• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii cer demisia unor angajați din AFIR!

  agrointeligenta.ro -

  Dezbaterea de ieri de la Parlament pe marginea condițiilor artificiale care blochează proiectele din PNDR au scos la iveală o serie de neadevăruri, spun fermierii reprezentați în Federația Națională Pro Agro care cer demisia din AFIR a angajaților care au elaborat Ghidul acestor condiții. Solicitarea organizației a fost făcută publică prin intermediul unei scrisori deschise adresate ministrului agriculturii Acgim Irimescu. 

  ”Motivul este atitudinea reprezentantului Comisiei Europene prin care fermierul român este prezentat a fi vinovat de la depunerea proiectului. Comisia Europeană combate neregulile în alte state europene prin seminarii, iar în România laudă angajații A.F.I.R. pentru introducerea un ghid de condiții artificiale draconice, nemaiîntâlnite în alt Stat Membru. Acesta este un abuz care trebuie pedepsit. Avem confirmarea publică a reprezentantului Comisie că nu a venit de la U.E. solicitarea de a realiza acest ghid de condiții artificiale, care de fapt nu există în nici un stat membru. Solicităm demisia angajaților statului, care au sarcina de a servi intereselor legitime ale populației din România, respectiv A.F.I.R., care au dispus și celor care au elaborat ghidul de condiții artificiale spunând că acesta a fost realizat la solicitarea Comisiei Europene”, arată conducerea Federației Naționale Pro Agro.

  Fermierii consideră că ”aceste minciuni dovedite, în sensul de a arunca responsabilitatea acțiunilor conaționalilor noștri pe Comisia Europeană, tind să devină o practică a funcționarilor români atunci când nu exista argumente, iar aceste lucruri duc la descurajarea potențialilor beneficiari și scăderea absorbției fondurilor europene, toate în dezavantajul fermierului român”.

  ”Domnule Ministru, vă rugăm să opriți aceste practici care dau dovada de lașitate și obediență a angajaților instituțiilor menționate și sunt de natura să crească diferențele de performanță dintre fermierii români și cei europeni! Situația beneficiarilor F.E.A.D.R., care au fost acuzați de crearea de condiții artificiale, prin interpretări abuzive și aberante ale experților A.F.I.R.,este una dramatică. Acestora, li s-au generat debite și dacă doi vecini au avut același consultant, dacă doi frați au accesat aceiași măsura, dacă au luat credit de la aceiași bancă, daca proiectele tatălui și al fiului au același administrator, au aceeași sursă a utilităților, sau același sediu social, etc. Acești fermieri se află în acest moment în diferite stadii procesuale cu A.F.I.R.-ul. Doar la Înalta Curte de Casație și Justiție se află pe rol, în faza de recurs, peste 650 de litigii cu A.F.I.R.-ul. În numele membrilor noștri afectați de aceste măsuri, vă solicităm, în conformitate cu dispozițiile Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, art.1, să dispuneți să ni se comunice situația centralizată a contractelor reziliate de către A.F.I.R. din cauza creării de condiții artificiale, care să cuprindă motivul, condiția/-țiile artificială/-e identificată/-e, inclusiv valoarea fiecărui contract în parte. În plus, vă solicitam să dispuneți alocarea pe site-ul A.F.I.R. a unei secțiuni în care să fie actualizată lista litigiilor A.F.I.R. care au ca obiect rezilierea contractelor de finanțare pe baza creării de condiții artificiale și lista cu proiectele propuse a fi reziliate pe baza acestor condiții artificiale”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Achim Irimescu.

  Vă amintim că în cursul zilei de ieri, la Parlamentul României, MADR și AFIR au organizat o dezbatere cu participarea celui mai apreciat expert antifraudă din cadul DG Agri, Peter Baader. În urma discuțiilor aprinse. Pro Agro a anunțat că refuză să mai participe la alte discuții privind politica creării de condiții artificiale în proiectele din PNDR.


  Te-ar mai putea interesa

  Bugetul pentru Submăsura 17.1 – depășit. George Chiriță, AFIR: Cererile, până la 15 decembrie. Vom plăti toate solicitările Fonduri europene agricultură. Primele intervenții lansate de AFIR pentru fermieri AFIR: 27 decembrie – termen limită pentru solicitările de finanțare prin programul Investalim

  Ultimele știri

  Preț pe litrul de lapte la procesator. Dorin Cojocaru, APRIL: România nu mai e codașa UE Polonia, sceptică privind NGT: ”Există îndoieli dacă NGT-urile vor fi o inovație sau o cale către monopolizare” Start plăți integrale APIA! Sumele pe hectar și animale care intră acum în conturi