicotinoide. Ce faceți în privința asta? De ce vă îngrijiți doar de marii producători pentru că știm foarte bine că acolo unde sunt marii producători agricoli, sărăcia este cea mai mare din România și unde sunt micii producători, nu facem nimic”, i-a spus crescătorul de albine șefului de la MADR.

    Apicultorul s-a mai plâns și că până a se ajunge la a impune crescătorilor de albine să vândă miere în borcane speciale, autoritățile statului ar trebui să verifice riguros marii jucători din piața apicolă.

    ”V-am auzit declarând că trebuie ca apicultorul român să își gândească borcane de o anumită formă. Credeți că asta este soluția? Să mergem la fabrică să ne facem noi borcanele de un anumit design? Așa nu o să mai fie fraude? Aveți ANSVSA la dispoziție și nu îi puneți decât la micii producători să vină să ne controleze tot la două-trei luni și să ne ia probe și analize, de ce nu îi trimiteți în supermarketuri și la importatori să vadă ce atac la sănătatea publică se face cu mierea falsificată și cu alte produse alimentare ce vin din import. (…) Magazinele sunt pline de glucoză”, i-a spus apicultorul ministrului de la Agricultură.

    Pe un ton calm și împăciuitor, Achim Irimescu i-a răspuns crescătorului de albine asigurându-l că în persoana sa nu are un dușman, ci un prieten, un partener dacă se vine cu propuneri concrete la problemele din piață. ”Cred că am subliniat în multe situații că România are o agricultură bipolară cu mulți producători mici care trebuie încurajați și avem și schemă pentru ei. Referitor la utilizarea neonicotinoidelor, trebuie spus un lucru: din păcate, în anii anteriori, eu mi-aș fi dorit să se fi realizat un studiu care să spună foarte clar ce se întâmplă cu neonicotinoidele și familiile de albine din România. După statisticile noastre, numărul de stupi a crescut substanțial de la an la an în România. Mi-aș dori însă am un studiu, suntem dispuși să fie chiar finanțat de MADR, pentru a stabili clar efectele neonicotinoidelor în România. Acest lucru mi l-aș dori. Din păcate, nimeni nu a fost în măsură să facă un astfel de studiu și cresc semne de întrebare legate de acest subiect sensibil”, a spus Irimescu despre problema neonicotinoidelor.

    În altă ordine de idei, referitor la introducerea unui borcan special pentru mierea autentică, ministrul i-a răspuns apicultorului: ”Eu am spus că la Consiliul din decembrie, Ungaria a ridicat această problemă (a mierii falsificate – n.r.) și a propus, de fapt chiar Bulgaria a propus, ca borcanele, spre exemplu de miere din UE să aibă un semn distinct. Eu ca ministru nu pot să vă spun ce să faceți. Eu ca ministru aștept de la dvs. un singur lucru: să faceți miere de foarte bună calitate. Noi subvenționăm și ajutăm pe PNA cât mai mult producția albinelor și cred că sunt ultimul pe care să îl acuzați, că eu am un cult pentru produsele stupului. Vă aștept cu drag cu orice sugestie și știți foarte bine că aceasta mi-e abordarea”.

    În finalul dialogului, Achim Irimescu a mărturisit că el însuși și-a cumpărat patru stupi. ”Chiar și eu am cumpărat 4 stupi și i-am gestionat prost, că este foarte multă știință la ei și i-am pierdut, dar mi-aș dori să veniți la mine cu propuneri concrete”, a spus Irimescu.

    Foto: www.bicycling.com


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!